Gyenes Viktor bejegyzései

Új étkészletek iskolánk menzáján

A Litéri Általános Iskoláért Alapítvány nyertes EFOP, “Menő menza Litéren” pályázatának köszönhetően közel 1 millió Ft értékben vásároltunk evőeszközöket, étkészleteket amelyeket a mai naptól használatba vettünk. Várjuk az új étkezőbútorok érkezését is…

Madárgyűrűzési bemutató

2018. március 10-én, az idei tavasz első igazán napfényes napján ÖKOISKOLA projektünk keretében madárvédelmi és madárgyűrűzési bemutatót tartottunk szakemberek bevonásával. A madárfogó hálókban madarat sajnos nem sikerült fogni, de az udvarunkon évek óta kihelyezett madárodúk tisztítása megtörtént, miközben a madarász szakemberek mutatták a gyakorlatban, hogy melyik madár fészkelhetett az odúban, milyen jellegzetes fészket rak, milyen anyagokból építette azt. Több helyen madártojásokat is találtak. A madárgyűrűzés fontosságáról és gyakorlatáról is szó esett, és egy betegségből felgyógyított meggyvágón ezt be is mutatták diákjainknak. Bízunk benne, hogy programunkkal sikerült felkelteni diákjaink érdeklődését az ornitológia és a természetvédelem iránt (is)!

ZÖLDJÁRAT

2018. március 9-én iskolánkba érkezett az ENHOME Zöldjárat interaktív fizika showja. Az országos programsorozathoz iskolánk ÖKOISKOLA projektje érdekében csatlakoztunk, mivel a Zöldjárat célja, hogy látványos fizikai kísérleteken keresztül mutassa be az energia fizikai tulajdonságait, illetve az energia felhasználás módjait, jövőben lehetőségeit. Tóth Pál matematika-fizika szakos tanár úr rendkívül látványos kísérleteket mutatott be, amelyeket közben érdekes magyarázatokkal alá is támasztott, bevonva diákjainkat is a kísérletek egy részébe. Iskolánk 3-8. osztályos tanulói érdeklődéssel, és hatalmas lelkesedéssel vettek részt a programon, és bízunk benne, hogy sikerült érdeklődésüket felkelteni a természettudományok, a kísérletezés és a környezetvédelem iránt! Bizonyítékul készítettünk egy képösszeállítást, fogadják szeretettel!

ÖKO játékdélután iskolánkban

Az ÖKOISKOLA projekt keretében 2018. február 20-án a veszprémi CSALÁN Környezet-és Természetvédelmi Egyesület szervezésében a felső tagozatos tanulószobán résztvevő diákjaink a szelektív hulladékgyűjtés alapjaival ismerkedhettek meg játékos formában. Diákjaink nagyon ügyesek és aktívak voltak, így bízunk benne, hogy ezen programmal is hozzá tudtunk járulni környezeti nevelésükhöz!

Országos Történelemverseny megyei döntőjének eredményei

Veszprém megye huszonöt legjobb 7-8. osztályos tanulója versenyzett történelemből 2018. február 8-án a Lovassy László Gimnáziumban. A rangos verseny megyei döntőjén ketten, Király Mátyás és Borsos Krisztián nyolcadik osztályos tanulók képviselték a Litéri Református Általános Iskolát. Az 1815 és 1900 közötti magyar és egyetemes történelem témaköréből a szervezők igen nehéz feladatsort állítottak össze, nagy kihívás elé állítva ezzel a versenyzőket. Örömünkre szolgál, hogy mindkét tanulónk javítani tudott tavalyi eredményén: Király Mátyás a 14., Borsos Krisztián a 20. helyen végzett.

Tarnóczai Géza felkészítő tanár

Dietetikus tanácsadás iskolánkban!

Kedves Szülők, Gyerekek, Pedagógusok és Iskolai dolgozók!

Az idei évben elindult, EFOP-1.8.5-17 “Menő Menza Litéren” pályázat keretein belül lehetőség nyílik diétás tanácsadáson való részvételre az iskolában.

A tanácsadás ingyenes és előjegyzéses rendszerben, hétfői napokon valósul meg. Várjuk azok jelentkezését, akiknek bármilyen kérdése van
– az egészséges táplálkozással
– energiaszegény étrenddel (fogyókúra)
– bármilyen emésztő rendszert érintő problémával
– táplálék allergiával
– egyéb étkezéssel, diétával összefüggő problémával kapcsolatban.

Bejelentkezés az alábbi elérhetőségen: 0688/588-021-es (Kisantal Zsuzsa iskolatitkárnál)

Üdvözlettel: Henn Dóra, dietetikus

Változás az iskolapszichológusi ellátásban

Dobosné Bús Ágnes pszichológus főállású munkahelyének változása miatt nem tudja vállalni iskolánk ellátását, így 2018. február 1-től Bíró Tímea pszichológus veszi át az iskolapszichológusi feladatok ellátását. Bíró Tímea kéthetente keddenként fog konzultációt tartani, amely mind diákjaink, mind a Szülők számára térítésmentesen vehetőek igénybe, előzetes bejelentkezés alapján. Kérjük, fogadják bizalommal új iskolapszichológusunkat! Bemutatkozását az alábbiakban olvashatják:

“Biró Timea vagyok, Erdélyben, egy kis városban születtem. Már gimnáziumban megszerettem a pszichológiát így nem volt kérdés, hogy hol folytatom tanulmányaimat. Kolozsváron végeztem a pszichológia alapkézést, míg a mesterképzést már Debrecenben kezdtem el egészségpszichológia szakon. Mindig is gyerekekkel szerettem volna foglalkozni és a sors úgy hozta, hogy bár otthontól távol, de gyerekek között végezhetem munkámat.”