Egyéb kategória bejegyzései

“Mókás fizika”

Október 17-én a 7. osztályosok részt vehettek a „Mókás fizika” kiállításon a veszprémi Agórában.

Érdekes játékokat és fizikai különlegességeket próbálhattunk ki, illetve megérthettük működésüket. Találkozhattunk pl. látszólag felfelé guruló labdával, Foucault-ingával, Tesla-gömbbel, Cartesius-búvárral és más modellekkel. Kísérletbemutatón is részt vehettünk, ahol megvizsgálhattunk egymáson különböző sűrűségű folyadékokat, ételfesték diffúzióját, a gravitációs gyorsulást a két leggyakoribb ejtőzsinórral, egy rugalmas ütközést párna és tojás között, illetve egy mini-robbanást rakéta-elvhez kapcsolódóan. Egy másik teremben a „légágyú” igazi „közönségsikert” aratott. A 7. osztályos diákok aktivitását tekintve jól érezték magukat, és bízunk benne, hogy tanultak is új, és érdekes dolgokat!

Énekkari találkozó a balatonfűzfői Jézus Szíve Plébániatemplomban

Ismét kitett magáért iskolánk énekkara és zenekara a Fűzfői Jézus Szíve Plébániatemplom által szervezett énekkari találkozón. Egy úgynevezett “ifjúsági dalt”, a Nincs más Isten-t vittünk. Az eredeti nagy zenekari változatot alakítottuk magunkra a lehetőségeinkhez képest énekkar, három gitár, basszusgitár, dob felállással. A fellépő énekkarok közül egyedül mi kísértük a műsorunkat teljes diákzenekarral. Dalunk végén már a közönség is tapssal segítette a produkciónkat.

Az új tagok: Szabó Johanna (2.), Farkas Fruzsina (4.), Rumi Boglárka (4.), Borbás Bianka Antónia (5.) és Kovács Anna (7.) komolyan átérezték a szereplésünk jelentőségét. Fegyelmezett viselkedésükkel és odaadó éneklésükkel nagyban hozzájárultak a produkció sikeréhez. Természetesen az “öreg” tagok is nagyszerűen szerepeltek. Galambos Dániel (5.), Pintér Jázmin Napsugár (5.), Sárközi Dominik (5.), Zapletál Zoé (5.), Petrik András Péter (6.) Pintér Zétény Mihály (6.) és Rada Enikő Noémi.

Ki kell emelnem, hogy több felnőtt megjegyezte, milyen tisztelettudó, csendes gyerekek ülnek a pizza-ebédnél. A templomi szereplés alatt is fegyelmezettek voltak a litériek. Köszönet érte!
Büszkék vagyunk tanulóinkra! Ismét öregbítették iskolánk hírnevét.

Köszönet Norbert atyának a szervezéséért, hiszen a mostani találkozó gördülékenyebben ment. Még a pogácsa is időben megérkezett a szeretetvendégségre, bár már mindenki degeszre ette magát. 🙂 Külön emelte a program fényét, hogy a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Marton Béla Balatonfűzfő polgármestere is.

Köszönöm kolléganőmnek, Pintér Katalin igazgatóhelyettesnek a segítségét, mert nélküle nem tudtam volna lebonyolítani a találkozót.

Moldován László
zenetanár

 

Ajándékozz szeretetet – ajándékozz szeretettel!

2018 karácsonyán tegyük szebbé azoknak a gyermekeknek az ünnepét, akik egyébként mástól nem kapnának ajándékot, sőt, a mindennapjaikat is nélkülözésben töltik. Csempésszünk egy kis törődést, különleges szeretetet az ünnepükbe! Aki megteheti, hogy saját gyermekein kívül másnak is vásárol ajándékot, vagy van otthon olyan játék, amin másnak meglepetésként örömöt okozhat, kérem gondoljon rájuk is.

Mi kerüljön a csomagba?

  • írószer
  • játék
  • könyv
  • tisztálkodási szer
  • sapka, sál
  • egy kedves üzenet
  • sok – sok szeretet

A cipős-dobozba összekészített ajándékokat 2018. december 5-ig lehet leadni az iskolatitkárnál.

Az ajándékokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai továbbítják a rászoruló gyermekekhez. A Szeretetszolgálat munkájáról további információ található a jobbadni.hu weboldalon.

Köszönjük!

Bűn-és balesetmegelőzési délután

2018. október 26-án, péntek délután a Balatonalmádi Rendőrkapitányság szervezésében valósult meg iskolánkban a bűn-és balesetmegelőzési délután, amelynek keretében diákjaink interaktív rendőrségi programokon vehettek részt. A biztonsági öv szimulátor segítségével megtudhatták, hogy miért életbevágóan fontos mindig és minden körülmények között bekötni az autóban a biztonsági övet, kerékpárjaikat a rendőrség munkatársai közlekedésbiztonsági szempontból átvizsgálták, ellenőrizték, totót tölthettek ki, és osztatlan sikert aratott a rendőrkutyás bemutató. Hálásan köszönjük a Balatonalmádi Rendőrkapitányság munkatársainak munkáját, és külön köszönet illeti iskolarendőrünket, Vaszari Attila körzeti megbízottat, aki a programot koordinálta, és akinek segítségére mindig számíthatunk!

FELVI KLUB

2018.október 19-én immáron 4. alkalommal szerveztük meg  8.osztályosainknak azt a felvételi klubot, melyen korábban iskolánkban végzett diákok középiskoláikról meséltek: jó döntés volt-e az adott intézményt választani, milyen pozitív és negatív tapasztalataik, esetleg jó tanácsaik vannak a mostani felvételi procedúra előtt.
13 meghívott és 3 véletlenül betoppanó diák volt, a mieinkkel együtt 31 fő, az eddigi legmagasabb részvételi arány, köszönjük!!:)
A beszélgetés az iskolák és szakok felsorolásával indult (VSZC Jendrassik Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola, Ipari Szakgimnázium, III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Fisher Mór Szakközépiskola, Öveges József Szakgimnázium és Szakközépiskola, Lovassy László Gimnázium), majd  középiskolánként kis csoportokban  lehetett kérdéseket feltenni és tájékozódni a különböző szakokkal kapcsolatos tapasztalatokat illetően.
Remélhetően mindenki gazdagodott valamilyen információval, vagy érzéssel a Veszprém illetve Veszprém környéki középfokú intézményekről..
Jó döntést és sok sikert, kedves nyolcadikasok!
Bán Helga

Őszi szünet, szombati munkanap és tanári fogadóóra

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Közeleg az őszi szünet…

Iskolánkban az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap: 2018. október 26. (péntek).

Az őszi szünet utáni első tanítási nap: 2018. november 5. (hétfő)

2018. november 10. (szombat) MUNKANAP. Pénteki órarend szerint tanítunk: alsó tagozaton 1-4. órák, felső tagozaton 1-5. órák lesznek megtartva. Ebédet biztosítunk, az iskolabusz 13.00-kor indul.

Az őszi szünetre szép időt, jó pihenést, sok kirándulást és aktív feltöltődést kívánunk!

Az őszi szünet után, 2018. november 12-én (hétfő) 16.00-tól szülői fogadóórát tartunk a felső tagozaton, amelyre tisztelettel hívjuk és várjuk Önöket!

 

A Litéri Református Általános Iskola pedagógusai

Programozó “Ki mit tud?” a Code Week keretében

 

Négy programozási környezettel is találkozhattak az érdeklődők október 17-én szerdán délután az informatikateremben.
Az előző heti robotika bemutató folytatásának is tekinthető a 4-5. osztályosoknak az akkor megismert Bluebot egyik online “rokona”, a Lightbot, amely itt próbálható ki: lightbot.com/flash.html Sokuknak megtetszett, s igen ügyesen haladtak nehezebbnél nehezebb pályákra.
A bemutatásban Vincze Dominik (5. o.) segített, aki már a legnehezebb fejezetet is “végigvitte”, összetett folyamatoknál is alkalmazva tudását.
Ő is készített már saját játékot Scratch-ben is, ahogy Amrein Dárius és Varga Ádám (7. o.). Saját snake játékukkal mutatták be ezt a lehetőséget.
A “közönségsiker” után Gyenes Viktor igazgató úr is kipróbálta a programot, s tetszett Neki is, illetve az értékelésben a diákönkormányzat elnökeként részt vevő Zavada Bianka (8. o.) felajánlotta segítségét a játéknak a többi diákkal való megismertetésében.

A felsős informatika órákon sokaknak ismerős Imagine Logo teknőcének bemutatásában Vidics Ádám segített még, aki egyébként Logiscool-ban programoz iskolán kívüli szakkörként, a Scratch mellett. Parancsokkal rajzoltunk egy fát, melyet ugyancsak el tudnak készíteni 4. osztályosok is.
(A 8. osztályosok eljárás paraméterezéséig jutottak mostanra, illetve motorként futó folyamatokig, a néhány bevezető óra alatt év eleje óta.)
Ennek a 10-14 éveseknek fejlesztett környezetnek a tömörített telepítője itt érhető el az oldal alján: logo.sulinet.hu

A komolyabb programozás felé Rada Enikő (8. o.) nyitotta ki az utat, aki a tavalyi informatika szakkörökről, Kisantal Tibor tanár úr jóvoltából találkozott már a Python programnyelvvel. Ebben készített bevezető munkája beolvassa az általunk megadható két egész számot, majd pedig kiszámolja és kiírja ezek összegét és szorzatát. A “versenytársak” kölcsönös megbecsüléssel figyelték egymás munkáit, tudtak belőle tanulni.

A felsoroltak (mint a legjobb 4-be beválogatottak) mindegyike kapott egy informatika 5-öst. Oklevelüket a szerda reggeli áhítat után adjuk át, s ráadásként kipróbálhatnak majd egy kódfejtő társasjátékot az őszi szünet előtti utolsó informatika szakkörön. Addig is mindenkinek gratulálunk!

A rendezvényt az Európai Programozás Hete, a Code Week oldalán is regisztráltuk, s felkerült a programsorozat térképére: https://codeweek.eu/

Nyőgér István

1956-ra emlékeztünk…

Az 1956-os forradalom-és szabadságharc eseményeire emlékeztünk ünnepi műsor és tiszteletadás keretében 5. osztályosaink szervezésében. Az ’56-os események pontos történelmi felidézése és tiszteletadás volt a műsor és a megemlékezés célja. Hálásan köszönjük az 5. osztályos diákoknak, osztályfőnöküknek – Éliásné Bíró Lilla tanárnőnek -, és a segítőknek a színvonalas műsort!