Egyéb kategória bejegyzései

Kenutúra a Velencei-tavon

2018. június 10-én 29 fővel vágtunk neki a hagyományos kenutúránknak, amelynek helyszíne ezúttal a Velencei-tó volt. Agárdig utaztunk vonattal, ahol Simon György és kedves Felesége, valamint túravezetőnk, Laci fogadott minket. A Velencei-Tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. jóvoltából indultunk 6 órás kenutúrára a tó nyugati medencéjébe, a Dinnyési-Fertő közeli részre. Útközben többször megálltunk pihenni, túravezetőnk ilyenkor érdekes információkat, történeteket osztott meg a Velencei-tóval és élővilágával kapcsolatban. Hosszabb szünetet a Szúnyog-szigeten tartottunk, majd 15 óra körül érkeztünk vissza az agárdi kikötőbe. Útközben még egy úszólápot is láthattunk, amelyre két bátor pedagógusunk is felmerészkedett! A kellemesen fárasztó evezést követően jól esett a fürdőzés a tóban, majd a hazavonatozás következett. Iskolánk pedagógusai közül 8 fő vett részt a túrán, amely külön öröm volt számomra, és őszintén gratulálok a Frank Családnak, akik 3 gyermekükkel teljesítették ezt a napot! Köszönöm diákjainknak is az aktív részvételt, jövőre folytatjuk! 🙂

Gyenes Viktor földrajztanár

Go Boating! Idén is!

A Magyar Vitorlás Szövetség a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai támogatásával 2018. június 7-én, csütörtökön szervezte meg a GO BOATING napot. Ez a nyílt nap remek alkalom arra, hogy a 8-18 éves gyerekek megismerkedjenek a vitorlázással és azokkal a vitorlás klubokkal, iskolákkal, ahol lakóhelyükhöz közel elsajátíthatják ennek a gyönyörű, és egyre népszerűbb sportágnak az alapjait. A programhoz az idén már 18 vitorlás egyesület kapcsolódott a Balatonon, Velencei-tavon, Fertő-tavon és az Orfűi-tavon. Több helyen fogadták a gyerekeket, köztük a Balaton Center Vitorlástáborban, ahová meghívást kapott iskolánk 1. osztálya, ahol 30 diákunk 3 tanító kíséretében vett részt a Go Boating napon.

A gyerekek nagyon élvezték már a Balatonfűzfőre való buszozást is. Néhány perces séta után megérkeztek a Balaton Center Vitorlástábor Csónakházához, ahol izgatottan várták az előttük álló programokat.  Amíg az osztály egyik fele tőkesúlyos nagyhajókkal szelte a habokat és testközelben ismerkedett a vitorlázás örömeivel, addig a másik fele labdás és vizes játékokkal szórakozott. Egy optimiszt típusú vitorlás kishajó bemutatására is sor került, amivel ennyi idős gyermekek vitorlázni tanulnak. Ezt követően a két csapat helyszínt cserélt, majd következett a vizibombás összecsapás a gyerekek legnagyobb örömére. A tombolán a Kócoska Mesebolt által felajánlott játékok mellett a BalatoniBob Szabadidőparkban beváltható csúszásokat sorsoltak ki az osztály tagjai között. De senki sem távozott üres kézzel, mert útravalónak még egy finom jégkrémet is kaptak a gyerekek.

A táborról részletes információ a Balaton Center Vitorlástábor honlapján, fotók, videók pedig Facebook oldalukon található.

Köszönet a szervezésért Mohos Katalin tanárnőnek!

HATÁRTALANUL! 2018 – Erdélyben jártunk

2018. május 26-30. között a HATÁRTALANUL! 2018 pályázatnak köszönhetően ismét Erdélyben tölthettek 7. osztályosaink 5 napot. A programhoz tavaly csatlakozott iskolánk, így az idei már a második utunk volt. Ezúttal a veszprémi Báthory István Általános Iskola 7. osztályos tanulóival együtt utaztunk annak érdekében, hogy a költségeket minimalizálni tudjuk. Az utazást közös találkozás és felkészítő programok előzték meg, míg végül május 26-án hajnalban elindultunk Erdély felé…Utazásunk első napján Nagyváradon megnéztük a székesegyházat es a püspöki palota díszkertjében sétáltunk, majd ezt követően A Királyhágón tartottunk pihenőt. A Tordai hasadék mellett elhaladva érkeztünk a Veszprémtől közel 800 kilométerre fekvő Nyikómalomfalvára, ahol szálláshelyünk az ERSA Panzióban volt. Kedves vendéglátóink finom és bőséges vacsorával vártak minket, amely a hosszú út után igen jólesett… A második napon bőséges reggelit fogyasztottunk el, majd utunk először Szovátára a Medve tóhoz vezetett. Ezután a parajdi sószorosban tettünk túrát, ahol különleges sókepződményekben gyönyörködhettünk, sőt, meg is kóstoltuk a tiszta, természetes sót. A parajdi sóbánya felejthetetlen élmény marad mindenki számára! Korondon Józsa János fazekasmester műhelyét és vásárát tekintettük meg. Farkaslakán Tamási Áron sírját koszorúztuk meg. Este vacsora, majd focimeccs zárta napunkat. A 3.nap Szejkefürdőn megkoszorúztuk a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírját, amelyhez 14 székelykapun át vezet az út. Székelyudvarhelyen a történelmi belvárost látogattuk meg, valamint a szoborparkban sétáltunk. Ezt követően traktorokkal felutaztunk a Madarasi Hargitára, ahol az 1801 m-es csúcsot is meghódítottuk, végül a Hargita vízeséshez túraztunk. Életreszóló élmennyel lettünk gazdagabbak, s a bátrabbak bementek a vízesésbe is. A vacsora után a Boróka együttessel táncházon vettünk részt! Fáradtan, de annál több élmennyel gazdagodtunk! A 4. napon reggel ellátogattunk a Felsősófalvi Általános Iskolába, ahol kedves zenés műsorral fogadtak bennünket az ott tanuló diákok. Átadtuk a két iskola ajándékait: sportszereket és a mesekönyveket. Ezután a nap fő programjaként a Gyilkos tóhoz kirándultunk, majd gyalog ereszkedtünk le a Békás szorosba. Fantasztikus élmennyel lettünk gazdagabbak! Hazafelé a zetelaki víztározóban gyönyörködtünk. Jól esett volna csobbanni egyet! Hazaérkezésünk után a szokásos bőséges vacsorával vártak minket. Este focimeccsel és discoval búcsúztunk Nyikómalomfalvától. A bőséges és finom reggeli után útunk Ispánkútra vezetett, ahol megkoszorúztuk a Petőfi halálának helyszínén állított emlékművet. Ezután Segesváron az UNESCO Világörökség részévé választott történelmi belvárosban tettünk egy sétát. Drakula gróf háza előtt kicsit megborzongtunk. Kissé szomorkodtunk, hogy ez a csodás város már nem Magyarország része. Útközben Déván rövid kitérőt tettünk, hogy megcsodálhassuk magos Déva várát, fantasztikus épület!
A hosszú útunkat szerencsésen, este 7 órakor fejeztük be.
Köszönet a sofőrünknek, hogy biztonságosan hazahozott bennünket, kísérő pedagógusainknak, akik vigyáztak ránk!
Csodás élményekkel lettünk gazdagabbak!

Köszönjük az együttműködést, és a pályázati lehetőséget!

Jutalomkirándulás Sárváron

Az őszi helytörténeti vetélkedőn résztvevő diákjaink az Önkormányzat jóvoltából jutalomkiránduláson vehettek részt. A jó idő megérkeztével eljött a várva várt nap, amikor útra kelhettünk Sárvárra, ahol kultúrprogramként a várat tekintettük meg szakvezetéssel, majd ellazulásként egy nagyot fürödtünk a fürdőkompelxumban. Géza bácsi mellett Zsuzsi is elkísért minket, aki nemrég került Litérre, mint művelődésszervező. Reggel 8:00-kor indultunk különbusszal Sárvárra, útközben Jánosházánál vettük fel Géza bácsit és itt töltöttük el a reggelizésre szánt időt is. Innen fél óra alatt megérkeztünk Sárvárra a várhoz, ahol egy nagyon tartalmas és érdekes igenvezetésben volt részünk. Az idegenvezetőnk a várban élt nevezetes személyiségeken keresztül mutatta be a vár történetét. Halhattunk a Kanizsai, Nádasdy, Báthori családról és igencsak érdekes legendák kötődtek a vár életéhez. Végigjártuk a gyönyörű termeket, láttuk Magyarország legnagyobb kabinetszekrényét a titkos fiókokkal együtt. Meghallgattuk a Nádasdy-óra hihetetlen történetét – postai csomagban érkezett a felbecsülhetetlen remekmű. A vezetés második részében a Huszár kiállítást néztük meg. Hallottunk a Nádasdy huszárezredről, legendás lovas tudásukról – olimpiai bronzérem 1936-ban – és nem utolsó sorban katonai harcmodorukról és az egyes korszakokban jellemző ruházatukról és fegyverzetükről. Diákjaink nagyon fegyelmezetten és érdeklődve vettek rész a programon, amiért jár a dicséret nekik. Ennek kifejeződése egy fagyizásban is megnyilvánult, melyet a belvárosban ejtettünk meg. A finomság elfogyasztása után felszálltunk az autóbuszra és pár perces utazást követően már a termálfürdőben voltunk. A belépő megváltását követően villámgyors átöltözést követően már a medencék partján álltunk. Elmondtam diákjainknak a legfontosabb tudnivalókat, majd úgy rebbentek szét, mint a küszök balinrabláskor. Mi felnőttek a gyógyvizes medencéket preferáltuk, míg a gyerkőcök az élményfürdőzést és a csúszdázást részesítették előnybe. Nagyon hamar elment a szűk három óra, ami abban is megmutatkozott, hogy a találkozóhelyre nem mindenkinek sikerült időben odaérni. Töredelmesen bevallom, hogy még én is szívesen maradtam volna ejtőzni a medencékben. Az úton hazafelé mindenki elégedetten nyilatkozott a programról és megállapítottuk, hogy máskor is szívesen részt vennénk hasonló jutalomkiránduláson.

Diákjaink és kísérőink nevében is szeretném köszönetemet kifejezni Litér Község Önkormányzatának ezért a nagyszerű programért, amit felajánlottak részünkre.

Spengler András

I. Egyházmegyei sportnap

2018. május 24-én első alkalommal került megrendezésre a Veszprémi Református Egyházmegye sportnapja Alsóörsön, amelyre az egyházmegye református iskoláit várták a szervezők: Balatonfüred, Csopak, Alsóörs, Litér, Papkeszi, Csajág és Balatonfőkajár diákjai mérték össze tudásukat, erejüket fociban és asztaliteniszben. Iskolánkat 16 diák képviselte a sportnapon, név szerint:

5. osztály: Fellner Máté és Levente, Tóbiás Barnabás
6. osztály: Vidics Ádám, Ábrahám Zalán
7. osztály: Majoros Patrik, Frank Bence, Tornyos Péter, Balogh Alex
8. osztály: Kucserka Szabolcs, Borsos Krisztián, Supán Szilveszter, Farkas Levente, Gardó Levente, Babai Rózsa

Az 5-6. osztályos korcsoport fiú labdarúgói becsületes küzdelemmel a 3. helyezést érték el,

Babai Rózsa asztaliteniszben 2. helyezést, Gardó Levente szintén asztaliteniszben különdíjat kapott, míg a 7-8. osztályos fiúk focicsapata 3. helyezést ért él.

Az eredményhirdetést követően ebéddel várták a szervezők a megfáradt résztvevőket, majd a hazautazás következett.

Köszönjük a szervezőknek, hogy részt vehettünk a sportnapon, jövőre újra jövünk!

Spengler András testnevelő tanár és Gyenes Viktor kísérő tanár

Vágfalvi Ottó Képzőművészeti Verseny 2018

A Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a festőművész nevét viselő, Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár harmadszor hirdette meg a Vágfalvi Ottó Képzőművészeti Emlékversenyt 2018. május 18-án.

A verseny két részből állt. Az első feladat bármely Vágfalvi Ottó festmény átiratának, parafrázisának elkészítése. Több mint 70 diák, 6 iskolából vállalkozott arra, hogy saját képére formál egy Vágfalvi alkotást. A 78 beérkezett munka közül zsűrizés után a legszebb 37 képpel pályázó alkotó kapott meghívást a következő fordulóra. A Litéri Református Általános Iskolát Veiczer Dorina (7. osztály), Békési Bianka, Károlyi Zsófia, Luka Rebeka (5. osztály), Harnos Hanna (4. osztály), Kondics Kitti és Rumi Boglárka (3. osztály) képviselte 2018. május 18-án a döntőben, ahol a feladat egy Vágfalvi Ottó festmény részletének továbbgondolása, folytatása volt.

A kezdeti izgalmakat leküzdve, jó hangulatú, közel két órás alkotó munka után a gyerekek ebédelni, majd bobozni indultak. Közben a zsűri megkezdte munkáját. A rendezvény fővédnöke, a névadó lánya, Vágfalvi Katalin mellett Jáger István és Fábián László grafikus művészek vállalkoztak arra, hogy az elkészült alkotásokat értékeljék. Mindhárman egyet értettek abban, hogy évről évre egyre nehezebb döntést hozniuk, még akkor is, ha „csak” a művészeti versenyeken alkalmazott arany, ezüst és bronz ecsetdíj tulajdonosait kellett megnevezniük. Délután fél négykor a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ kiállítótermében került sor az eredményhirdetésre, ahová már az érdeklődő szülőket is szeretettel vártuk, és tudósított róla a Veszprémi Napló és az Öböl-TV is. A kiállító terem falait a versenyen készült alkotások mellett eredeti Vágfalvi képek díszítették, így az ifjú alkotók még jobban megismerhették a verseny névadójának alkotásait. Vendégeket a Művészeti Iskola zenészei lepték meg egy kis műsorral, majd Fábián László és Jáger István is beszámolt a zsűriben megfogalmazódott gondolatokról. Dicsérte az elkészült munkák alaposságát, kidolgozottságát, a kreatív ötleteket és a megvalósításhoz választott technikákat egyaránt. Majd mindenki átvehette jól megérdemelt ajándékát.

A litéri tanulók eredményei:

Veiczer Dorina                  BRONZECSET-DÍJ

Békési Bianka                    EZÜSTECSET-DÍJ

Luka Rebeka                      EZÜSTECSET-DÍJ

Károlyi Zsófia                     BRONZECSET-DÍJ

Harnos Hanna                   BRONZECSET-DÍJ

Kondics Kitti                       BRONZECSET-DÍJ

Rumi Boglárka                   EZÜSTECSET-DÍJ

Úszásoktatás beszámoló

Április 11-től 1. 2. és 3. osztályos diákjaink a balatonfűzfői uszodában 10 órás úszásoktatáson vettek részt. A gyerekek a lebegés, a siklás, a hát- és gyorsúszás alapjaival ismerkedtek meg a kismedencében szakoktatók irányításával. Voltak gyerekek, akik kezdetben nagyon féltek, megijedtek, ha arcukat víz érte. Azonban a kezdeti nehézségeken a türelmes oktatók segítettek túllendülni. A harmadikosoknál már tapasztalható, akik elsős korukban félve jártak uszodába, ma már felbátorodva végezték a feladatokat. A harmadik foglalkozástól a 2. é3. diákok jó része a nagymedence szélső pályáján is kipróbálhatta magát.

Örömmel mondhatjuk, a nyári szünetre úgy engedjük alsós gyermekeinket, hogy többségük nem fél a víztől, vízbiztonságuk megfelelő, sőt sokan egész ügyesen lebegnek, siklanak is. Reméljük, a szünetben sok kisgyereknek lesz lehetősége arra, hogy a most megtanult alapokra építve ténylegesen is megtanuljon úszni.

Hálásan köszönjük Litér Község Önkormányzatának, hogy anyagi támogatásukkal megvalósulhatott az úszásoktatás!