Egyéb kategória bejegyzései

Programozó “Ki mit tud?” a Code Week keretében

 

Négy programozási környezettel is találkozhattak az érdeklődők október 17-én szerdán délután az informatikateremben.
Az előző heti robotika bemutató folytatásának is tekinthető a 4-5. osztályosoknak az akkor megismert Bluebot egyik online “rokona”, a Lightbot, amely itt próbálható ki: lightbot.com/flash.html Sokuknak megtetszett, s igen ügyesen haladtak nehezebbnél nehezebb pályákra.
A bemutatásban Vincze Dominik (5. o.) segített, aki már a legnehezebb fejezetet is “végigvitte”, összetett folyamatoknál is alkalmazva tudását.
Ő is készített már saját játékot Scratch-ben is, ahogy Amrein Dárius és Varga Ádám (7. o.). Saját snake játékukkal mutatták be ezt a lehetőséget.
A “közönségsiker” után Gyenes Viktor igazgató úr is kipróbálta a programot, s tetszett Neki is, illetve az értékelésben a diákönkormányzat elnökeként részt vevő Zavada Bianka (8. o.) felajánlotta segítségét a játéknak a többi diákkal való megismertetésében.

A felsős informatika órákon sokaknak ismerős Imagine Logo teknőcének bemutatásában Vidics Ádám segített még, aki egyébként Logiscool-ban programoz iskolán kívüli szakkörként, a Scratch mellett. Parancsokkal rajzoltunk egy fát, melyet ugyancsak el tudnak készíteni 4. osztályosok is.
(A 8. osztályosok eljárás paraméterezéséig jutottak mostanra, illetve motorként futó folyamatokig, a néhány bevezető óra alatt év eleje óta.)
Ennek a 10-14 éveseknek fejlesztett környezetnek a tömörített telepítője itt érhető el az oldal alján: logo.sulinet.hu

A komolyabb programozás felé Rada Enikő (8. o.) nyitotta ki az utat, aki a tavalyi informatika szakkörökről, Kisantal Tibor tanár úr jóvoltából találkozott már a Python programnyelvvel. Ebben készített bevezető munkája beolvassa az általunk megadható két egész számot, majd pedig kiszámolja és kiírja ezek összegét és szorzatát. A “versenytársak” kölcsönös megbecsüléssel figyelték egymás munkáit, tudtak belőle tanulni.

A felsoroltak (mint a legjobb 4-be beválogatottak) mindegyike kapott egy informatika 5-öst. Oklevelüket a szerda reggeli áhítat után adjuk át, s ráadásként kipróbálhatnak majd egy kódfejtő társasjátékot az őszi szünet előtti utolsó informatika szakkörön. Addig is mindenkinek gratulálunk!

A rendezvényt az Európai Programozás Hete, a Code Week oldalán is regisztráltuk, s felkerült a programsorozat térképére: https://codeweek.eu/

Nyőgér István

1956-ra emlékeztünk…

Az 1956-os forradalom-és szabadságharc eseményeire emlékeztünk ünnepi műsor és tiszteletadás keretében 5. osztályosaink szervezésében. Az ’56-os események pontos történelmi felidézése és tiszteletadás volt a műsor és a megemlékezés célja. Hálásan köszönjük az 5. osztályos diákoknak, osztályfőnöküknek – Éliásné Bíró Lilla tanárnőnek -, és a segítőknek a színvonalas műsort!

Robotika bemutató

Október 12-én pénteken délelőtt a 4. és 5. osztályosok megismerkedhettek a “Tanulj velem IKT-val” csapattal: a kezdeményezést vezető Aknai Dóra Orsolya gyógypedagógussal, ill. egy-egy programozó és mérnök munkatársával, akik saját fejlesztésű eszközt is hoztak iskolánkba. A résztvevők először a bluebot méhecskét tanulhatták meg irányítani az 5. osztályban, majd két „humanoid” robot rúgott még labdába (szó szerint), végül pedig érzékelős kocsit is kipróbálhattak, s a többség még szünetben is bent maradt utána. J

Az alkalom időzítése összhangban van a Programozás Hete (CodeWeek) programsorozattal is.

Nyőgér István

 

Keszthelyen jártak alsósaink

Az időjárás is kegyeibe fogadta kedden reggel 50 kisdiákunkat, akikkel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum felkeresésére indultunk. Jókedvű csapatunkkal egy kisfilmet tekintettünk meg, mely a Festetics kastély történetébe nyújtott bepillantást. Majd a gyönyörűen felújított, hatalmas parkban tett rövid sétát követően, kisebb csoportokban kerestük fel a kiállításokat.

A kastélyban a főúri életforma tárlatot és a Helikon Könyvtárat tekintettük meg. A hintók és lovas szánok között mindenki megtalálhatta a neki legjobban tetszőt. A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, kb. 140 vadfaj trófeáinak ad helyet. Izgalmas volt az élethű, kitömött állatok között sétálni. A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett a történelmi modellvasút kiállítás is, mely az egyik legnagyobb Európában. Az egzotikus növényekkel teli pálmaház épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark övezi. Nagy élményt jelentett, ahogyan a vadkacsák a gyerekek tenyeréből csipegették az ott megvásárolt eleséget…

Kirándulásunk nagyon jó hangulatban telt. Sokan mondták, szüleiket is megkérik, látogassanak el Keszthelyre. Erre jó lehetőséget kínál a következő hosszú hétvége, mivel nemzeti ünnepeinken a kiállítások ingyenesen tekinthetők meg.

Kertészné Kárpáti Katalin munkaközösség-vezető

50 éves osztálytalálkozó

50 éve már, hogy ballagott az osztály,lányok,fiúk 36-an.

Akkor is nyár volt, forró,napsugaras nyár.
Kék volt az ég és zöld a rét.
Lelkünkben már zsongott az ijfúság varázsa,
álmokkal, vágyakkal teli szerelmes álomkép.
1968.június 6. napját mutatott a naptár,
mikor bezárult mögöttünk az alma mater.
Gondtalan gyermekkorunk elszállt a nyárral.
Ifjú szívünkben erős akarással
léptünk a titokzatos ÉLET felé.
Nem tudtuk még akkor mi vár reánk
jó vagy rossz, bánat vagy öröm,
de mentünk bátran nagy élni akarással
36 litéri volt diák.
Mentek az évek, sorra szálltak az évszakok.
Közben osztálytársaink közül egy pár a földi létet s minket
itt hagyott.
Szemükre örök álom szállt s lelkük szárnyra kapott.
Mi még maradtunk itt a földön,
mert feladatot kaptunk: TEDD A JÓT!
S most egybegyűlve mi vén diákok
Az 50 évért hálát adhatunk !

Emlékezés az Aradi Vértanúkra

2018. október 8-án iskolánk 4. osztályos diákjaink osztálytanítójuk – Kertészné Kárpáti Katalin felkészítésével ünnepi megemlékezést tartottak az 1849. október 6-án kivégzett 13 Aradi Vértanúra. 4. osztályosaink tartalmas és méltó megemlékezését iskolánk közössége nevében ezúton is köszönjük!

Pszichológusi és dietetikai konzultációs lehetőségek

Tisztelt Szülők!

Iskolánkban lehetőség van idén is díjmentesen és helyben igénybe venni iskolapszichológus és dietetikus szakember konzultációját!

Bíró Tímea iskolapszichológus hétfőnként 14.00-18.00 (informatika terem),

Henn Dóra dietetikus szakember hétfőnként 16.00-18.00 (iskolatitkári szoba) várja a Szülőket, és iskolánk diákjait is!

Mindkét szakemberhez előzetes időpontfoglalás szükséges személyesen vagy telefonon az iskolatitkárságon Kisantal Zsuzsánál a 0688/588-021-es telefonszámon!

Keressék bizalommal kollégáinkat!

Tisztelettel: Iskolavezetés

Zene Világnapja iskolánkban és a Csivitelő Óvodában

A múlt héten nagy lázban égtünk, mert iskolánk énekkara és zenekara ismét fellépni készült a “régi” óvodájában. Miután hétfő reggel a kellő módon – énekkel, és némi történeti áttekintéssel – megemlékeztünk a Zene Világnapjáról, izgatottan vittük a hírt az oviba is. Ott a gyerekek már tudhattak valamit, mert nagyon megörültek nekünk. Miután az ovisokkal közösen megcsináltuk a “színpadot”, hihetetlen figyelemmel és fegyelemmel kísérték a hangolásunkat. (Jól eső érzés volt ez egy iskolai pedagógusnak :)) Már az első dalnál kiderült, értő közönségnek játszunk, mert akik ismerték a nyitó dalunkat (Csigabiga szereti a csoki fagyit…) lelkesen énekeltek. Természetesen olyan dalokkal is készültünk, amiket az ovisok is tudnak. De jött a meglepetés! Laci bácsi rengeteg ritmushangszerrel készült, amit a gyerekek nagyon ügyesen használtak. Az óvó nénik munkáját dicséri, hogy az énekük mellett teljesen ritmusban csörögtek-zörögtek. Könnyű dolga lesz jövőre a tanító néniknek ennyi tehetséges gyerekkel. A “litéri szimfónikus zenekar” műsora után jött egy kis tánc, a Bújj, bújj zöldág… kezdetű dalunkkal, ahol Laci bácsi mellé bekérezkedett több volt-ovis-iskolás is, mert ugye “a játék, örök”!

Úgy az ovisok, mint az iskolások is fel voltak dobódva a kis műsorunktól. Kifelé menet is énekelték a kedvenc dalunkat. Pedagógusként ekkor jött a meglepetés számomra. Pakolás közben vissza kellett mennem a terembe, és láss csodát, a nagycsoportosok ültek a sarokban és lelkesen énekeltek és zenéltek, most már a saját hangszereikkel. Az hiszem, így gondolta Yehudi Menuhin a zenei világnappal kapcsolatban.

Moldován László
zenetanár

Úszásban is jók vagyunk! :)

Pillanatképek a 3-4. osztályosok úszóedzéseiről!