Egyéb kategória bejegyzései

Nyelvvizsgázó diákjaink – büszkék vagyunk Rátok!

 

Örömmel és büszkeséggel értesítünk mindenkit, hogy:

  • Kulcsár Réka és Pintér Zsombor 7. osztályos diákjaink az ELTE ORIGO Nyelvi Centrum szervezésében sikeres JUNIOR nyelvvizsgát tettek angol nyelvből (írásbeli és szóbeli). Réka 90 %, Zsombor 80 % feletti eredményt ért el!
  • Kucserka Szabolcs ballagott 8. osztályos diákunk pedig államilag elismert, komplex (írásbeli + szóbeli) alapfokú nyelvvizsgát tett szintén angol nyelvből!

Felkészítő tanáruk: Bán Helga tanárnő

Nyelvvizsga programunk keretében a sikeresen teljesítő diákok számára a teljes vizsgaköltséget visszafizeti iskolánk!

Gratulálunk a sikeres nyelvvizsgához, és örömteli vakációt kívánunk!

VAKÁCIÓ

Tisztelt Iskolapolgárok!

A nyári szünetre kívánunk mindenkinek sok pihenést, szép időt, és jó programokat!

A nyári szünet alatt iskolánk ügyeleti rendszerben működik. Telefonon csak ügyeleti napokon érnek el minket. Az ügyeleti napokról tájékozódhatnak iskolánk honlapján, FB oldalán és a Litér, Petőfi utca 8. szám alatti kapura kifüggesztett tájékoztató táblán is.

A tanévnyitó ünnepély időpontja: 2018. augusztus 31. (péntek) 17.00

A tankönyvek átvétele a tanévnyitó ünnepély után történik, szülői aláírással, ezért kérjük, hogy vegyenek részt az eseményen! A tankönyveket minden diákunk számára térítésmentesen biztosítja az állam.

A pótvizsgázó diákok szüleit hivatalos postai levélben értesítjük a konzultációkról, illetve a pótvizsga időpontjáról is, de minden időpontot rögzítünk a digitális naplóban is!

Az első tanítási nap a 2018/2019-es tanévben: 2018. szeptember 3. (hétfő). Ezen a napon délelőtt szervezési feladatokat végzünk el (tehát 4 osztályfőnöki óra lesz megtartva összesen), ebéd után haza lehet menni.

A taneszközjegyzékek elérhetőek az alábbi linkeken: 

Alsó tagozat_2018_2019

5.osztály_2018_2019 6.osztály_2018_2019 7.osztály_2018_2019 8.osztály_2018_2019

2018. szeptember 4-től órarend szerint tanítunk.

Tisztelettel: Iskolavezetés

Újabb nyertes HATÁRTALANUL! pályázat

Örömteli hír! A 3. Határtalanul! pályázatunk is nyert, így 2018. szeptemberében a tanévet kezdő 7. osztályos diákjaink 3 napra Erdélybe utazhatnak. A pályázati program megvalósítására 960 000 Forintot kapunk! Köszönjük!

Go Boating! Idén is!

A Magyar Vitorlás Szövetség a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai támogatásával 2018. június 7-én, csütörtökön szervezte meg a GO BOATING napot. Ez a nyílt nap remek alkalom arra, hogy a 8-18 éves gyerekek megismerkedjenek a vitorlázással és azokkal a vitorlás klubokkal, iskolákkal, ahol lakóhelyükhöz közel elsajátíthatják ennek a gyönyörű, és egyre népszerűbb sportágnak az alapjait. A programhoz az idén már 18 vitorlás egyesület kapcsolódott a Balatonon, Velencei-tavon, Fertő-tavon és az Orfűi-tavon. Több helyen fogadták a gyerekeket, köztük a Balaton Center Vitorlástáborban, ahová meghívást kapott iskolánk 1. osztálya, ahol 30 diákunk 3 tanító kíséretében vett részt a Go Boating napon.

A gyerekek nagyon élvezték már a Balatonfűzfőre való buszozást is. Néhány perces séta után megérkeztek a Balaton Center Vitorlástábor Csónakházához, ahol izgatottan várták az előttük álló programokat.  Amíg az osztály egyik fele tőkesúlyos nagyhajókkal szelte a habokat és testközelben ismerkedett a vitorlázás örömeivel, addig a másik fele labdás és vizes játékokkal szórakozott. Egy optimiszt típusú vitorlás kishajó bemutatására is sor került, amivel ennyi idős gyermekek vitorlázni tanulnak. Ezt követően a két csapat helyszínt cserélt, majd következett a vizibombás összecsapás a gyerekek legnagyobb örömére. A tombolán a Kócoska Mesebolt által felajánlott játékok mellett a BalatoniBob Szabadidőparkban beváltható csúszásokat sorsoltak ki az osztály tagjai között. De senki sem távozott üres kézzel, mert útravalónak még egy finom jégkrémet is kaptak a gyerekek.

A táborról részletes információ a Balaton Center Vitorlástábor honlapján, fotók, videók pedig Facebook oldalukon található.

Köszönet a szervezésért Mohos Katalin tanárnőnek!

HATÁRTALANUL! 2018 – Erdélyben jártunk

2018. május 26-30. között a HATÁRTALANUL! 2018 pályázatnak köszönhetően ismét Erdélyben tölthettek 7. osztályosaink 5 napot. A programhoz tavaly csatlakozott iskolánk, így az idei már a második utunk volt. Ezúttal a veszprémi Báthory István Általános Iskola 7. osztályos tanulóival együtt utaztunk annak érdekében, hogy a költségeket minimalizálni tudjuk. Az utazást közös találkozás és felkészítő programok előzték meg, míg végül május 26-án hajnalban elindultunk Erdély felé…Utazásunk első napján Nagyváradon megnéztük a székesegyházat es a püspöki palota díszkertjében sétáltunk, majd ezt követően A Királyhágón tartottunk pihenőt. A Tordai hasadék mellett elhaladva érkeztünk a Veszprémtől közel 800 kilométerre fekvő Nyikómalomfalvára, ahol szálláshelyünk az ERSA Panzióban volt. Kedves vendéglátóink finom és bőséges vacsorával vártak minket, amely a hosszú út után igen jólesett… A második napon bőséges reggelit fogyasztottunk el, majd utunk először Szovátára a Medve tóhoz vezetett. Ezután a parajdi sószorosban tettünk túrát, ahol különleges sókepződményekben gyönyörködhettünk, sőt, meg is kóstoltuk a tiszta, természetes sót. A parajdi sóbánya felejthetetlen élmény marad mindenki számára! Korondon Józsa János fazekasmester műhelyét és vásárát tekintettük meg. Farkaslakán Tamási Áron sírját koszorúztuk meg. Este vacsora, majd focimeccs zárta napunkat. A 3.nap Szejkefürdőn megkoszorúztuk a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírját, amelyhez 14 székelykapun át vezet az út. Székelyudvarhelyen a történelmi belvárost látogattuk meg, valamint a szoborparkban sétáltunk. Ezt követően traktorokkal felutaztunk a Madarasi Hargitára, ahol az 1801 m-es csúcsot is meghódítottuk, végül a Hargita vízeséshez túraztunk. Életreszóló élmennyel lettünk gazdagabbak, s a bátrabbak bementek a vízesésbe is. A vacsora után a Boróka együttessel táncházon vettünk részt! Fáradtan, de annál több élmennyel gazdagodtunk! A 4. napon reggel ellátogattunk a Felsősófalvi Általános Iskolába, ahol kedves zenés műsorral fogadtak bennünket az ott tanuló diákok. Átadtuk a két iskola ajándékait: sportszereket és a mesekönyveket. Ezután a nap fő programjaként a Gyilkos tóhoz kirándultunk, majd gyalog ereszkedtünk le a Békás szorosba. Fantasztikus élmennyel lettünk gazdagabbak! Hazafelé a zetelaki víztározóban gyönyörködtünk. Jól esett volna csobbanni egyet! Hazaérkezésünk után a szokásos bőséges vacsorával vártak minket. Este focimeccsel és discoval búcsúztunk Nyikómalomfalvától. A bőséges és finom reggeli után útunk Ispánkútra vezetett, ahol megkoszorúztuk a Petőfi halálának helyszínén állított emlékművet. Ezután Segesváron az UNESCO Világörökség részévé választott történelmi belvárosban tettünk egy sétát. Drakula gróf háza előtt kicsit megborzongtunk. Kissé szomorkodtunk, hogy ez a csodás város már nem Magyarország része. Útközben Déván rövid kitérőt tettünk, hogy megcsodálhassuk magos Déva várát, fantasztikus épület!
A hosszú útunkat szerencsésen, este 7 órakor fejeztük be.
Köszönet a sofőrünknek, hogy biztonságosan hazahozott bennünket, kísérő pedagógusainknak, akik vigyáztak ránk!
Csodás élményekkel lettünk gazdagabbak!

Köszönjük az együttműködést, és a pályázati lehetőséget!

Jutalomkirándulás Sárváron

Az őszi helytörténeti vetélkedőn résztvevő diákjaink az Önkormányzat jóvoltából jutalomkiránduláson vehettek részt. A jó idő megérkeztével eljött a várva várt nap, amikor útra kelhettünk Sárvárra, ahol kultúrprogramként a várat tekintettük meg szakvezetéssel, majd ellazulásként egy nagyot fürödtünk a fürdőkompelxumban. Géza bácsi mellett Zsuzsi is elkísért minket, aki nemrég került Litérre, mint művelődésszervező. Reggel 8:00-kor indultunk különbusszal Sárvárra, útközben Jánosházánál vettük fel Géza bácsit és itt töltöttük el a reggelizésre szánt időt is. Innen fél óra alatt megérkeztünk Sárvárra a várhoz, ahol egy nagyon tartalmas és érdekes igenvezetésben volt részünk. Az idegenvezetőnk a várban élt nevezetes személyiségeken keresztül mutatta be a vár történetét. Halhattunk a Kanizsai, Nádasdy, Báthori családról és igencsak érdekes legendák kötődtek a vár életéhez. Végigjártuk a gyönyörű termeket, láttuk Magyarország legnagyobb kabinetszekrényét a titkos fiókokkal együtt. Meghallgattuk a Nádasdy-óra hihetetlen történetét – postai csomagban érkezett a felbecsülhetetlen remekmű. A vezetés második részében a Huszár kiállítást néztük meg. Hallottunk a Nádasdy huszárezredről, legendás lovas tudásukról – olimpiai bronzérem 1936-ban – és nem utolsó sorban katonai harcmodorukról és az egyes korszakokban jellemző ruházatukról és fegyverzetükről. Diákjaink nagyon fegyelmezetten és érdeklődve vettek rész a programon, amiért jár a dicséret nekik. Ennek kifejeződése egy fagyizásban is megnyilvánult, melyet a belvárosban ejtettünk meg. A finomság elfogyasztása után felszálltunk az autóbuszra és pár perces utazást követően már a termálfürdőben voltunk. A belépő megváltását követően villámgyors átöltözést követően már a medencék partján álltunk. Elmondtam diákjainknak a legfontosabb tudnivalókat, majd úgy rebbentek szét, mint a küszök balinrabláskor. Mi felnőttek a gyógyvizes medencéket preferáltuk, míg a gyerkőcök az élményfürdőzést és a csúszdázást részesítették előnybe. Nagyon hamar elment a szűk három óra, ami abban is megmutatkozott, hogy a találkozóhelyre nem mindenkinek sikerült időben odaérni. Töredelmesen bevallom, hogy még én is szívesen maradtam volna ejtőzni a medencékben. Az úton hazafelé mindenki elégedetten nyilatkozott a programról és megállapítottuk, hogy máskor is szívesen részt vennénk hasonló jutalomkiránduláson.

Diákjaink és kísérőink nevében is szeretném köszönetemet kifejezni Litér Község Önkormányzatának ezért a nagyszerű programért, amit felajánlottak részünkre.

Spengler András

I. Egyházmegyei sportnap

2018. május 24-én első alkalommal került megrendezésre a Veszprémi Református Egyházmegye sportnapja Alsóörsön, amelyre az egyházmegye református iskoláit várták a szervezők: Balatonfüred, Csopak, Alsóörs, Litér, Papkeszi, Csajág és Balatonfőkajár diákjai mérték össze tudásukat, erejüket fociban és asztaliteniszben. Iskolánkat 16 diák képviselte a sportnapon, név szerint:

5. osztály: Fellner Máté és Levente, Tóbiás Barnabás
6. osztály: Vidics Ádám, Ábrahám Zalán
7. osztály: Majoros Patrik, Frank Bence, Tornyos Péter, Balogh Alex
8. osztály: Kucserka Szabolcs, Borsos Krisztián, Supán Szilveszter, Farkas Levente, Gardó Levente, Babai Rózsa

Az 5-6. osztályos korcsoport fiú labdarúgói becsületes küzdelemmel a 3. helyezést érték el,

Babai Rózsa asztaliteniszben 2. helyezést, Gardó Levente szintén asztaliteniszben különdíjat kapott, míg a 7-8. osztályos fiúk focicsapata 3. helyezést ért él.

Az eredményhirdetést követően ebéddel várták a szervezők a megfáradt résztvevőket, majd a hazautazás következett.

Köszönjük a szervezőknek, hogy részt vehettünk a sportnapon, jövőre újra jövünk!

Spengler András testnevelő tanár és Gyenes Viktor kísérő tanár