Ökoiskola kategória bejegyzései

Erdei tábor 2020. június 22-26.

Már hatodik alkalommal tölthettünk alsós diákjainkkal egy hetet az Ajka melletti Csingeri erdőben található Hubertus Erdei Iskolában. A vírus miatt csak június első hetében vált biztossá, hogy megtarthatjuk táborunkat. Így alacsonyabb létszámmal, 23 természetkedvelő, túrázni szerető kisgyerekkel utaztunk el.

Bár a múlt hét végéig a sok csapadék miatt tartottunk az időjárástól, azonban kívánni sem lehetett volna kellemesebb időt a kirándulásokhoz és a sok-sok játékhoz. Voltak gyerekek, akik már rutinos táborozóink. Igyekeztünk olyan túrákat, kézműves foglalkozásokat tervezni, melyek nekik is újdonságok. Jártunk a Sárcsi-kútnál, a cservári fenyvesben, de a Pokol-lik barlang, a Manóvár és az erdei tornapálya sem maradhatott ki. A délelőtti kirándulások előtt felelevenítettük az erdei viselkedés illemszabályait. A Huiber György által vezetett túrákon sok új információt  szereztünk a Bakony növény-és állatvilágáról. Alaposan megismerkedtünk a bakonyi erdők jellegzetes fáival, a bükkel, tölggyel és a gyertyánnal is. Az ismeretek rendszerezésére az utolsó napon jó lehetőség adódott a Fekete István Dioráma interaktív kiállításának megtekintésekor. Délutánonként a sok játék mellett lehetőség volt kézműves tevékenységekre is. Készítettünk a pataknál gyűjtött kavicsok megfestésével amőbát, fontunk polipot, de aki szeretett volna, ékszert, kulcstartót is fűzhetett magának. Esti programjaink, a vadles, a tábortűz és a mozizás is reméljük, mindenki számára emlékezetes marad. Sőt, azt sem felejtjük el, hogy az erdőben ismeretlen növényt, növényi részt nem veszünk a szánkba…

Fáradtan, de élményekkel gazdagon tértünk haza péntek délután táborozóinkkal. Úgy búcsúztunk, ha tehetjük, jövőre is visszatérünk… J

Nagyon köszönjük iskolánk és a Litéri Iskoláért Alapítvány anyagi támogatását!

Kertészné Kárpáti Katalin és Noszlopy Szilvia

Nyertes pályázat az ISKOLAKERT PROGRAMBAN

Örömmel értesítünk minden Iskolapolgárunkat, hogy immáron a Litéri Református Általános Iskola is az ISKOLAKERT PROGRAM részesévé vált, köszönhetően eredményes pályázatunknak! A program keretében 250 000 Forint értékben kapunk kertészeti eszközöket, vetőmagokat, így ősszel már indulhat is a munka! 🙂 Iskolánk pályázatát Bán Helga tanárnő készítette, akinek munkáját ezúton is hálásan köszönjük!

Várjuk a szorgalmas, segítő kezeket ősztől!

Föld órája és ÖKONAPLÓ

A Föld órája március 28-án lesz! Érdekes információk, tudnivalók, környezettudatos tippek az alábbi oldalon:
Az Ökonapló versenyt június 30-ig meghosszabbították. Egyénileg is lehet versenyezni, de ha valaki szeretné, hogy a csapata pontjai összeadódjanak, annak le kell adnia a nevét nálam regisztrációra (Bán Helga tanárnő).
Részletek az alábbi linkre kattintva érhetőek el:

Gratulálunk Bán Helga Tanárnőnek!

Iskolánk angoltanárnője, Bán Helga tanárnő természetpedagógiai szakvezető képesítést szerzett a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Karán! Tanárnő új végzettségéhez ezúton is szeretettel gratulálunk, és bízunk benne, hogy a megszerzett tudást, és ismereteket eredményesen tudja majd kamatoztatni ÖKOiskolánkban! 🙂

ÖKO NAPLÓ

Kedves Szülők, kedves Diákok!
2019. február 1-től április 22-ig egy olyan környezetvédelmi versenyt hirdet az Erzsébet Ifjúsági Alap az ország 1-12 évfolyamos diákjai számára, ami a környezettudatos magatartás fontosságára hívja fel a figyelmet. A résztvevőknek egy Ökonapló nevű alkalmazást kell letölteni a Play áruházból, majd az OM azonosító és a regisztrációs adatok megadásával (felhasználó név és jelszó) minden nap 5 kérdést megválaszolni. Az eredmények függvényében szemlélteti számukra az applikáció, hogy aznap mennyire védték a bolygót, egyetlen otthonunkat. Lehet egyénileg és közösségben is játszani. Ha osztályok játszanak, a pontok összeadódnak, s az első 3 legmagasabb pontszámú osztály 3 napos kirándulási lehetőséget kap élménytábor, (1-5 évfolyam), vagy pályaorientációs tábor (6-12 évfolyam) formájában. Az 5. és 6.osztályból már sokan jelezték részvételi szándékukat, várjuk a többi osztály diákjait is!
Aki szeretne játszani, kérjük, hogy osztályfőnökénél, vagy Bán Helga tanárnőnél is jelezze szándékát a regisztráció mellett.
Jó játékot kívánunk!

Fajfelismerés és fotózás

Iskolánk 8. osztályos diákja Vidics Ádám, a tavalyi évben egy fotóversenyen vett részt, ahol a Magyarországon előforduló fajokról készített saját fotót kellett feltölteni. A verseny pikantériája, hogy a képen látható fajokat meg is kellet határozni és csak azt a képet fogadták el a versenyben, melyet pontosan meg is határozott a feltöltője, így Ádám is. A verseny célja nem a profi képminőség volt, hanem a versenyző fajismeretének bővítése.

Az elkészült képeket a versenyzőknek fel kellett tölteni a fajbook.hu oldara, ahol ellenőrizték és folymatosan frissítették a verseny állását (a legtöbb fajt feltöltő versenyzők rangsorában).

Ádám a versenyre kb. 150 faj saját készítésű képét töltötte fel. A versenyen több mint 3600 versenyző indult és Ádám a 11. helyen végzett.

Teljesítményéhez szívből gratulálunk!! Csak így tovább!

A Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai napja iskolánkban

2019. október 18-án került sor a Református Tananyagfejlesztő Csoport természettudományi munkacsoportjának kihelyezett szakmai napjára iskolánkban, a Litéri Református Általános Iskolában. Nagy örömmel és lelkesedéssel vártuk ezt a napot, hogy a szakmai fórumon túl bemutathassuk a Csoport tagjai számára iskolánkat, és a környezeti nevelés helyben alkalmazott módszereit. Az alkalmat Szabó J. Róbert lelkipásztorunk áhítatával nyitottuk meg, majd Gyenes Viktor igazgató tartott előadást a környezeti nevelés történetéről. Ezt követően került sor az intézmény bejárására, bemutatására. Ebéd után a természettudományi munkacsoport tagjai tovább dolgoztak azon a nem kis feladaton, hogyan lehetne a természetismeret tantárgyat megújítani, komplexitását valóban a XXI. század kihívásaihoz igazítani. A csapat tagjai rendkívül lelkesek, a munka pedig folytatódik tovább! Iskolánk biztosan csatlakozni fog a természetismeret tanítását-tanulását, megújítását szolgáló programhoz, így bizalommal várjuk a fejleményeket! Köszönjük szépen a Református Tananyagfejlesztő Csoportnak, hogy meglátogatták iskolánkat!

XIII. Fekete István életrajzi, természetismereti terepi verseny

XIII. Fekete István életrajzi, természetismereti terepi verseny Tormás-Nagymátén. Két nagyszerű csapattal, az egyik csapat III. helyezésével. Hazafelé végig nevetéssel, beszélgetéssel. A csapatok tagjai: Kovács Anna, Békési Bianka, Károlyi Zsófia, Kiss Patrik, Tál Gergő, Vidics Ádám. Felkészítő tanárok: irodalmi ismeretek: Farkas Csabáné, Csilla néni, biológiai fajismeret: Spengler András, kísérőtanár: Gyenes Viktor. Csapatmunka volt ízig-vérig! Köszönjük a pedagógusoknak és a diákoknak is! 

Papírgyűjtés eredménye

Sikeresen zártuk az idei tanévben szervezett papírgyűjtést is.

Ismét nagy mennyiségben gyűltek össze az újságok, könyvek, kartonok. Köszönjük mindenki segítségét! Nagyon büszkék vagyunk arra a sok gyerekre, akik fáradhatatlanul pakoltak, mértek!

EREDMÉNYEK:

Alsó tagozat:

IV. hely: 4. osztály –    600 kg

III. hely: 1. osztály  –    882 kg

II. hely: 3. osztály –  1646 kg

I. hely: 2. osztály  –  2955 kg

Felső tagozat:

IV. hely: 8. osztály  –    611,5 kg

III. hely: 7. osztály  –    646 kg

II. hely: 6. osztály –    950 kg

I. hely: 5. osztály –  1235 kg

Diákönkormányzat: 761,5 kg

ÖSSZES GYŰJTÖTT MENNYISÉG:  10 287 kg