MenőMenza kategória bejegyzései

Menő Menza Diáknap

Ezévi Diáknapunk fókuszában az egészséges táplálkozást segítő játékok, programelemek álltak, melyet a gyerekek többféle módon is kipróbálhattak. Részben ők maguk készítettek a témához kapcsolódó feladatokat társaiknak, volt activity, sportverseny, induló készítése, mely a gyerekek kreativitását szépen tükrözték. Az Észbontók feladata tűnt e legnehezebbnek, ahol egészen komoly kérdések megvitatására, megválaszolására is voltak jelentkezők. Az egészséges étkekből sem volt hiány, gazdag kínálatból válogathattak a gyerkőcök tízórai formájában, de a ládaszám megnyert eper és cseresznye is sikert aratott.

Családi délután a 2. osztályban

A „Menő menza” pályázatnak köszönhetően 2019. május 17-én családi délutánt szervezhettünk a 2. osztályos gyerekeknek és szüleiknek. Az előző napok időjárását tekintve kicsit aggódtunk, de szerencsére péntekre megérkezett a jobb idő, estefelé pedig még napsütésben is volt részünk. A délutánt az egészséges életmód köré igyekeztünk szervezni. Ebben segítségünkre volt a Csalán Egyesület két tagja, akik remek játékokkal érkeztek hozzánk. A résztvevő gyerekek és szülők öt csapatot alkotva mutathatták meg kreativitásukat, tudásukat az egészséges életmóddal kapcsolatban. Minden állomáson remek hangulat uralkodott, jó volt nézni a gyerkőcökkel együtt játszó és együtt gondolkodó anyukákat és apukákat.

Míg a gyerekek és szülők nagy része vetélkedett egymással, néhány lelkes apuka megsütötte az előző nap bepácolt husikat, melyhez többféle salátát és „egészséges” kenyeret is kínáltunk. Kisdiákjainkat gyümölccsel ajándékoztunk meg, melyet az általuk díszített papírzacskóban vihettek haza, meglepetésként pedig egy kedves apuka jóvoltából mindenki kapott egy zacskó pattogatott kukoricát.  A rendezvény lehetőséget adott a kötetlen, vidám beszélgetésekre, egymás jobb megismerésére, osztályközösségünk alakítására, formálására. Bízunk benne, hogy a következő tanévben is lesz alkalmunk hasonló összejöveteleket szervezni.

Köszönettel tartozunk Göndöcs Gábornak, aki segített a tűzgyújtásban, az előkészületekben, sütögetésben segítő szülőknek, anyukáknak, akik egészséges sütikkel leptek meg bennünket. Köszönjük mindenkinek, aki elfogadta meghívásunkat és velünk együtt töltötte ezt a délutánt.

Szilvi és Zsuzsa tanító nénik

Finom Falatkák Futama

A „Menő Menza Litéren” pályázati program keretein belül hirdettük meg az őszi szünet előtt a Finom Falatkák Futamát. Olyan édes és sós falatkák elkészítését vártuk a nevező csapatoktól, amelyek egészségesek, újszerűek és mégis vonzóak a gyerekek számára. Az volt még a célunk, hogy tanulóink segítségével készüljenek el a finomságok. Kértük, hogy a csapatok egy-egy tálcányi falatkát készítsenek, tálaljanak, hogy minél könnyebben meg tudjuk belőle kínálni a kíváncsi gyereksereget. Mindenképpen olyan versenyt szerettünk volna hirdetni, ahol mindenki nyertes: nyer a család, amikor közös erőfeszítéssel alkot, és nyer a befogadó tanulóközösség, amelyik teszteli az elkészült harapnivalókat.

A meghirdetett ételkészítési versenyre összesen 18 pályamunka érkezett be, amelyet négytagú zsűri értékelt. A zsűri tagjai – Heffler Gáborné cukrász, önkormányzati képviselő, a Csivitelő Óvoda és Bölcsőde konyhájának dolgozója, Újvári Attiláné védőnő, Egyedné Kamondi Tünde technikatanár és Szalay Tímea, a Menő Menza projektvezetője – bizony nem voltak könnyű helyzetben, mert nagyon változatos ételek születtek. Népszerű volt a készítők körében a zabkeksz és a kekszgolyó, de nem volt köztük két egyforma, sem ízvilágában, fűszerezésében, sem megjelenésében. A pályamunkák legtöbbje egészséges alapanyagokból, kevés hozzáadott cukorral, kevés finomított liszttel készült. Az alapanyagok között olajos magvak, kuszkusz, teljes kiőrlésű liszt, zabpehely, kókuszolaj és még sok hasonló értékes összetevő szerepelt. Természetesen klasszikus ételféleségekkel is találkoztunk: pizzás csiga, pogácsa, linzer is volt a pályaművek között. Ezekre is lehet számítani egy-egy alkalommal, hogy a reggeli, délelőtti étkezések változatosak legyenek, és a hagyományosnak mondható szalámis-vajas zsemle kiváltói lehessenek olykor-olykor. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gyerekek iskolai teljesítménye szempontjából mekkora jelentősége van a rendszeres, változatos reggelinek, amelyben a finomított élelmiszereket egyre gyakrabban váltjuk ki rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokkal és fehérjékkel készült reggelikkel, tízóraikkal. Mivel az esetek többségében az anyukák készítik a reggeli finomságokat, óriási jelentősége van az anyukák bevásárlási szokásainak.

Érdekes, hogy az édes falatkák készítését többen vállalták, de a sósak között is találkozhattunk igazán népszerű, tetszetős megoldásokkal. Vizsgáltuk az ízek harmóniáját, a tálalást, az egészségünk megőrzése szempontjából hasznos összetevőket. Végül a zsűri úgy döntött, hogy nem helyezéseket állapít meg, hanem a készítők oklevelén kiemeli azokat az értékes jellemzőket, ami miatt jó döntés egy ilyen étellel bővíteni a reggeli és tízórai választékot. Minden induló csapat egységesen gyümölcscsomagot kapott ajándékba, amelyben egzotikus ananász, banán, és hazai kedvencünk, a körte is helyet kapott. A versenyző gyerekek örömmel fogadták a gyümölcsöket.

Az eredményhirdetést követően megkóstolhatták iskolánk tanulói az elkészített finom falatkákat. A legnépszerűbbek az ismert formájú, ízű falatok voltak, aztán óvatosan el kezdték a többi finomságot is megízlelni, próbálgatni. Őszinte örömmel tapasztaltam, hogy nyitottak a gyerekek az új ízekre is, ezért bátorítom a kedves anyukákat, nagymamákat, hogy merjenek a konyhában nyitni az egészségesebb ropogtatnivalók, nasikák felé. Merjék a gyerekeket is bevonni az ételek elkészítésébe, mert a legtöbb gyerek nagyon szeretne ebben segíteni. Támogassák őket abban, hogy fiatal felnőttként egészségesen tudjanak főzni, sütni, merjenek önállóan is boldogulni ezen a területen.

A beérkezett ételek fotóit, receptjeit hamarosan iskolánk honlapján is közkinccsé tesszük, a gyerekek biztosan be fogják tudni azonosítani a kedvenceiket. Reméljük, hogy ezek alapján otthon önök is elkészítik ezeket a finomságokat.

Reméljük, hogy ezután is figyelemmel kísérik menő menzás programjainkat, s ha tetszett, akkor megszervezzük Önöknek, Önökért a következő tanévben is a családi főzőversenyt.

Egyedné Kamondi Tünde

Finom Falatkák Futama

A Litéri Református Általános Iskola a „Menő Menza Litéren” pályázat keretein belül meghirdeti a

FINOM FALATKÁK FUTAMA VERSENYT,

az iskolánkba járó gyerekek és családjaik körében.

Két kategóriában indulhatnak a versenyző családok:

  1. kategória: sós falatkák (max. 1 tálca)
  2. kategória: édes falatkák (max. 1 tálca)

A pályázat célja, hogy tegyük a gyermekeink reggelijét, tízóraiját ötletesebbé, változatosabbá, egészségesebbé, a gyerekek számára vonzóvá.

Fontos tudni, hogy az ételeket otthon kell elkészíteni felnőtt irányításával, de gyerekek bevonásával. Az őszi szünet utáni első tanítási napon reggel 7:30-7:45-ig várjuk az iskola konyhájába az elkészült ételeket, ahol a zsűri értékeli a leadott falatkákat.

A reggeli áhítat végén eredményt hirdetünk, és a gyerekek elfogyasztják az elkészült finomságokat.

A leadott ételekről fotó készül és a behozott recepteket is közzétesszük az iskola honlapján.

A nevezési szándékot írásban jelezzék.

A nevezési lapokat október 25-ig kérjük leadni az iskolatitkárnál a segítő felnőtt és a gyerekek nevének, elérhetőségének megadásával.

Mindkét kategóriában legfeljebb 3000 Ft értékben tudjuk támogatni a hozzávalók megvásárlását, melynek részleteiről a nevezési lap leadásakor pontos tájékoztatást kapnak az érdeklődő családok.

falat plakát Nevezési lap a Finom Falatkák Futama versenyhez

Családi Nap a 7. osztályban is

Az idei tanév első családi napját a „Menő menza” pályázat köré szervezte az osztály. Egy csütörtök délutánt szemeltünk ki, erre az alkalomra, ahol az egészséges táplálkozás mellett egy kis testmozgás, valamint játékos vetélkedő színesítette a programot.

Nagyon örültem, hogy sokan eljöttek, szülőkkel testvérekkel együtt közel 30-an jöttünk össze, október 11-én az iskola udvarán.

Hogy valóban elérjük ezen alkalom igazi célját – jobban megismerni egymást – négy csapatot alakítottunk ki (piros, zöld, kék, sárga), melyekben a piciktől a nagyokig mindenki helyet kapott.

A délután első felében játékos vetélkedőkben és az egészséges életmódban való ismeretekben mérték össze tudásukat a csapatok. Településünk védőnője Erzsike és a Csalán Egyesülettől Timea vezetett 1-1 állomást, ahol az egészséges táplálkozással kapcsolatos feladatokat kellett teljesíteni a csapatoknak és hasznos információkhoz juthattak ezzel kapcsolatban.

A játékos feladatok között szerepelt meseidézet felismerés, képrejtvény fejtés, petanque játék, szögbeverés időre. A csapatok nagyon lelkesen végezték a feladatokat, jó volt látni, hogy minden korosztály kivette a részét a játékból és összekovácsolta a csapatokat.

A csapatfeladatok teljesítését követően jött a nap fénypontja, a közös sütögetés, nasizás, beszélgetés. Jómagam a sütögetést vállaltam, melyre alaposan felkészültem, így szerencsére flottul működött és folyamatosan termelődött az ízletes csirkemell. Mivel a célpontban az egészséges táplálkozás szerepelt, ezért az elkészített ételeknél nagy hangsúlyt kapott az alapanyag. Figyeltünk, hogy olyan ételek kerüljenek elénk, amikben kevés cukor, só és kemikália (színezék, mesterséges anyagok) van. A húst olívaolajjal pácoltuk, a salátába (görög sali) nem tettünk plusz sót, a sütemények kevés cukrot tartalmaztak.

A sütögetéssel, beszélgetéssel gyorsan telt az idő. A gyerekek fociztak, röplabdáztak a szülőkkel, de volt, aki a tűz körül ülve beszélgetett, sztorizott. Az ételek kapcsán elismerően nyilatkoztak felnőttek, diákok egyaránt, ami igaznak bizonyult, mert a nap végére alig maradt valami.

A program végén sokan jelezték, hogy igazán nagyszerűre sikerült a mai nap és szívesen jönnének még hasomló alkalmakra. Jó volt ezt hallani, hiszen jómagam is hasonlóan remekül éreztem magam Veletek!

Köszönet a részvételért és segítségért Mindenkinek!

KÉPEK:

https://photos.app.goo.gl/ib2sSRfYSqCBhD5o7

Családi Nap a 6. osztályban

2018. október 6-án családi napot tartottunk a 6. osztályos tanulóknak és szüleiknek a közparkban. Programunkat összekötöttük a „Menő menza” pályázattal, így napunk az egészséges táplálkozás és életmód jegyében zajlott. Iskolánk védőnője, Újvári Attiláné Erzsike beszélgetett a szülőkkel az „okos tányérról”, egészséges ételeket kóstolhattunk, a gyerekek pedig játékos feladatokban tesztelhették tudásukat az egészséges táplálkozásról. A szorgalmas anyukáknak köszönhetően nagyon finom, egészséges ebéd került az asztalra, grillezett csirkemellet és friss zöldségekből készült salátát fogyaszthattunk el. A bőséges ebéd után jólesett egy kis beszélgetés és testmozgás is, a verőfényes őszi napsütésben sort került a hatodikosok kedvenc időtöltésére, a számháborúra. Játék közben gyönyörködhettünk a természet szépségében, és izgatottan kerestük a vaddisznók nyomait az erdőben.

Hálát adunk Istennek az együtt töltött szép, tartalmas napért, valamint ezúttal mondok köszönetet minden résztvevőnek a sok segítségért.

Farkas Csabáné of.

Menő Menza Pályázat: 4. osztályosaink piknikeztek

Az utolsó, meleg, nyári péntek délutánon a negyedik osztályos gyerekek nagy része útra kelt és néhány szülő kíséretével elkerekezett Veszprémig. A több, mint 20 kilométeres táv teljesítése után, kicsit fáradtan értünk a Közparkba.

Az itthon maradt tanulók Tündi nénivel és a szülőkkel, a Menő menza pályázatnak köszönhetően, finom falatokat készítettek. Több anyuka egészséges édességgel lepte meg a délután résztvevőit. A veszprémi Csalán Egyesület képviseletében dr. Szalay Tímea is egészséges csemegékkel kínálta a jelenlévőket. Kötetlen beszélgetés keretében lehetősége volt a szülőknek, hogy a védőnőtől a gyermekek helyes táplálásával kapcsolatban kérdéseket tegyenek fel.

Jó érzés volt látni, hogy azok a gyerekek, akik hétköznap az iskolában válogatósan esznek, esetenként alig-alig kóstolják meg az ételeket, a jó levegőn, vidám társaságban, milyen jóízűen falatoznak… Mire beesteledett, a sok-sok finomság nagy része elfogyott. A megmaradt zöldségfélék sem vesztek kárba, mert az iskolai étkezés kiegészítéseként, elfogytak.

Jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt. A folytatás reményében búcsúztunk egymástól – szülőkkel, gyerekekkel egyaránt…

Kertészné Kárpáti Katalin

Újabb fejlesztések a “Menő menza” pályázat keretében

A héten újabb szakaszhoz érkezett a Litéri Iskoláért Alapítvány “Menő menza Litéren” (EFOP 1.8.5-17) pályázatának megvalósítása: az iskolakertbe felállításra került a szerszámtároló, a két ebédlőnkbe pedig új étkezőasztalok és székek érkeztek. A tárgyi eszközbeszerzések értéke több, mint 1 millió Forint. Az eszközökön kívül folyamatosak az egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos tájékoztató-felvilágosító órák is: ezen a héten a 7. osztályosaink vettek részt 3 interaktív órán.

 

Új ivókutak iskolánkban

Az “EFOP-1.8.5-17 Menő menza Litéren” pályázat keretében az iskolaudvaron két ivókutat létesítettünk annak érdekében, hogy a napközbeni játék és sportolás közben diákjaink mindig friss vízhez jussanak! Az ivókutakat a gyerekek gyorsan használatba is vették. A kivitelezési munkák magas színvonaláért köszönettel tartozunk Ifj. Bacsa Róbert vállalkozónak! A “Menő menza Litéren” pályázat folytatódik, hamarosan újabb eszközökkel bővül iskolánk!