HATÁRTALANUL! kategória bejegyzései

Újabb nyertes Határtalanul! pályázat

És igen! Egy újabb nyertes Határtalanul! Pályázat!  2021. áprilisában 1 hét Erdély a 7. osztályosainkkal!  Köszönjük a támogatást!

Pályázati azonosító: HAT-20-01-0009

Litéri Református Általános Iskola

Litér

Petőfi utca 8.

8196

Tisztelt Pályázó!

Örömmel tájékoztatom, hogy pályázatát a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának javaslatára a Bethlen Gábor Alap Bizottsága pozitívan bírálta el, amely alapján az Ön által képviselt szervezet

3 954 625 Ft

támogatásban részesül.

Tájékoztatom, hogy a támogatási ügylet lebonyolítása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (a továbbiakban: Alapkezelő) közreműködésével valósul meg, a további feladatok egyeztetése érdekében az Alapkezelő munkatársai rövidesen felveszik Önökkel a kapcsolatot.

Bízom abban, hogy az anyaországi és a külhoni magyarság közötti kapcsolatok erősítése, az összmagyarság gyarapodása érdekében eredményesen tudunk munkálkodni.

További munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánok!

Budapest, 2020.06.30

Potápi Árpád János államtitkár

Határtalanul! 2019. szeptember 2-6. Erdélyben jártunk

1. nap: 2019. szeptember 2. Kora hajnalban indultunk autóbusszal Nemesvámosról és Litérről, hogy mintegy 840 kilométert utazva este Székelyföldre érkezzünk. Utunk során átszeltük a “nagy magyar alföldet”, majd Borsnál átlépve a trianoni határt Nagyvárad, Királyhágó érintésével Tordára érkeztünk. Torda méltán híres sóbányájáról, a tordai szakadékról, és a történelmi országgyűlés helyszínéről. A tordai sóbányában idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg a bánya történelmével, érdekességeivel, majd szabadidős program keretében még óriáskerekezni is volt lehetőségünk a bánya mélyében.  A bányalátogatás után folytattuk utunkat Székelyföldre, ahová késő este érkeztünk meg. Nyikómalomfalván szállásadóink nagy szeretettel és finom, kiadós vacsorával vártak minket. 

2. nap: 2019. szeptember 3. A bőséges reggelit követően Sepsibükkszádra utaztunk, ahol a Mikes Ármin Általános Iskola pedagógusaival és diákjaival találkoztunk. Átadtuk csoportunk ajándékát (sporteszközöket), majd számháború következett az iskolaudvaron. Ezt követően a Szent Anna tóhoz utaztunk, ahol rendhagyó földrajzórán ismerkedtünk a tó kialakulásával, és történetével, majd a Torjai Büdös Barlangban szagolhattuk a kénhidrogén illatát egy kis gyalogtúra keretében.  Végül 2 órás buszozással érkeztünk vissza Nyikómalomfalvára, a szálláshelyünkre, ahol bőséges, és finom vacsorával zártuk a napot!

3. nap: 2019. szeptember 4. Esős napra ébredtünk, de ez nem szegte kedvünk! 😎 Az ismételten nagyon finom reggelit követően útnak indultunk, és a Zetelaki víztározó, a Gyergyóújfalui kőfejtő, majd a Gyilkos-tó felkeresése után végigjártuk a Békás-szorost. Hazafelé úton Korondon megismerkedtünk a fazekasmesterség méltán híres képviselőjével Józsa Jánossal, majd Farkaslakán Tamási Áron sírjánál emlékeztünk híres írónkra, és koszorúztuk meg síremlékét. Szállásunkra visszatérvén a bőséges vacsora után focimeccs következett a Nyikómalomfalván. A mai nap is élményekben, tudásban, közösségben gazdagon telt.

4. nap: 2019. szeptember 5. Már kora reggel csodaszép napsütésre ébredtünk, így örömmel és jókedvvel vágtunk neki a napnak! Székelyudvarhelyen, a történelmi emlékparkban koszorúztunk, és emlékeztünk, majd Ivóba utaztunk, ahonnan traktorral indultunk a Madarasi Hargita csúcsa felé. A 10 kilométeres “csapatösszerázó” utat követően gyalogtúra következett az 1800 méter magas Madarasi Hargitára. Innen csodálatos panoráma tárult elénk: a Keleti-és a Déli Kárpátok vonulatai, a Gyergyói-és a Csíki medence… Több száz kilométer előttünk, és a több száz fejfa, koszorú a lábunk előtt! A Madarasai Hargitán töltött pihenő és fényképezés után a Hargita vízesés felé vettük az utat, amely Erdély egyik legszebb, ha nem a legszebb vízesése. Valóban pazar látvány volt, bár néhányan sokallták a kilométereket és a szintkülönbséget, de magashegységben ez már csak így van.  Túránk végén ismételten traktorra ültünk, és Ivó érintésével a “fagyigyárba” látogattunk, ahol lehetőség nyílt a finom fagylaltok megkóstolására is. Szejkefürdő volt a következő állomásunk, ahol a Székelykapuk alatt sétáéva érkeztünk meg Orbán Balázs sírjához, és a borvizet is megkóstolhattuk. Este finom vacsora, beszélgetés, majd táncház zárta a 4. napunkat.  Nem kicsit, hanem nagyon fáradtan zártuk a, és holnap indulnunk haza… Több gyerek már jelezte, hogy szeretne tovább maradni, illetve visszatérni.

5. nap: 2019. szeptember 6. Úton hazafelé. Kora reggel szomorú búcsút intettünk kedves vendéglátóinknak, és a felkelő nap első sugarai már a történelmi Segesváron köszöntöttek minket. A városi sétát követően Gyulafehérvárra utaztunk, ahol a székesegyházban megkoszorúztuk Bethlen Gábor emléktábláját, majd a Világörökség részét képező belvárosban, a várban sétáltunk. Gyulafehérvárról már hazafelé vettük az irányt! Tudással, élményekkel, barátságokkal és Erdély szeretetével a szívünkben tértünk haza! 🥰 Köszönjük szépen a kollégáknak a sok segítséget és támogatást! Őszintén bízunk benne, hogy a gyerekeknek életreszóló élmény volt ez a pár nap Erdélyben.

Pályázati azonosító: HAT-19-01-0006

Kedvezményezett: Litéri Református Általános Iskola

Együttműködő partner: Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Támogatási összeg és intenzitás: 2 740 000 Forint, 100 %-os intenzitás

Projekt megvalósítása: 2019. szeptember 2-6., Erdély

Projektmenedzser: Gyenes Viktor

 

Nyertes Határtalanul! pályázatunk! :)

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy iskolánk, és a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola közös pályázata nyertes lett, így 2019. szeptember 2-6. között 7. osztályosaink Erdélyben töltenek egy hetet tanulmányi kirándulás keretében! A támogatás teljes összege: 2 740 000 Forint! KÖSZÖNJÜK A LEHETŐSÉGET, és a TÁMOGATÁST! 🙂 A tanulmányút minden részletéről fényképes beszámolót teszünk közzé az iskola honlapján, és FB oldalán is!

Gyenes Viktor projektmenedzser

HATÁRTALANUL! 2018 – Erdélyben jártunk

2018. május 26-30. között a HATÁRTALANUL! 2018 pályázatnak köszönhetően ismét Erdélyben tölthettek 7. osztályosaink 5 napot. A programhoz tavaly csatlakozott iskolánk, így az idei már a második utunk volt. Ezúttal a veszprémi Báthory István Általános Iskola 7. osztályos tanulóival együtt utaztunk annak érdekében, hogy a költségeket minimalizálni tudjuk. Az utazást közös találkozás és felkészítő programok előzték meg, míg végül május 26-án hajnalban elindultunk Erdély felé…Utazásunk első napján Nagyváradon megnéztük a székesegyházat es a püspöki palota díszkertjében sétáltunk, majd ezt követően A Királyhágón tartottunk pihenőt. A Tordai hasadék mellett elhaladva érkeztünk a Veszprémtől közel 800 kilométerre fekvő Nyikómalomfalvára, ahol szálláshelyünk az ERSA Panzióban volt. Kedves vendéglátóink finom és bőséges vacsorával vártak minket, amely a hosszú út után igen jólesett… A második napon bőséges reggelit fogyasztottunk el, majd utunk először Szovátára a Medve tóhoz vezetett. Ezután a parajdi sószorosban tettünk túrát, ahol különleges sókepződményekben gyönyörködhettünk, sőt, meg is kóstoltuk a tiszta, természetes sót. A parajdi sóbánya felejthetetlen élmény marad mindenki számára! Korondon Józsa János fazekasmester műhelyét és vásárát tekintettük meg. Farkaslakán Tamási Áron sírját koszorúztuk meg. Este vacsora, majd focimeccs zárta napunkat. A 3.nap Szejkefürdőn megkoszorúztuk a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírját, amelyhez 14 székelykapun át vezet az út. Székelyudvarhelyen a történelmi belvárost látogattuk meg, valamint a szoborparkban sétáltunk. Ezt követően traktorokkal felutaztunk a Madarasi Hargitára, ahol az 1801 m-es csúcsot is meghódítottuk, végül a Hargita vízeséshez túraztunk. Életreszóló élmennyel lettünk gazdagabbak, s a bátrabbak bementek a vízesésbe is. A vacsora után a Boróka együttessel táncházon vettünk részt! Fáradtan, de annál több élmennyel gazdagodtunk! A 4. napon reggel ellátogattunk a Felsősófalvi Általános Iskolába, ahol kedves zenés műsorral fogadtak bennünket az ott tanuló diákok. Átadtuk a két iskola ajándékait: sportszereket és a mesekönyveket. Ezután a nap fő programjaként a Gyilkos tóhoz kirándultunk, majd gyalog ereszkedtünk le a Békás szorosba. Fantasztikus élmennyel lettünk gazdagabbak! Hazafelé a zetelaki víztározóban gyönyörködtünk. Jól esett volna csobbanni egyet! Hazaérkezésünk után a szokásos bőséges vacsorával vártak minket. Este focimeccsel és discoval búcsúztunk Nyikómalomfalvától. A bőséges és finom reggeli után útunk Ispánkútra vezetett, ahol megkoszorúztuk a Petőfi halálának helyszínén állított emlékművet. Ezután Segesváron az UNESCO Világörökség részévé választott történelmi belvárosban tettünk egy sétát. Drakula gróf háza előtt kicsit megborzongtunk. Kissé szomorkodtunk, hogy ez a csodás város már nem Magyarország része. Útközben Déván rövid kitérőt tettünk, hogy megcsodálhassuk magos Déva várát, fantasztikus épület!
A hosszú útunkat szerencsésen, este 7 órakor fejeztük be.
Köszönet a sofőrünknek, hogy biztonságosan hazahozott bennünket, kísérő pedagógusainknak, akik vigyáztak ránk!
Csodás élményekkel lettünk gazdagabbak!

Köszönjük az együttműködést, és a pályázati lehetőséget!

Elindult a Határtalanul! 2018 program

A veszprémi Báthory István Általános Iskolával közösen megvalósítandó Határtalanul! 2018 programunk első állomása a két 7. osztály budapesti látogatása volt. Az Országos Széchényi Könyvtárat, valamint a Hadtörténeti Múzeum kiállításait kerestük fel, illetve a budai várban vettünk részt várismereti sétán. A program következő lépése egy közös délutáni program iskolánk területén focimeccsel és szalonnasütéssel egybekötve, végül pedig május 26-30. között Erdélybe utazunk a “Sóvidékre” 5 napos tanulmányútra!

Határtalanul! 2018 – Ismét nyertünk!

Ma délelőtt érkezett a hír, hogy iskolánk 6. osztályos (a 2017/2018-as tanévben 7. osztályos) tanulói 2018 tavaszán részt vehetnek a Határtalanul! program keretében az erdélyi úton, mivel a pályázatunk sikeres volt, és támogatásban részesült!

Köszönjük az együttműködést és a segítséget Varga-Sárzó Adrienn tanárnőnek!

Határtalanul! 2017

Tisztelt Szülők, kedves Érdeklődők!

A Határtalanul! program fényképeit minden este közzétesszük iskolánk Facebook oldalán. A hazaérkezést követően fényképes összeállítást készítünk, amelyet iskolánk honlapján is megtekinthetnek. A napi képeket az alábbi linken is megtekinthetik!

2017. március 28-április 1. Erdély

Közzétette: Litéri Református Általános Iskola – 2017. március 12.

Köszönjük érdeklődésüket!

Gyenes Viktor mb. igazgató

Nyertes Határtalanul! pályázat

Nyertünk a Határtalanul! pályázaton!
Egyedné Kamondi Tünde tanárnő vezetésével a 6. osztályosaink 2017-ben egyhetes erdélyi tanulmányi kiránduláson vehetnek részt a Határtalanul! pályázatnak köszönhetően, amelyen 725 000 Forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk! Köszönjük Tündi néninek a sok munkát, és örömteli készülődést kívánunk diákjainknak!

hatartalanul_logo