2018. október hónap bejegyzései

Bűn-és balesetmegelőzési délután

2018. október 26-án, péntek délután a Balatonalmádi Rendőrkapitányság szervezésében valósult meg iskolánkban a bűn-és balesetmegelőzési délután, amelynek keretében diákjaink interaktív rendőrségi programokon vehettek részt. A biztonsági öv szimulátor segítségével megtudhatták, hogy miért életbevágóan fontos mindig és minden körülmények között bekötni az autóban a biztonsági övet, kerékpárjaikat a rendőrség munkatársai közlekedésbiztonsági szempontból átvizsgálták, ellenőrizték, totót tölthettek ki, és osztatlan sikert aratott a rendőrkutyás bemutató. Hálásan köszönjük a Balatonalmádi Rendőrkapitányság munkatársainak munkáját, és külön köszönet illeti iskolarendőrünket, Vaszari Attila körzeti megbízottat, aki a programot koordinálta, és akinek segítségére mindig számíthatunk!

FELVI KLUB

2018.október 19-én immáron 4. alkalommal szerveztük meg  8.osztályosainknak azt a felvételi klubot, melyen korábban iskolánkban végzett diákok középiskoláikról meséltek: jó döntés volt-e az adott intézményt választani, milyen pozitív és negatív tapasztalataik, esetleg jó tanácsaik vannak a mostani felvételi procedúra előtt.
13 meghívott és 3 véletlenül betoppanó diák volt, a mieinkkel együtt 31 fő, az eddigi legmagasabb részvételi arány, köszönjük!!:)
A beszélgetés az iskolák és szakok felsorolásával indult (VSZC Jendrassik Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola, Ipari Szakgimnázium, III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Fisher Mór Szakközépiskola, Öveges József Szakgimnázium és Szakközépiskola, Lovassy László Gimnázium), majd  középiskolánként kis csoportokban  lehetett kérdéseket feltenni és tájékozódni a különböző szakokkal kapcsolatos tapasztalatokat illetően.
Remélhetően mindenki gazdagodott valamilyen információval, vagy érzéssel a Veszprém illetve Veszprém környéki középfokú intézményekről..
Jó döntést és sok sikert, kedves nyolcadikasok!
Bán Helga

Erdei iskolában 6. osztályosaink

2018.10.12-én és 13-án 6. osztályosaink 2 napos erdei iskolai kiránduláson vettek részt Bakonybélben. A szállásunk a Gerence fogadóban volt, ahol a Gerence-patak partján, a bakonybéli erdő szélén, igazi öko környezetben élvezhettük a természet közelségét és a szállásadók vendégszeretetét. Megérkezésünket követően kisvonatos kiránduláson vettünk részt, amelynek során meglátogattuk a bakonybéli Gyilkos-tavat és az Odvaskő-barlangot. Délután a fogadó udvarán szabadtéri játék és vetélkedő várta a vidám csapatot. Este a Pannon Csillagda kupolájából gyönyörködtünk a bolygókban és az őszi égbolt csillagképeiben, majd filmvetítés zárta a több, mint 2 órás interaktív tudományos programot.

A gyerekek éjszakára szállásunkra várták a bakonybéli yetit, aki meg is érkezett, de addigra mindenki elaludt már, így a yeti csalódottan távozott a Kőris-hegy irányába. Ezt a reggeli nyomolvasás bizonyította. Az este lámpafénynél felállított vízi csapdában a Gerence-patak egyik lakója, egy kis halacska is foglyul esett, de az osztály fiú tagjai a sikerélményt követően visszaengedték. Reggeli után 8 km-es gyalogtúrára indultunk az őszi színekben pompázó, lombját szelíden hullató erdőben. A zöld kereszt, majd a kék kereszt jelzést követve, félúton tízórai pihenőt tartva, a meredek hegyoldalt, a sűrű bakonyi erdő sötétjét, a kidőlt fák akadályait, a patak menti sziklás ösvények nehézségeit együtt, csapatként legyőzve értünk vissza a fogadóba. Ebéd után még egy program várt ránk, a bakonybéli bencés monostorban János atya, egy református szerzetes kalauzolta körbe a csapatot a monostor kertjében és mesélt a szerzetesek életmódjáról, a monostor történetéről. Délután fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva utaztunk haza.

Őszi szünet, szombati munkanap és tanári fogadóóra

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Közeleg az őszi szünet…

Iskolánkban az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap: 2018. október 26. (péntek).

Az őszi szünet utáni első tanítási nap: 2018. november 5. (hétfő)

2018. november 10. (szombat) MUNKANAP. Pénteki órarend szerint tanítunk: alsó tagozaton 1-4. órák, felső tagozaton 1-5. órák lesznek megtartva. Ebédet biztosítunk, az iskolabusz 13.00-kor indul.

Az őszi szünetre szép időt, jó pihenést, sok kirándulást és aktív feltöltődést kívánunk!

Az őszi szünet után, 2018. november 12-én (hétfő) 16.00-tól szülői fogadóórát tartunk a felső tagozaton, amelyre tisztelettel hívjuk és várjuk Önöket!

 

A Litéri Református Általános Iskola pedagógusai

Programozó “Ki mit tud?” a Code Week keretében

 

Négy programozási környezettel is találkozhattak az érdeklődők október 17-én szerdán délután az informatikateremben.
Az előző heti robotika bemutató folytatásának is tekinthető a 4-5. osztályosoknak az akkor megismert Bluebot egyik online “rokona”, a Lightbot, amely itt próbálható ki: lightbot.com/flash.html Sokuknak megtetszett, s igen ügyesen haladtak nehezebbnél nehezebb pályákra.
A bemutatásban Vincze Dominik (5. o.) segített, aki már a legnehezebb fejezetet is “végigvitte”, összetett folyamatoknál is alkalmazva tudását.
Ő is készített már saját játékot Scratch-ben is, ahogy Amrein Dárius és Varga Ádám (7. o.). Saját snake játékukkal mutatták be ezt a lehetőséget.
A “közönségsiker” után Gyenes Viktor igazgató úr is kipróbálta a programot, s tetszett Neki is, illetve az értékelésben a diákönkormányzat elnökeként részt vevő Zavada Bianka (8. o.) felajánlotta segítségét a játéknak a többi diákkal való megismertetésében.

A felsős informatika órákon sokaknak ismerős Imagine Logo teknőcének bemutatásában Vidics Ádám segített még, aki egyébként Logiscool-ban programoz iskolán kívüli szakkörként, a Scratch mellett. Parancsokkal rajzoltunk egy fát, melyet ugyancsak el tudnak készíteni 4. osztályosok is.
(A 8. osztályosok eljárás paraméterezéséig jutottak mostanra, illetve motorként futó folyamatokig, a néhány bevezető óra alatt év eleje óta.)
Ennek a 10-14 éveseknek fejlesztett környezetnek a tömörített telepítője itt érhető el az oldal alján: logo.sulinet.hu

A komolyabb programozás felé Rada Enikő (8. o.) nyitotta ki az utat, aki a tavalyi informatika szakkörökről, Kisantal Tibor tanár úr jóvoltából találkozott már a Python programnyelvvel. Ebben készített bevezető munkája beolvassa az általunk megadható két egész számot, majd pedig kiszámolja és kiírja ezek összegét és szorzatát. A “versenytársak” kölcsönös megbecsüléssel figyelték egymás munkáit, tudtak belőle tanulni.

A felsoroltak (mint a legjobb 4-be beválogatottak) mindegyike kapott egy informatika 5-öst. Oklevelüket a szerda reggeli áhítat után adjuk át, s ráadásként kipróbálhatnak majd egy kódfejtő társasjátékot az őszi szünet előtti utolsó informatika szakkörön. Addig is mindenkinek gratulálunk!

A rendezvényt az Európai Programozás Hete, a Code Week oldalán is regisztráltuk, s felkerült a programsorozat térképére: https://codeweek.eu/

Nyőgér István

Környezetvédelmi verseny az IPARIban

2018. október 18-án a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnáziuma 2. alkalommal szervezte meg (az első versenyen is jelen voltunk!) környezetvédelmi pályaorientációs akadályversenyét az iskolában. 11 általános iskolai csapat nevezett versenyre, ahol 8 állomáson kellet különböző feladatokat megoldaniuk diákjainknak. Iskolánkat a 7. osztályos Kiss Patrik, és a 8. osztályos Kovács Botond és Frank Bence képviselték, akik ugyan dobogós helyezést nem értek el, de becsülettél teljesítették a verseny állomásait! Köszönjük a szervezést, és a kedves vendéglátást a szervezőknek!

Gyenes Viktor földrajz-környezetvédelem szakos tanár

1956-ra emlékeztünk…

Az 1956-os forradalom-és szabadságharc eseményeire emlékeztünk ünnepi műsor és tiszteletadás keretében 5. osztályosaink szervezésében. Az ’56-os események pontos történelmi felidézése és tiszteletadás volt a műsor és a megemlékezés célja. Hálásan köszönjük az 5. osztályos diákoknak, osztályfőnöküknek – Éliásné Bíró Lilla tanárnőnek -, és a segítőknek a színvonalas műsort!

Finom Falatkák Futama

A Litéri Református Általános Iskola a „Menő Menza Litéren” pályázat keretein belül meghirdeti a

FINOM FALATKÁK FUTAMA VERSENYT,

az iskolánkba járó gyerekek és családjaik körében.

Két kategóriában indulhatnak a versenyző családok:

  1. kategória: sós falatkák (max. 1 tálca)
  2. kategória: édes falatkák (max. 1 tálca)

A pályázat célja, hogy tegyük a gyermekeink reggelijét, tízóraiját ötletesebbé, változatosabbá, egészségesebbé, a gyerekek számára vonzóvá.

Fontos tudni, hogy az ételeket otthon kell elkészíteni felnőtt irányításával, de gyerekek bevonásával. Az őszi szünet utáni első tanítási napon reggel 7:30-7:45-ig várjuk az iskola konyhájába az elkészült ételeket, ahol a zsűri értékeli a leadott falatkákat.

A reggeli áhítat végén eredményt hirdetünk, és a gyerekek elfogyasztják az elkészült finomságokat.

A leadott ételekről fotó készül és a behozott recepteket is közzétesszük az iskola honlapján.

A nevezési szándékot írásban jelezzék.

A nevezési lapokat október 25-ig kérjük leadni az iskolatitkárnál a segítő felnőtt és a gyerekek nevének, elérhetőségének megadásával.

Mindkét kategóriában legfeljebb 3000 Ft értékben tudjuk támogatni a hozzávalók megvásárlását, melynek részleteiről a nevezési lap leadásakor pontos tájékoztatást kapnak az érdeklődő családok.

falat plakát Nevezési lap a Finom Falatkák Futama versenyhez

Családi Nap a 7. osztályban is

Az idei tanév első családi napját a „Menő menza” pályázat köré szervezte az osztály. Egy csütörtök délutánt szemeltünk ki, erre az alkalomra, ahol az egészséges táplálkozás mellett egy kis testmozgás, valamint játékos vetélkedő színesítette a programot.

Nagyon örültem, hogy sokan eljöttek, szülőkkel testvérekkel együtt közel 30-an jöttünk össze, október 11-én az iskola udvarán.

Hogy valóban elérjük ezen alkalom igazi célját – jobban megismerni egymást – négy csapatot alakítottunk ki (piros, zöld, kék, sárga), melyekben a piciktől a nagyokig mindenki helyet kapott.

A délután első felében játékos vetélkedőkben és az egészséges életmódban való ismeretekben mérték össze tudásukat a csapatok. Településünk védőnője Erzsike és a Csalán Egyesülettől Timea vezetett 1-1 állomást, ahol az egészséges táplálkozással kapcsolatos feladatokat kellett teljesíteni a csapatoknak és hasznos információkhoz juthattak ezzel kapcsolatban.

A játékos feladatok között szerepelt meseidézet felismerés, képrejtvény fejtés, petanque játék, szögbeverés időre. A csapatok nagyon lelkesen végezték a feladatokat, jó volt látni, hogy minden korosztály kivette a részét a játékból és összekovácsolta a csapatokat.

A csapatfeladatok teljesítését követően jött a nap fénypontja, a közös sütögetés, nasizás, beszélgetés. Jómagam a sütögetést vállaltam, melyre alaposan felkészültem, így szerencsére flottul működött és folyamatosan termelődött az ízletes csirkemell. Mivel a célpontban az egészséges táplálkozás szerepelt, ezért az elkészített ételeknél nagy hangsúlyt kapott az alapanyag. Figyeltünk, hogy olyan ételek kerüljenek elénk, amikben kevés cukor, só és kemikália (színezék, mesterséges anyagok) van. A húst olívaolajjal pácoltuk, a salátába (görög sali) nem tettünk plusz sót, a sütemények kevés cukrot tartalmaztak.

A sütögetéssel, beszélgetéssel gyorsan telt az idő. A gyerekek fociztak, röplabdáztak a szülőkkel, de volt, aki a tűz körül ülve beszélgetett, sztorizott. Az ételek kapcsán elismerően nyilatkoztak felnőttek, diákok egyaránt, ami igaznak bizonyult, mert a nap végére alig maradt valami.

A program végén sokan jelezték, hogy igazán nagyszerűre sikerült a mai nap és szívesen jönnének még hasomló alkalmakra. Jó volt ezt hallani, hiszen jómagam is hasonlóan remekül éreztem magam Veletek!

Köszönet a részvételért és segítségért Mindenkinek!

KÉPEK:

https://photos.app.goo.gl/ib2sSRfYSqCBhD5o7