2018-10-10 nap bejegyzései

Keszthelyen jártak alsósaink

Az időjárás is kegyeibe fogadta kedden reggel 50 kisdiákunkat, akikkel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum felkeresésére indultunk. Jókedvű csapatunkkal egy kisfilmet tekintettünk meg, mely a Festetics kastély történetébe nyújtott bepillantást. Majd a gyönyörűen felújított, hatalmas parkban tett rövid sétát követően, kisebb csoportokban kerestük fel a kiállításokat.

A kastélyban a főúri életforma tárlatot és a Helikon Könyvtárat tekintettük meg. A hintók és lovas szánok között mindenki megtalálhatta a neki legjobban tetszőt. A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, kb. 140 vadfaj trófeáinak ad helyet. Izgalmas volt az élethű, kitömött állatok között sétálni. A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett a történelmi modellvasút kiállítás is, mely az egyik legnagyobb Európában. Az egzotikus növényekkel teli pálmaház épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark övezi. Nagy élményt jelentett, ahogyan a vadkacsák a gyerekek tenyeréből csipegették az ott megvásárolt eleséget…

Kirándulásunk nagyon jó hangulatban telt. Sokan mondták, szüleiket is megkérik, látogassanak el Keszthelyre. Erre jó lehetőséget kínál a következő hosszú hétvége, mivel nemzeti ünnepeinken a kiállítások ingyenesen tekinthetők meg.

Kertészné Kárpáti Katalin munkaközösség-vezető

Családi Nap a 6. osztályban

2018. október 6-án családi napot tartottunk a 6. osztályos tanulóknak és szüleiknek a közparkban. Programunkat összekötöttük a „Menő menza” pályázattal, így napunk az egészséges táplálkozás és életmód jegyében zajlott. Iskolánk védőnője, Újvári Attiláné Erzsike beszélgetett a szülőkkel az „okos tányérról”, egészséges ételeket kóstolhattunk, a gyerekek pedig játékos feladatokban tesztelhették tudásukat az egészséges táplálkozásról. A szorgalmas anyukáknak köszönhetően nagyon finom, egészséges ebéd került az asztalra, grillezett csirkemellet és friss zöldségekből készült salátát fogyaszthattunk el. A bőséges ebéd után jólesett egy kis beszélgetés és testmozgás is, a verőfényes őszi napsütésben sort került a hatodikosok kedvenc időtöltésére, a számháborúra. Játék közben gyönyörködhettünk a természet szépségében, és izgatottan kerestük a vaddisznók nyomait az erdőben.

Hálát adunk Istennek az együtt töltött szép, tartalmas napért, valamint ezúttal mondok köszönetet minden résztvevőnek a sok segítségért.

Farkas Csabáné of.

Fekete István Természetismeret Terepi Verseny a Zselicben

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága a Mecsekerdő Zrt.-vel együttműködésben immáron XII. alkalommal szervezte meg Fekete István emlékére terepi természetismeret versenyét a Zselicben, egészen pontosan Bakócán és Nagymátén, ahol az író gazdatiszti pályájának kezdő éveit töltötte gyakornokként, és regényeiben, novelláiban képzeletben gyakran kalauzolja az olvasót erre a vidékre… Háromfős csapatunk (Rada Enikő, Kovács Anna és Pintér Zsombor) az induló 16 csapatból 9. helyezést értek el, amely szép teljesítmény úgy, hogy először vettünk részt ezen a megmérettetésen. A diákok irodalmi felkészítését Farkas Csabáné, Csilla néni tartotta, biológiai ismereteiket Tari Edit tanárnő gazdagította, jómagam pedig igyekeztem rendszerezni ismereteiket, amelyek a versenyhez szükségesek. A 3 kilométer hosszú út során több állomáson adhattak számot tudásukról a diákok: madárfajok, növényfajok, Fekete István életével kapcsolatos kérdések és feladatok várták diákjainkat. A verseny végállomása a Fekete István Füvészkertben volt, ahol a fenti kép is készült. Kellemesen elfáradva, de örömmel utaztunk haza, mivel 140 kilométeres utat tettünk meg, hogy ezáltal is tisztelegjünk híres írónk élete és munkássága előtt. Köszönettel tartozunk Csilla néninek és Edit néninek lelkiismeretes munkájukért! Jövőre folytatjuk!

Gyenes Viktor földrajztanár