2018. november hónap bejegyzései

Helyesírási és anyanyelvi versenyeken jártunk…

2018. november 20-án iskolánk 5 tanulója vett részt a veszprémi Simonyi Zsigmond Általános Iskola által megrendezett helyesírási versenyen.
Az ünnepélyes megnyitó után a tanulók az édesanyák megmentőjéről, Semmelweis Ignácról szóló tollbamondást írtak le. Négy korosztályban versenyeztek a diákok, 18 iskolából összesen 104 tanuló vett részt a megmérettetésen. Az ötödik osztályosokat Vidics Edina, a hatodikosokat Luka Rebeka Eszter, a hetedikeseket Lőrincze Emma, a nyolcadikosokat pedig Kulcsár Réka és Pintér Zsombor képviselte iskolánkból. Gratulálunk teljesítményükhöz!
2018. november 22-én a veszprémi Simonyi Zsigmond Általános Iskolában anyanyelvi vetélkedőt rendeztek 7-8. osztályos diákok számára.  Három tanulónk, Kovács Anna, Keresztes Kata Boglárka és Rada Enikő ezen a versenyen is képviselték iskolánkat. A versenyen 11 csapat mérte össze tudását Veszprémből és a környékről. A családok évének jegyében a vetélkedő feladatai a családdal kapcsolatos szólásokhoz, mondásokhoz, szókincshez kapcsolódtak, valamint rengeteg játékos, humoros nyelvtani feladatot kellett a tanulóknak megoldania. Csapatunk remekül megállta a helyét, gratulálunk!
Köszönjük Farkas Csabáné, Csilla néni áldozatos munkáját!

Taekwondo Országos Bajnokság – Büszkék vagyunk Rátok! :)

 

 

 

 

 

 

 

2018. november 24-25-én zajlott az országos bajnokság Monoron. Kányai Szebasztián (1. osztályos diákunk): formagyakorlat ezüst, szabadküzdelem ezüst érem. Vincze Botond szabadküzdelem (2. osztályos diákunk) 3.hely,  Justin Zalán (4. osztályos diákunk) formagyakorlat 5.hely. Egy jó gyakorlat és ö is dobogós. Még 2 litéri hozott 3 érmet 1 arany és 2 ezüst. Két külsős versenyző egy-egy ezüst érmet szerzett, így a Farkasodú képviseletében: 12 induló 8 érem. 🙂 Sok szeretettel gratulálunk a versenyezőknek és az edzőknek is!

“Mókás fizika”

Október 17-én a 7. osztályosok részt vehettek a „Mókás fizika” kiállításon a veszprémi Agórában.

Érdekes játékokat és fizikai különlegességeket próbálhattunk ki, illetve megérthettük működésüket. Találkozhattunk pl. látszólag felfelé guruló labdával, Foucault-ingával, Tesla-gömbbel, Cartesius-búvárral és más modellekkel. Kísérletbemutatón is részt vehettünk, ahol megvizsgálhattunk egymáson különböző sűrűségű folyadékokat, ételfesték diffúzióját, a gravitációs gyorsulást a két leggyakoribb ejtőzsinórral, egy rugalmas ütközést párna és tojás között, illetve egy mini-robbanást rakéta-elvhez kapcsolódóan. Egy másik teremben a „légágyú” igazi „közönségsikert” aratott. A 7. osztályos diákok aktivitását tekintve jól érezték magukat, és bízunk benne, hogy tanultak is új, és érdekes dolgokat!

Énekkari találkozó a balatonfűzfői Jézus Szíve Plébániatemplomban

Ismét kitett magáért iskolánk énekkara és zenekara a Fűzfői Jézus Szíve Plébániatemplom által szervezett énekkari találkozón. Egy úgynevezett “ifjúsági dalt”, a Nincs más Isten-t vittünk. Az eredeti nagy zenekari változatot alakítottuk magunkra a lehetőségeinkhez képest énekkar, három gitár, basszusgitár, dob felállással. A fellépő énekkarok közül egyedül mi kísértük a műsorunkat teljes diákzenekarral. Dalunk végén már a közönség is tapssal segítette a produkciónkat.

Az új tagok: Szabó Johanna (2.), Farkas Fruzsina (4.), Rumi Boglárka (4.), Borbás Bianka Antónia (5.) és Kovács Anna (7.) komolyan átérezték a szereplésünk jelentőségét. Fegyelmezett viselkedésükkel és odaadó éneklésükkel nagyban hozzájárultak a produkció sikeréhez. Természetesen az “öreg” tagok is nagyszerűen szerepeltek. Galambos Dániel (5.), Pintér Jázmin Napsugár (5.), Sárközi Dominik (5.), Zapletál Zoé (5.), Petrik András Péter (6.) Pintér Zétény Mihály (6.) és Rada Enikő Noémi.

Ki kell emelnem, hogy több felnőtt megjegyezte, milyen tisztelettudó, csendes gyerekek ülnek a pizza-ebédnél. A templomi szereplés alatt is fegyelmezettek voltak a litériek. Köszönet érte!
Büszkék vagyunk tanulóinkra! Ismét öregbítették iskolánk hírnevét.

Köszönet Norbert atyának a szervezéséért, hiszen a mostani találkozó gördülékenyebben ment. Még a pogácsa is időben megérkezett a szeretetvendégségre, bár már mindenki degeszre ette magát. 🙂 Külön emelte a program fényét, hogy a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Marton Béla Balatonfűzfő polgármestere is.

Köszönöm kolléganőmnek, Pintér Katalin igazgatóhelyettesnek a segítségét, mert nélküle nem tudtam volna lebonyolítani a találkozót.

Moldován László
zenetanár

 

Természetismeret Verseny III. helyezés

A Bakonyi Természettudományi Múzeum hosszú évek óta szervezi általános iskolások számára a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében természetismereti versenyét. A Litéri Református Általános Iskola csapata 2015 óta minden évben képviseltette magát a versenyen. Nézzük az elmúlt három esztendő képeit… (lejjebb)

Idén az előkelő III. helyezést érték el diákjaink (Zavada Bianka, Rada Enikő, Tornyos Péter, Frank Bence és Pintér Zsombor), amelyért dicséret illeti őket, hiszen lelkiismeretesen felkészültek a versenyre, amelyet minden évben múzeumi szaktárlatvezetéssel is támogat a múzeum! Köszönjük szépen a szervezőknek a színvonalas, és rendkívül változatos feladatokat, idén is jól éreztük magunkat! Ugyan az idei csapatunk tagjai reménység szerint elballagnak iskolánkból, így jövőre már új csapattal érkezünk!

Gyenes Viktor földrajz-környezettan szakos felkészítő tanár

2015

2016

2017

2018

Finom Falatkák Futama

A „Menő Menza Litéren” pályázati program keretein belül hirdettük meg az őszi szünet előtt a Finom Falatkák Futamát. Olyan édes és sós falatkák elkészítését vártuk a nevező csapatoktól, amelyek egészségesek, újszerűek és mégis vonzóak a gyerekek számára. Az volt még a célunk, hogy tanulóink segítségével készüljenek el a finomságok. Kértük, hogy a csapatok egy-egy tálcányi falatkát készítsenek, tálaljanak, hogy minél könnyebben meg tudjuk belőle kínálni a kíváncsi gyereksereget. Mindenképpen olyan versenyt szerettünk volna hirdetni, ahol mindenki nyertes: nyer a család, amikor közös erőfeszítéssel alkot, és nyer a befogadó tanulóközösség, amelyik teszteli az elkészült harapnivalókat.

A meghirdetett ételkészítési versenyre összesen 18 pályamunka érkezett be, amelyet négytagú zsűri értékelt. A zsűri tagjai – Heffler Gáborné cukrász, önkormányzati képviselő, a Csivitelő Óvoda és Bölcsőde konyhájának dolgozója, Újvári Attiláné védőnő, Egyedné Kamondi Tünde technikatanár és Szalay Tímea, a Menő Menza projektvezetője – bizony nem voltak könnyű helyzetben, mert nagyon változatos ételek születtek. Népszerű volt a készítők körében a zabkeksz és a kekszgolyó, de nem volt köztük két egyforma, sem ízvilágában, fűszerezésében, sem megjelenésében. A pályamunkák legtöbbje egészséges alapanyagokból, kevés hozzáadott cukorral, kevés finomított liszttel készült. Az alapanyagok között olajos magvak, kuszkusz, teljes kiőrlésű liszt, zabpehely, kókuszolaj és még sok hasonló értékes összetevő szerepelt. Természetesen klasszikus ételféleségekkel is találkoztunk: pizzás csiga, pogácsa, linzer is volt a pályaművek között. Ezekre is lehet számítani egy-egy alkalommal, hogy a reggeli, délelőtti étkezések változatosak legyenek, és a hagyományosnak mondható szalámis-vajas zsemle kiváltói lehessenek olykor-olykor. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gyerekek iskolai teljesítménye szempontjából mekkora jelentősége van a rendszeres, változatos reggelinek, amelyben a finomított élelmiszereket egyre gyakrabban váltjuk ki rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokkal és fehérjékkel készült reggelikkel, tízóraikkal. Mivel az esetek többségében az anyukák készítik a reggeli finomságokat, óriási jelentősége van az anyukák bevásárlási szokásainak.

Érdekes, hogy az édes falatkák készítését többen vállalták, de a sósak között is találkozhattunk igazán népszerű, tetszetős megoldásokkal. Vizsgáltuk az ízek harmóniáját, a tálalást, az egészségünk megőrzése szempontjából hasznos összetevőket. Végül a zsűri úgy döntött, hogy nem helyezéseket állapít meg, hanem a készítők oklevelén kiemeli azokat az értékes jellemzőket, ami miatt jó döntés egy ilyen étellel bővíteni a reggeli és tízórai választékot. Minden induló csapat egységesen gyümölcscsomagot kapott ajándékba, amelyben egzotikus ananász, banán, és hazai kedvencünk, a körte is helyet kapott. A versenyző gyerekek örömmel fogadták a gyümölcsöket.

Az eredményhirdetést követően megkóstolhatták iskolánk tanulói az elkészített finom falatkákat. A legnépszerűbbek az ismert formájú, ízű falatok voltak, aztán óvatosan el kezdték a többi finomságot is megízlelni, próbálgatni. Őszinte örömmel tapasztaltam, hogy nyitottak a gyerekek az új ízekre is, ezért bátorítom a kedves anyukákat, nagymamákat, hogy merjenek a konyhában nyitni az egészségesebb ropogtatnivalók, nasikák felé. Merjék a gyerekeket is bevonni az ételek elkészítésébe, mert a legtöbb gyerek nagyon szeretne ebben segíteni. Támogassák őket abban, hogy fiatal felnőttként egészségesen tudjanak főzni, sütni, merjenek önállóan is boldogulni ezen a területen.

A beérkezett ételek fotóit, receptjeit hamarosan iskolánk honlapján is közkinccsé tesszük, a gyerekek biztosan be fogják tudni azonosítani a kedvenceiket. Reméljük, hogy ezek alapján otthon önök is elkészítik ezeket a finomságokat.

Reméljük, hogy ezután is figyelemmel kísérik menő menzás programjainkat, s ha tetszett, akkor megszervezzük Önöknek, Önökért a következő tanévben is a családi főzőversenyt.

Egyedné Kamondi Tünde

Ajándékozz szeretetet – ajándékozz szeretettel!

2018 karácsonyán tegyük szebbé azoknak a gyermekeknek az ünnepét, akik egyébként mástól nem kapnának ajándékot, sőt, a mindennapjaikat is nélkülözésben töltik. Csempésszünk egy kis törődést, különleges szeretetet az ünnepükbe! Aki megteheti, hogy saját gyermekein kívül másnak is vásárol ajándékot, vagy van otthon olyan játék, amin másnak meglepetésként örömöt okozhat, kérem gondoljon rájuk is.

Mi kerüljön a csomagba?

  • írószer
  • játék
  • könyv
  • tisztálkodási szer
  • sapka, sál
  • egy kedves üzenet
  • sok – sok szeretet

A cipős-dobozba összekészített ajándékokat 2018. december 5-ig lehet leadni az iskolatitkárnál.

Az ajándékokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai továbbítják a rászoruló gyermekekhez. A Szeretetszolgálat munkájáról további információ található a jobbadni.hu weboldalon.

Köszönjük!