2019. április hónap bejegyzései

Tavaszi úszótanfolyam az 1-2. osztályokban

 

Iskolánkban régi hagyománya van az úszásoktatásnak. Minden tanévben az alsó tagozatosaink úszótanfolyamon vehetnek részt Balatonfűzfőn. Tavasszal az 1. és a 2. osztályosok 5 alkalommal 1.5 órás foglalkozásokon sajátítják el az úszás alapjait, míg ősszel a 3-4. osztályosok folytatják. Az 1. osztályosaink nagyon ügyesek voltak, így már második alkalommal a nagymedencében gyakorolhattak oktatóik felügyeletével. 2. osztályosaink pedig a jövő héten kezdik az 5 alkalmas tanfolyamot.

Litér Község Önkormányzata a 2019-es esztendőben is támogatta, hogy minden alsó tagozatos diákunk részt vehessen a tanfolyamon! A támogatás összértéke 750 000 Forint, amelyet ezúton is hálásan köszönünk! A teljes költség fedezéséhez az osztályok szülői közössége is hozzájárul, így valósulhat meg minden esztendőben az oktatás! Köszönjük a támogatást, és az együttműködést!

Litér Pearl Dance újabb sikere. Gratulálunk!

Április 27-én (szombaton) az iskola több tanulójából álló Litér Pearl Dance tánccsoport mindkét csoportja részt vett a VIII. Berhida Pearl Dance Országos Amatőr Minősítő Táncversenyen.
A nagyobbak Sweet Dreams táncukkal arany minősítést szereztek.
Az óvodásokból és második osztályosokból álló kezdő csoport Esernyős koreográfiájukat ezüst minősítéssel jutalmazta a szakmai zsűri.
A tánccsoportok iskolás tagjai: Harnos Hanna, Márta Emese, Paksa Anna, Paksa Katalin, Putz Abigél, Térmeg Sára, Varga Regina, Vida Zara, Waldmann Luca, Waldmann Jázmin. 
Felkészítő: Márffy Ádám
Gratulálunk!
Paksáné Király Katalin

Erdei iskolában jártak 4. osztályosaink

Április 9-11-ig az Ajka melletti Csingeri erdőben található Hubertus Erdei iskolában tölthettünk három felejthetetlen napot a negyedikesekkel. Már induláskor megtapasztalhattuk, az időjárás nem akar a kegyeibe fogadni bennünket. Csepergő esőben indultunk neki kis csapatunkkal, hogy a tavaszi Bakony növény és állatvilágával megismerkedhessünk. Jókedvünket azonban semmi nem szeghette… Hamar rájöttünk, az erdő mélyén nem árt nekünk egy kis eső… Csodás volt együtt barangolni a Kab-hegy környékén. Vezetőnk, Huiber György, a három nap alatt igazi természtjáró és természetvédő gyerekeket faragott belőlünk… Megmutatta a Bakony fáit. Már nem keverjük össze a bükk-, a tölgy- és a gyertyánfákat. Nem hangzanak ismeretlenül a vicsorgó, a pettyegetett tüdőfű, a lednek szavak sem. Megkóstoltuk a medvehagymát. Láttunk száguldó szarvascsordát. Tudjuk, melyik forrásból szabad inni és melyikből nem. Megmásztunk sok száz lépcsőfokot, jártunk a Pokollik barlangban, de a „Manók házában” is… Felsorolni szinte lehetetlen, mi mindenről hallottunk, mi mindent láttunk és minden történt velünk ez alatt három nap alatt…

Három napig az erdő közepén éltünk, elzárva kicsit a külvilágtól, de a virtuális világtól teljesen, nem hogy internet, de még telefon térerő sem volt… Ami különös a mai gyerekek körében: senki nem is hiányolta… A nap nagy részét túrázással töltöttük, a fent maradó szabadidőben fogócskáztak, bújócskáztak vagy csak egyszerűen csapatokba verődve beszélgettek egymással a gyerekek. Nem volt veszekedés, piszkálódás…. Egyszerűen: NAGYON JÓ VOLT.

Köszönöm a szülőknek, hogy lehetővé tették gyermekeiknek, hogy eljöhessenek az erdei iskolába. Köszönjük az iskola és az iskolai alapítvány anyagi támogatását. Nagyon köszönöm Egyedné Kamondi Tündének, hogy elkísért bennünket és mindenben a segítségünkre volt.

Kárpáti Katalin, a negyedik osztály osztályfőnöke

Németes diákjaink Balatonfüreden

2019. április 3-án 12 tanulóval vettünk részt a balatonfüredi Református Általános Iskola által szervezett német vers- és prózamondó versenyen. 10 tanuló “gut”, 2 tanuló “sehr gut” minősítést kapott. Sok szeretettel gratulálunk!

Bozsoki Vendel János (4. o.)
Budai Bianka Mercédesz (4. o.)
Bacsó Dániel András (5. o.)
Feil Dorka Boróka (5. o.)
Hanisch István Gergő (5. o.)
Harnos Hanna (5. o.)
Homor Hanna (5. o.)
Homor Lili (5. o.)
Vida Zara (5. o.)
Áment Kinga Flóra (6. o.)
Békési Bianka (6. o.)
Mós Anna (6. o.)
Nagy Anita némettanár

KerekEmese történelmi vetélkedősorozat

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által meghirdetett KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti levelezős vetélkedősorozatán vett rész iskolánk négy 8.osztályos tanulója: Rada Enikő, Frank Bence, Majoros Patrik, Tornyos Péter. A fordulók alkalmával sokoldalú ismeretet igénylő tudásuk mellett, kézügyességük és kreativitásuk is megmérettetett. A feladatok többségéhez kutatómunkát kellett végezni a gyerekeknek. Eredményeik alapján a középmezőnyben végeztek. Az újonnan megszerzett ismeretek mellett tapasztalatokkal és a csapatmunka örömeivel is gazdagodtak tanulóink.

Éliásné Bíró Lilla felkészítő tanár

Újabb táncos sikerek! GRATULÁLUNK! :)

16. alkalommal szervezték meg 2019. április 14-én a „Bakony Virága” szólótáncversenyt, amelynek a várpalotai Thury Vár adott otthont.

E rangos megmérettetésen iskolánk tanulói közül Paizs Vivien 7. osztályos, Frank Fanni, Waldmann Jázmin 4. osztályos és Kozó Hanna 3. osztályos tanulóink vettek részt. Dunántúl szinte egész területéről érkeztek versenyzők. A szakmai zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hisz a táncegyüttesek legügyesebbjei jelentkeztek erre a versenyre.

Minden táncosunk elismerést és sok dicséretet kapott.

Kozó Hanna elnyerte a „Bakony Virága” díjat. Kísérője Varga Milán volt.

Különdíjként ők képviselhetik a Tatai Sokadalom rendezvényen régiónkat a korosztályukban.

Minden táncosunknak szívből gratulálunk teljesítményéhez!

 

Csajági Énekkari Találkozó

Nagy sikerünk volt Csajágon 2019. 04. 11-én, a már hagyományosan megszervezett kórustalálkozón. Öt énekkar mutatta be produkcióját. Büszkék lehetünk tanulóinkra, mert amint Varga Áron – a Veszprémi Református Egyházmegye ének-zeneügyi szakelőadója – az értékelésben kiemelte, nagyon “egyben” szólt az előadásunk (Nincs más Isten, Pillangó, ha lehetnék) és sokat fejlődött a ritmustartásunk is. A másodikosaink kitettek magukért. Nagyon komolyan vették a szereplésüket. Nekik köszönhető, hogy sokkal erőteljesebben szólt a kórusunk. Az egész találkozó nagyon jó hangulatban telt. Mutatta ezt, az is hogy a zárószámában (Tavaszi szél…) az összkarban improvizáltunk szólamokat és a Csajági kórus gitár tanára is csatlakozott az at hoc zenekarunkhoz. Dusicza Ferenc, református lelkész úr pedig felénk fordulva mondta, “Mindenki hozta a formáját.” Utalva arra, hogy a litériek mindig meglepetéssel rukkolnak elő a műsorukban. A kórustalálkozó természetesen gazdag szeretetvendégséggel zárult, aminek a gyerekek nagyon örültek.

Jövőre is elvárnak bennünket.

Nagy segítségemre volt a kirándulás alatt Majoros Patrik 8. osztályos tanulónk, aki a pedagógiai asszisztens szerepét látta el mellettem, és fotóival megörökítette az eseményt.

A litéri énekkar-zenekar idei tagjai voltak:

Glöckl Lenke (2), Lőrincze Lilla (2), Somogyi Ábel (2), Szabó Johanna (2), Galambos Dániel (5), Pintér Jázmin (5), Sárközi Dominik (5, ének, gitár), Petrik András (6, ének, basszusgitár), Pintér Zétény (6, dob).

Moldován László

zenetanár

 

XI. Dunántúli Táncverseny

Szombaton (április 6.)  az iskola tanulóiból álló Litér Pearl Dance tánccsoport részt vett a XI. Dunántúli Táncversenyen, Sümegen. Az erős mezőnyben a táncosok egy 2. és egy 3. helyezést értek el. A csoport tagjai: Harnos Hanna, Király Nóra, Paksa Anna, Paksa Katalin, Putz Abigél, Varga Regina, Vida Zara, Waldmann Luca, Waldmann Jázmin. Felkészítő: Márffy Ádám.

Szeretettel gratulálunk a remek eredményhez!

Paksáné Király Katalin

Lackó és Botond: gratulálunk! :)

A múlt heti övvizsgák után gyorsan jött egy újabb hatalmas megmérettetés a Farkasodu tanoncainak.
8. alkalommal rendezték meg Budapesten a SPIRIT Open nemzetközi Taekwon-Do versenyt, ahol 10 ország 450 versenyzője mérte össze tudását.
Ezen a versenyen az iskolánkból 2 tanuló ért el nemzetközi eredményt:
Szava László 2.osztály, szabad küzdelemben 3.hely, bronz érem
Vincze Botond 2.osztály, formagyakorlatban és szabad küzdelemben is 2.- 2.hely, ezüst érem.
Büszkeségeink a másodikosok és az összes induló.
Gratulálunk nekik!
Vincze Krisztina