2019. május hónap bejegyzései

Gratulálunk Zétény!

Szeretettel gratulálunk Lampért Zétény, 3. osztályos tanulónknak, aki ebben a tanévben részt vett a Suli-Hód által szervezett levelezős tanulmányi versenyen magyar és matematika tantárgyból. A tanév során mindkét tárgyból 4 forduló volt, feladatlapokat kellett kitölteni. Magyarból Bálint Ágnes: Egy egér naplója című könyvét kellett elolvasni, és ehhez kapcsolódóan kellett a feladatlapokat megoldani.
Nagyon büszkék vagyunk Zétényre, mert elsős kora óta minden évben szorgalmasan és lelkiismeretesen csinálta ezt a versenyt!:)

Varró Dániel költő járt iskolánkban

A Balatonalmádi Pannónia Könyvtárnak köszönhetően iskolánkba látogatott Varró Dániel, József Attila-díjas költő, műfordító.

A rendhagyó órán 130 tanuló vett részt elsőtől ötödik osztályig. Az alsó tagozatosok Varró Dani vidám verseivel köszöntötték a költőt. Diavetítés segítségével megismerkedtünk versei szereplőivel, a gyermeki lélekkel, felelevenítettük a gyerekek szemszögéből a világ dolgait. Vidám hangulatban, rímeket faragtunk. de jutott idő szemtornára is!

Gyerekek körében nagy sikere volt a megjelent könyvei dedikálásának, aláírásgyűjtésnek.

5-6. osztályok tanulmányi kirándulása

Május 17-én az 5. és a 6. osztály tanulmányi kiránduláson vett részt, célunk Szombathely és környékének megismerése volt. Első állomásunkon, a Jeli arborétumban számtalan növényritkaságot láttunk, megcsodáltuk a szebbnél szebb színben pompázó rhododendronokat. Sétáltunk a lombkorona tanösvényen, körbenéztünk a kilátóról és kipróbáltuk a csúszdát is, amelyen nemcsak a diákok, hanem a vakmerőségükről tanúbizonyságot tévő pedagógusok is lecsúsztak a diákok lelkes biztatása mellett. Kám után Jákon álltunk meg legközelebb, ahol a román stílusú templomot tekintettük meg a helyi plébános vezetésével. Majd Szombathely felfedezésére indultunk, ahol több izgalmas látnivaló várt bennünket. Egy rövid belvárosi séta után a székesegyházban vettünk részt egy interaktív tárlatvezetésen. Diákjaink lelkesen oldották meg a vezetőnktől kapott feladatlapot, s a végén mindenki jutalmat kapott. Utolsó úticélunk az ELTE Gotthard Asztrofizikai Obszervatóriuma volt, itt számtalan érdekesség várta a fizika és a csillagászat iránt érdeklődőket.

A kirándulás vidám hangulatú volt, mindannyian jól éreztük magunkat, emellett rengeteg ismerettel lettünk gazdagabbak.

Robi bácsi által készített zenés-fényképes beszámoló ide kattintva megtekinthető: Zenés, fényképes beszámoló

Lilla néni és Csilla néni

Litéri Általános Iskoláért Alapítvány szakmai beszámolója 2018

A Litéri Általános Iskoláért Alapítvány 2018-as évről szóló szakmai beszámolóját letölthetik ide kattintva: Szakmai beszámoló a Litéri Általános Iskoláért Alapítvány 2018

Hálásan köszönjük az Alapítvány eddigi, és jövőbeni támogatását, és a kuratóriumi tagok önzetlen munkáját! Ígérjük, ahogy azt eddig is tettük, minden támogatást iskolánk diákjaira, és az intézmény fejlesztésére fordítunk!

A további együttműködés reményében tisztelettel: Gyenes Viktor igazgató

Családi délután a 2. osztályban

A „Menő menza” pályázatnak köszönhetően 2019. május 17-én családi délutánt szervezhettünk a 2. osztályos gyerekeknek és szüleiknek. Az előző napok időjárását tekintve kicsit aggódtunk, de szerencsére péntekre megérkezett a jobb idő, estefelé pedig még napsütésben is volt részünk. A délutánt az egészséges életmód köré igyekeztünk szervezni. Ebben segítségünkre volt a Csalán Egyesület két tagja, akik remek játékokkal érkeztek hozzánk. A résztvevő gyerekek és szülők öt csapatot alkotva mutathatták meg kreativitásukat, tudásukat az egészséges életmóddal kapcsolatban. Minden állomáson remek hangulat uralkodott, jó volt nézni a gyerkőcökkel együtt játszó és együtt gondolkodó anyukákat és apukákat.

Míg a gyerekek és szülők nagy része vetélkedett egymással, néhány lelkes apuka megsütötte az előző nap bepácolt husikat, melyhez többféle salátát és „egészséges” kenyeret is kínáltunk. Kisdiákjainkat gyümölccsel ajándékoztunk meg, melyet az általuk díszített papírzacskóban vihettek haza, meglepetésként pedig egy kedves apuka jóvoltából mindenki kapott egy zacskó pattogatott kukoricát.  A rendezvény lehetőséget adott a kötetlen, vidám beszélgetésekre, egymás jobb megismerésére, osztályközösségünk alakítására, formálására. Bízunk benne, hogy a következő tanévben is lesz alkalmunk hasonló összejöveteleket szervezni.

Köszönettel tartozunk Göndöcs Gábornak, aki segített a tűzgyújtásban, az előkészületekben, sütögetésben segítő szülőknek, anyukáknak, akik egészséges sütikkel leptek meg bennünket. Köszönjük mindenkinek, aki elfogadta meghívásunkat és velünk együtt töltötte ezt a délutánt.

Szilvi és Zsuzsa tanító nénik

Iskolai bántalmazások megelőzése – érzékenyítő foglalkozások

Iskolánk 5.osztályos diákjai a veszprémi Civil Ház szervezésével 2019. május 20-án érzékenyítő foglalkozáson vehettek részt, amelynek témája az iskolai bántalmazások köré szerveződött. Az előadás a bántás és a bántalmazás fogalmainak magyarázatával, különválasztásával kezdődött, majd rövid kisfilmek lejátszásával is szemléltették azokat.  Később a gyerekek csoportokban dolgozva, feladatlapokon kiosztott, általuk is a mindennapokban megélt szituációkról dönthették el, a bántás vagy  a bántalmazás fogalmára ismernek rá. Szó esett a bántalmazó és az áldozat szerepében lévők viselkedéséről, érzelmi megnyilvánulásáról. Felhívták a figyelmet arra, hogy azok az osztálytársak, akik kívülről szemlélik a bántalmazást, van lehetőségük beavatkozni, s fontos a jelzésük, melyet ne árulkodásnak éljenek meg. Végül közösen összegyűjtötték a gyerekek azokat a gondolataikat, melyekkel az osztályuk biztonságos hely lehet.  A gyerekek aktívan, érdeklődve hallgatták az előadást és vettek részt az interaktív feladatokban. Akár fizikai, akár lelki bántalmazás ér valakit, az komoly nyomot hagy az ember lelkében, gondolattal zárult a foglalkozás.

Kerámiafoglalkozás Enyingen

Iskolánk képző- és iparművészeti csoportjának 10 tagja ma meglátogatta az “anyaiskolát” Enyingen. A kirándulás célja, hogy kézzel fogható tapasztalatokat szerezzenek tanulóink a kerámia készítésének folyamatáról. A foglalkozás eredményeinek egy része a fotókon látható. Köszönjük Bathó Balázs tanár bácsinak a szíves fogadtatást.

Szabó Erzsébet (Zsóka néni)

1%: Kérjük és KÖSZÖNJÜK!

Tisztelt Szülők, kedves Támogatóink!

A Litéri Általános Iskoláért Alapítványt 1993-ban hoztuk létre diákjainak tanulmányi, kulturális és sportmunkájának, szabadidős tevékenységének támogatására. Az Önök adományának köszönhetően minden évben jelentős összeggel járulhattunk hozzá intézményünk fejlődéséhez.

Az elmúlt évben iskolai programokat, táborozást, erdei iskola megvalósítását támogattuk az Önök által felajánlott 1%-ból 50 000 Ft értékben. Az EFOP Menő Menza Litéren pályázaton elnyert összegből 11 692 819 Ft-ot fordítottunk iskolánk tanulóira. Ebből az összegből kicseréltük az étkezők bútorzatát, új felszerelt tankonyhát kapott a technika terem, evőeszközöket, konyhai kellékeket, hűtőszekrényt vásároltunk, és igényes szakmai programokat biztosítottunk. Az iskola udvarán tankertet létesítettünk, melyet a gyermekek gondoznak.

Szeretnénk, ha az iskoláért végzett munkánkat az eddigiekhez hasonló intenzitással folytathatnánk! Megköszönve eddigi támogatásukat, arra kérjük Önöket, hogy a továbbiakban is segítsék adójuk 1%-ával a Litéri Általános Iskoláért Alapítvány munkáját.

Az alapítvány számlaszáma: 11748007-20094409,

ahova egyéni adományaikat felajánlhatják.

Az alapítvány adószáma: 18915112-1-19

Ezt kérjük a bevallásokkal felajánlott 1%-ra ráírni.

Mint egyházi iskola, kérjük, hogy adójuk másik 1%-át községünkben működő egyházaink tevékenységére adományozzák.

Magyarországi Református Egyház: 0066 (www.reformatus.hu/egyszazalek)

Magyar Katolikus Egyház: 0011 (www.segitokezegyeletenat.hu)

Pintér Katalin

az alapítvány képviselője

Litér, 2019. január 29.

Aranymedve helyezés a MEDVE MATEK Versenyen!

2019. május 11-én, szombaton, a veszprémi Kertek és Kolostorok Völgy adott otthont a több ezer diákot megmozgató Medve Szabadtéri Matematika versenynek. A verseny célja, hogy szabadtéren, sok mozgással egybekötve oldjanak meg gondolkodtató feladatokat a diákok, így nem pusztán tudásukat és logikájukat használják, hanem közben mozognak is a jó levegőn. Életkor szerint több kategóriában lehetett nevezni. Medvebocs kategóriában (5-6. osztályosok) Áment Kinga, Luka Rebeka és Békési Bianka alkotta trió 167 induló csapatból a 21. helyen végzett, így ARANYMEDVE minősítést szereztek. Felkészítő-és kísérő tanáruk: Rózsás Anita tanárnő. Szívből gratulálunk a remek eredményért diákjainknak, és felkészítő tanáruknak is! 🙂