2019. október hónap bejegyzései

A Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai napja iskolánkban

2019. október 18-án került sor a Református Tananyagfejlesztő Csoport természettudományi munkacsoportjának kihelyezett szakmai napjára iskolánkban, a Litéri Református Általános Iskolában. Nagy örömmel és lelkesedéssel vártuk ezt a napot, hogy a szakmai fórumon túl bemutathassuk a Csoport tagjai számára iskolánkat, és a környezeti nevelés helyben alkalmazott módszereit. Az alkalmat Szabó J. Róbert lelkipásztorunk áhítatával nyitottuk meg, majd Gyenes Viktor igazgató tartott előadást a környezeti nevelés történetéről. Ezt követően került sor az intézmény bejárására, bemutatására. Ebéd után a természettudományi munkacsoport tagjai tovább dolgoztak azon a nem kis feladaton, hogyan lehetne a természetismeret tantárgyat megújítani, komplexitását valóban a XXI. század kihívásaihoz igazítani. A csapat tagjai rendkívül lelkesek, a munka pedig folytatódik tovább! Iskolánk biztosan csatlakozni fog a természetismeret tanítását-tanulását, megújítását szolgáló programhoz, így bizalommal várjuk a fejleményeket! Köszönjük szépen a Református Tananyagfejlesztő Csoportnak, hogy meglátogatták iskolánkat!

1956-ra emlékeztünk

1956. október 23-ra emlékeztünk. Szabó J. Róbert lelkipásztorunk jóvoltából az iskolai ünnepély megörökítésre került, az alábbi linkeken megtekinthetik!

1. rész: Gyenes Viktor igazgató úr beszéde
https://youtu.be/q4usASyKZss

2. rész: A 7. osztályosok műsora
https://youtu.be/ZcwLCMegjQs

3. rész: Batthyány-Nagy Annamária és Felföldi Gábor műsora
https://youtu.be/9dCTrtPHzsU

Őszi szünet

Minden Iskolapolgárunknak szép napokat, aktív kikapcsolódást kívánunk az őszi szünetre!

Találkozunk 2019. november 4-én (hétfő) 7.45-kor a hétfő reggeli áhítaton!

Iskolavezetés

Komplex üzemi terepgyakorlaton a 7. osztályosok

2019. október 24-én komplex (földrajz, kémia, technika) üzemi terepgyakorlatra utaztunk iskolánk 7. osztályos diákjaival. Első állomásunk a Bakonyoszlopon működő mélyművelésű bauxitbánya volt, amely jelenleg hazánk egyetlen (talán utolsó) mélyművelésű bányája. A kötelező balesetvédelmi oktatás, és felszerelések felvételét követően kezdődött a kaland: 90 méter mélységbe ereszkedtünk a multicar autóval egy lejtaknán keresztül, hogy elérjük a bauxit fejtési szintjét. A bauxit kitermelését és elszállítását követhettük nyomon a bányában. A fiúk rendkívül érdeklődőek voltak, a lányok inkább félénkebbek, de az biztos, hogy a föld mélye, és a bánya, mint munkahely nagyon sok izgalmat és tudást tartogatott diákjaink számára. Mondták is többen, hogy ez jobb volt, mint egy vidámpark… 🙂 A bányalátogatást követően Pápateszérre utaztunk, ahol immáron a XXI. század téglagyárában követhettük végig az agyag életútját a bányászattól a kész tégláig. Pedánsan működő üzem, minden érthető és tiszta, Magyarország 3. legnagyobb, és magyar tulajdonban lévő téglagyára. Igazán örömteli, és tapasztalatdús volt ez a látogatás is, nagyon sokat tanultak diákjaink. Külön köszönjük, hogy még ajándékcsomaggal is kedveskedtek tanulóinknak! A komplex üzemi terepgyakorlat célja a tantárgyi ismeretbővítésen túl a pályaorientáció, és a diákok szemléletének, látókörének bővítése, amely álláspontom szerint kiválóan megvalósult, nem is beszélve a közösségépítésről! Köszönetem szeretném kifejezni Farkas Csabáné (Csilla néni) kolléganőnek, aki osztályfőnökként támogatta a programot, és velünk is tartott!

Gyenes Viktor szaktanár

Alsó tagozatosok kirándultak Szentendrén

A kicsit nehézkes indulás után csodás napot tölthettünk 63 alsó tagozatos diákunkkal hazánk legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumban.

A hosszú utazás után vidáman indultunk a verőfényes őszi napsütésben a foglakozások helyszínére. Sétánk során valódi időutazáson vehettünk részt, hisz utunk a XIX-XX. századi népi építészet lakóházai, gazdasági épületei, templomai között vezetett.

Az első, a harmadik és a negyedik osztályosok a mindennapi kenyerünkről tudhattak meg sok érdekességet. Választ kaptak arra, miből és hogyan készült a kenyér az évszázadok során, hogyan kerül minden nap az asztalunkra. Megismerkedtünk a gabonatermesztés és kenyérsütés eszközeivel. A lavórban, hideg vízben, szappannal történő mosakodás is az újdonság erejével hatott sok kisgyereknek. Izgalmas volt az is, amikor a szorgos kiskezek gyúrása, dagasztása után elkészült a kenyértészta. Amíg a cipók kisültek, elsétáltunk a közeli taposómalomba és a mellette lévő parasztházban a mézeskalács sütés folyamatába is bepillanthattunk. Ezt követően az illatos, meleg cipókkal a kezünkben elgyalogoltunk a szatócs boltba, ahol a kézzel készített finomságok mellett a kisfiúk fakardot, a kislányok bőrből készült ékszereket is vásárolhattak.

A másodikosok a XIX. századi családok munkamegosztásával ismerkedtek. Megtudták, sőt meg is tapasztalták, mi volt a családban a szülők, és mi a gyerekek feladata. Korhű környezetben élhették át egy szegényparaszti család dolgos hétköznapját. Amíg a fiúk a ház körüli teendőkből vették ki részüket, addig a kislányok a házban tevékenykedtek. Érdekes és nem könnyű feladatnak bizonyult a fűrészelés, a dunyha felrázása, sőt a vajköpülés sem volt egyszerű. Diákjaink azt is átélhették, hogy az egyes munkafolyamatok végzésekor mennyi felelősség hárult a gyerekekre.

A foglalkozások után még sétáltunk a tájegységek épületei között, sőt a játszótéri játékokat is kipróbáltuk.

Az alsós tanítókkal azt szeretnénk, ha iskolánk 1-4. osztályos diákjai egyszer eljuthatnánk a négy év során Szentendrére, és így mindannyian bepillantást nyerhetnének a régmúlt idők világába. Köszönjük a Szülőknek, hogy ezen az „időutazáson” most ilyen sok kisgyerek részt vehetett.

Mezei futóverseny – Balatonalmádi 2019.10.16.

Az idei versenyre 13 diákkal érkeztünk Almádiba, a „4 m-es” nevezetű helyre, a Balaton part melletti sportpályára.

Versenyzőink:

  • Fertig Fanni, Homor Hanna, Homor Lili, Paksa Kata
  • Hanisch István, Justin Zalán, Paizs Péter, Vincze Dominik
  • Fellner Levente, Fellner Máté, Galambos Dániel, Tóbiás Barnabás, Pénzes Norbert

A távok korosztálytól függően a 2,5 km-től egészen a 4 km-es távig emelkedtek, tehát igencsak fárasztó és akaraterőt próbára tevő verseny volt a mai.

Diákjaink szépen helyt álltak, a 4. korcsoportos fiúk a dobogó 3. fokára is felállhattak.

A versenyt követően még a buszra is futottunk, és győztünk 😊

Ügyesek voltatok!

Spengler András testnevelő tanár

 

XIII. Fekete István életrajzi, természetismereti terepi verseny

XIII. Fekete István életrajzi, természetismereti terepi verseny Tormás-Nagymátén. Két nagyszerű csapattal, az egyik csapat III. helyezésével. Hazafelé végig nevetéssel, beszélgetéssel. A csapatok tagjai: Kovács Anna, Békési Bianka, Károlyi Zsófia, Kiss Patrik, Tál Gergő, Vidics Ádám. Felkészítő tanárok: irodalmi ismeretek: Farkas Csabáné, Csilla néni, biológiai fajismeret: Spengler András, kísérőtanár: Gyenes Viktor. Csapatmunka volt ízig-vérig! Köszönjük a pedagógusoknak és a diákoknak is! 

Gyere, főzz velünk!

2019. október 14-én nagy érdeklődés mellett zajlott az EFOP Menő Menza Litéren pályázatunk keretében a Gyere, főzz velünk! program, ahol Henn Dóra dietetikus segítségével készültek az új tankonyhánkban finom és egészséges falatok! Köszönjük az aktív szülői és diák közreműködését ezen a jó hangulatú közös főzésen-sütésen!

Papírgyűjtés eredménye

Sikeresen zártuk az idei tanévben szervezett papírgyűjtést is.

Ismét nagy mennyiségben gyűltek össze az újságok, könyvek, kartonok. Köszönjük mindenki segítségét! Nagyon büszkék vagyunk arra a sok gyerekre, akik fáradhatatlanul pakoltak, mértek!

EREDMÉNYEK:

Alsó tagozat:

IV. hely: 4. osztály –    600 kg

III. hely: 1. osztály  –    882 kg

II. hely: 3. osztály –  1646 kg

I. hely: 2. osztály  –  2955 kg

Felső tagozat:

IV. hely: 8. osztály  –    611,5 kg

III. hely: 7. osztály  –    646 kg

II. hely: 6. osztály –    950 kg

I. hely: 5. osztály –  1235 kg

Diákönkormányzat: 761,5 kg

ÖSSZES GYŰJTÖTT MENNYISÉG:  10 287 kg