3 napos erdei iskolában ötödikeseink… :)

Ötödik osztályosaink felső tagozatos éveiket 3 napos erdei iskolával kezdték meg. Szeptember 19-én indultunk iskolánk udvaráról.  Utunk esős volt, de a kedvünk derűs, s mire megérkeztünk a balatoncsicsói erdei iskolába az időjárás is jobbra fordult. Első programunk a közeli tanösvényen tett túránk volt, mely során Helga néni sok érdekességet mesélt az erdő lakóiról. A táborba visszaérkezve Kati néni már várt ránk és izgalmas közösségépítő feladatokat szervezett a gyerekeknek. A délután folyamán birtokba vették a gyerkőcök a játszóteret, fociztak és számháború is színesítette a napunkat. Az este közeledtével nagy tábortüzet raktunk, mely köré gyűlve sütögettünk és vártuk, hogy teljesen besötétedjen. Eljött végre a várva várt éjszakai túra és bátorságpróba. Félelmeinket leküzdve megbirkóztunk az erdő sötétjével és hangjaival.  Izgalmakkal és élményekkel telve készülődtünk az esti lefekvéshez. Éjjel fél 12 tájékán csendesedett el a társaság.

Második napunkat Gábor bácsi frissítő reggeli tornája indította, mely után jólestt a bőséges reggeli, erre szükségünk is volt, mert egy hosszabb túra várt ránk. Szentjakabfáig meg sem álltunk, ahol a nemrégiben kialakított tanösvényen keresztül csodálhattuk az őszi erdő szépségeit és kipróbálhattuk a tekepályát is. Utunk során Viktor bácsi mesélt a kutaszói tanösvény egyes állomásainál. Délután újabb önismereti és érzelmi intelligencia fejlesztő foglalkozások következtek, érdekes kvíz feladatok és közlekedés biztonsági ismeretek is bővítették tanulóink látókörét. 15 órakor egy bőrműves foglalkozás vette kezdetét, mely során díszes karkötőket, csuklópántokat, fejdíszeket készíthettek a gyerekek. Sötétedés közeledtével a csapat egyik fele esti vadlesre indult a másik fele pedig egy filmet nézett a tartalmas nap levezetéseként.

Harmadik napunk kenyérsütéssel indult. Egy helyi pék, Balázs bácsi segítségével különleges formák sültek ki a kemencében, melyet később jóízűen fogyasztottunk el. A programot kincskeresés zárta. Izgatottan indultak a gyerekek, hogy megkeressék az elrejtett finomságokat. Ebéd után megérkeztek az autók és buszok s elindultunk hazafelé.

Sokféle programmal kínáltuk meg a gyerekeket, melyekből mindenki találhatott számára tetszőt. Lehetőség adódott a közösségünk épülésére, erősödésére. Fejlődött a gyerekek érzelmi intelligenciája. Megköszönöm az osztályom aktív és érdeklődő részvételét, értő figyelmét, mellyel részt vett ezen a három napon!

Szeretném megköszönni még segítőimnek, Viktor bácsinak, Kati néninek, Helga néninek és Gábor bácsinak azt a munkát, amivel a gyerekek épülését segítették! Az iskolának a lehetőséget, hogy a tanórai kereteken kívül más helyzetekben is megismerhettem új osztályom tagjait! Nem utolsósorban pedig köszönöm a szülők segítségét, támogatását, az önkormányzatnak és a Litéri Zöldágnak valamint Litér Község Önkormányzatának a kisbuszokat, amelyek biztosították a biztonságos utazásunkat!

Éliásné Biró Lilla osztályfőnök