Angoltábor 2014

2014. június 16.

Ma reggel 7 órakor indultunk az iskolából Balatonszárszóra, a felső tagozat nyári angoltáborának helyszínére.

Megérkezésünk után áhítatot tartott Szabó Róbert tiszteletes úr. Mózes történetéről beszélt nekünk, mivel a hét folyamán ezt a témát dolgozzuk fel az angol foglalkozások keretében. Ezen az első napon megtudtuk, hogy Mózes hogyan került a fáraó udvarába. A közös éneklés után aztán megkezdődtek a csoportfoglalkozások.

Három csoport vezetőjét Siraky Laurát, Damásdi Pétert és James Eve az Onézimusz Alapítvány delegálja, a negyedik csoportot pedig iskolánk angoltanára, Dézsiné Bán Helga vezeti.

A négy tanórát követően megebédeltünk. A szakács kitett magáért. Paradicsomlevest és rántott húst, valamint natúrszeletet kaptunk sült krumplival.

Ebéd után kerülhetett sor a szobák elfoglalására. Utána indultunk a strandra. Bár a hőmérséklet lehetett volna magasabb is, de diákjaink elég bátrak voltak ahhoz, hogy megmártózzanak a Balaton vizében. A parton lehetőségük volt a hozott sporteszközökkel játszani. Előkerült a röplabda, a focilabda is. A kalóriákat a strand büféiben pótolhatták a gyerekek.

Vacsorára csirkemellet kaptunk sajtmártásban csavarttésztával.

Egy órai szabad programot követően aztán ismerkedési estre gyűltünk össze a konferenciateremben. Vidám hangulatban játszott együtt tanár és diák. A játékok segítségével több új dolgot is megtudtunk egymásról.

És a napnak még mindig nem volt vége. Fél tíz körül éjszakai sétára indultunk. A több mint egyórás túra után már nyugodtak lehettünk diákjaink felől. Alig várták, hogy alváshoz készülődhessenek.

Reméljük, hogy ezt a jól sikerült napot még négy ilyen követi.

2014.június 17.

Első reggelünkön a hivatalos ébresztést megelőzte a kakas kukorékolása, aki az egyik szoba rejtekéből adta tudtára a többieknek: ő már fent van, és nem tűri, hogy a többiek tovább aludjanak. Tábori kakasunk kilétét azonban fedje a feledés jótékony homálya. Az igazi ébresztőt Tibor bácsi és segítői jelezték gitárral kísért énekszóval.

Ezután a diákok elvégezték a reggeli teendőiket, majd indultunk reggelizni. Hamar elfogyott a tányérokra rakott sajt, májkrém és a dzsem is.

A délelőtti angolórák ideje alatt megtörtént a szobák ellenőrzése. Az osztályfőnökök elégedettek voltak a tisztasággal és a renddel. Az időjárással azonban annál elégedetlenebbek lehettek. Esős, szomorú idő a Balaton-parton…Nem sok jót ígért a délután. Az ebéd idejére aztán elkészült a B-terv: ha nem mehetünk strandra, akkor sport- és kézműves-foglalkozásokkal  töltjük a délutánt. A számunkra ismeretlen fajtájú leves és a túrós csusza elfogyasztása után indult a délutáni program. Baseball, pingpong, tollaslabdázás, focizás mellett sokan kavicsot festettek és karkötőt fontak. Még arra is jutott idő, hogy készüljünk a csütörtöki búcsúestre.

Vacsorára mindenki megelégedésére rántott halat kaptunk rizzsel. Ráadásul cseresznyét is szemezgethettünk, mert az egyik kedves anyuka gondolt ránk, és küldött otthonról a finom gyümölcsből.

Esti programként a Mózes című film 1. részét néztük meg. Ezután megkezdődtek az alvás előtti előkészületek. A diákok lassan-lassan nyugovóra tértek abban a reményben, hogy a holnapi nap már lehetőséget ad a strandolásra is…

2014. június 18.

A reggeli ébresztőt követően langallót reggelizett a kis csapat. Aztán következett az áhítat, amelyen tiszteletes úr felelevenítette Mózes történetéből az egyiptomi 10 csapást, ami rávette a fáraót, hogy engedje el a zsidó népet Egyiptomból.

Majd megkezdődtek az angolórák.

A csoportokban dolgozó diákok az ebéd idején találkoztak újra, és fogyasztották el együtt a hagymakrém levest és a baconbe tekert csirkemellet zöldségkörettel. Ezután került sor a szobák rendjének értékelésére. A 10 pontos szobák lakói csokit kaptak.

Ebéd után gyorsan összekészülődtünk, és felkerekedtünk, hogy mielőbb a strandra érjünk. A legtöbb diák bátran csobbant a hűs habokba. (Ez szó szerint értendő, hiszen az előző napi felhős idő lehűtötte a vizet.) Azután a strand röplabdapályáját vették birtokukba a mieink.

Este, vacsora után folytatódtak az előkészületek a csütörtöki táborzáróra. Majd utolsó napirendi pontként befejeztük a Mózes című film megtekintését. 10 órakor következett a takarodó. Mivel a gyerekek egyre fáradtabbak, hamar álomba szenderültek a tartalmas programokkal teli nap után.

2014. június 19.

Ma reggel is Tibor bácsi ébresztette a diákokat gitárral kísért énekszóval. Minden reggel egyre többen kapcsolódnak be a közös éneklésbe. Különösen az ötödik és hatodik osztályosokat illeti dicséret aktivitásukért. Jókedvűen szólt a dal már csak azért is, mert ragyogó napsütésre ébredtünk. Így várható volt, hogy a délutánt majd a strandon tölthetjük.

Reggeli után áhítat következett. Tiszteletes úr a zsidó nép pusztai vándorlásáról beszélt nekünk. Arról, hogy ezen a köves, kietlen, ember nem lakta vidéken mennyire szüksége volt a népnek vezetőre, gondoskodásra. Majd sor került a négy angolórára, azután ebéd következett. Ebédre úgynevezett legényfogó levest, valamint sült húst kaptunk aszaltszilva-mártással és krokettel.

Ezután sietve szedtük össze a strandoláshoz szükséges kellékeket, majd indultunk a Balaton-partra. A kellemes időben mindenki kihasználta a fürdési lehetőséget.

Éhesen érkeztünk vissza szálláshelyünkre. Jólesett a vacsorára feltálalt milánói rakott penne. Vacsora után elvégeztük az utolsó simításokat a táborzáróra készült projekteken. Nagy várakozással gyűltünk össze a konferenciaterem épülete előtt. Mindenki izgatott volt már saját szereplése miatt, és látni akarta a többiek produktumát is.

Feszültségoldásként Tibor bácsi a visszhang csodáját mutatta meg nekünk. Jót derültünk a nyolcadikosok bevonásával megvalósított turpisságon, majd a gyűlésterembe vonultunk. Kezdetüket vették a bemutatók. Megnéztük a Mózes életéről készült tablót, a képregényt, a színdarabot és a kisfilmeket. Ezek mind gyerekeink keze munkáját dicsérték. Egy alkalmilag összeállt együttes pedig rappelt nekünk. Ezután került sor James Eve tanúságtételére.

A jól sikerült este után hamar álomra szenderült a tábor egésze. Erőt kell gyűjteni az utolsó napra, hiszen még a java a diákok előtt van: pénteken számot adnak a táborban tanultakról. Reméljük, ezt az akadályt is könnyen veszik a gyerekek.

2014. június 20.

Utolsó balatonszárszói napunkra ébredtünk. Komoly feladatok is vártak ma még ránk. Hogy mindennel végezni tudjunk, össze kellett szednünk magunkat.

Még a reggeli előtt bepakoltunk bőröndjeinkbe, és elvittük csomagjainkat egy erre a célra kijelölt helyre. A jól végzett munka után megreggeliztünk, majd áhítatra gyűltünk össze.

Tiszteletes úr arról beszélt nekünk, hogy Mózes a Sinai-hegyről lehozta a kőtáblákba vésett isteni parancsokat, melyek ezt a pusztában bolyongó embertömeget néppé tették. A szabályok figyelembevételével szerveződhetett meg Izrael, mert minden népnek, minden embernek szüksége van törvényekre, tilalmakra. Ezek nélkül a világ élhetetlen lenne.

Az angolórák most is a megszokott rendben folytak, majd megtörtént a tesztírás is. Reméljük, az öt nap munkájának meglesz az eredménye, és a pályázat kiírói megelégedéssel nyugtázhatják diákjaink fejlődését.

Utolsó ebédünk gulyásleves volt lekváros gombóccal. Még ebéd előtt megköszöntük vendéglátóink munkáját, türelmét, segítőkészségét. Ezt követően a gyűlésterembe siettünk. Itt került sor a legrendezettebb szobák lakóinak és a csoportoknak a jutalmazására.

A tábor képei

fejlec