Erdei iskolában jártak negyedikeseink

2023. szeptember 20-21-22. Balaton-Felvidéki Erdészeti Erdei Iskola

1. nap

Nagy izgalommal várta a 4. osztály az erdei iskolát. Aztán elérkezett a várva várt nap, végre útra keltünk a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolába.
Érkezés után rögtön birtokba vettük a szobákat, és nekiláttunk az ágyneműk felhúzásának. Derűs pillanatok voltak. A gyerekek bokszolva gyömöszölték a párnákat, míg a pedagógusok villám sebességgel, verítékezve, talán plusz karokat is növesztve segítettek a kis nebulóknak, hogy másra is maradjon idő a huzatoláson kívül.
Miután végeztünk eme megterhelő feladattal az erdei iskola vezetőjével megtekintettük az Élménytermet. Ahogy a nevében is benne van, tényleg fantasztikus élmény volt. Nagyon élvezték a gyerekek, és a felnőttek is.
Következett az udvar felfedezése, ahol a gyerekek gyorsan elfoglalták az udvar játszóterét, focipályáját, a terület minden zegét-zúgát. Volt ott minden, foci, számháború, tollasozás, pingpong, és persze rengetek kacagás és jókedv.
A közös ebéd után a bőrműves foglalkozás következett, ahol a gyerekek saját karkötőt készíthettek maguknak.
A vacsorára várva Móni néni vicces feladatokkal várta a gyerekeket. A vacsorát a gyerekek jóízűen fogyasztották el.
Vacsora után Viktor bácsi tábortüzet rakott, ami mellett jókat beszélgettünk és énekeltünk, majd elindultunk az esti erdőjárásra. Ez nagyon izgalmas volt. Hallgattuk az erdő zaját, a szarvasok bőgését.
Zuhanyzás után nyugovóra tértünk, hogy egy újabb izgalmas napra virradhassunk.

2. nap

A gyerekek meglepően korán – fél 6-kor- felébredtek. A napot Mónika néni vicces, egész testet átmozgató reggeli tornájával kezdték.

Torna után friss kakaóscsigát reggeliztek, az étvágyuk meglepően jó volt, a jó levegő és a sok mozgás növelte, meghozta az étvágyukat.

A délelőtt íjászkodással egybekötött interaktív történelem órával folytatódott, hallottunk portyázó őseinkről, a sokat emlegetett menekülést színlelő hadi technikáról, a fegyverekről, a honfoglalók viseletéről, szokásairól. Íjászat közben megnézhettük a bemutatott fegyvereket: szablyát, kardot, szekercét; felpróbálhattuk a sodronyinget, a sisakokat, a bőrből készült mellvértet is.

Délután Anikó nénivel kiflit sütöttünk az udvaron található kemencében,

Mónika néni pedig gluténmentes sajtos tallért sütött tallérsütőben a gyerekekkel. Kirándultunk Viktor bácsival, megismertük a Balaton-felvidék erdőt alkotó fáit.

Este a tábortűz mellett vacsorázott a csapat: grillkolbászt, virslit, szalonnát – a vacsorát az igazgató bácsi sütötte tárcsán az osztályunknak.

A tűz körül mesét szőttek Mónika nénivel, Vera nénivel énekeltek. Az este legizgalmasabb része az erdei bátorságpróba volt. A csoport nagy része bátran teljesítette. Brigi néni és Vera néni is!!!!!!!!

3. nap

Amíg a gyerekek kora délelőtt a csomagjaikat rendezték és lehúzták ágyneműket, addig mi pedagógusok reggelit és úticsomagot készítettünk.

Reggeli után indulásra készen álltak a bőröndök, sporttáskák, a hátizsákokban az útravalóval kirándulni indultunk a festői szépségű Nivegy-völgybe. A túráink szervezője, vezetője Viktor bácsi volt, az erdei környezet órák tetszettek a gyerekeknek.

A lányok közül többen megállapították, hogy jó volt így tanulni.

A túra után visszatértünk a táborba, csapatversennyel fejeztük be az utolsó erdei napunkat. A gyerekeknek összekevert betűkből az erdei séta során megismert fák, bokrok nevét kellett összeállítaniuk.

Az eredményhirdetés után a gyerekek még játszottak a játszótéren, délután megérkeztek értük a szülők, kis csoportokban elindultunk az iskola felé.

A 3 nap tanulsága számunkra: nagyon jó együtt dolgozni, együtt játszani, egy közösséget így lehet igazán összekovácsolni, összetartani: közös programok, beszélgetések: jó programok, jó közösség!

Kruppáné Kerekes Brigitta és Pappné Szalai Veronika osztálytanítók