Jól sikerült helytörténeti vetélkedő Litéren

[slideshow_deploy id=’3873′]

Litér község Települési Értéktár Bizottsága a falu első írásos említésének 935., újjátelepülésének 285. és a reformáció 500. évfordulója tiszteletére „Időutazás Litér történetében” címmel helytörténeti vetélkedőt szervezett, melyen iskolánk minden felsős osztálya képviseltette magát. A vállalkozó kedvű tanulóknak az első forduló során egy kalandos, falubejárós feladatlapot kell kitölteniük, amelyhez a csapatok minél több tagjának kellett elmennie a falu történelmi jelentőségű emlékeihez. A második fordulóra – ami egyben a vetélkedő döntőjét is jelentette – október 26-án került sor a helyi művelődési házban. A döntő során egy véletlenszerűen kisorsolt litéri történelmi jelenetet adtak elő a csapatok, valamint a honfoglaló játék mintájára lebonyolított helytörténeti kvízjátékot kellett minél sikeresebben teljesíteniük, miközben osztálytársaik buzdításában is részesültek. A verseny végén minden résztvevő tanuló oklevelet kapott, a dobogós csapatokat éremmel és tortával is jutalmazták. Litér Község Önkormányzatának jóvoltából a versenyen induló tanulók a tavasz folyamán sárvári kiránduláson vehetnek részt, melynek során a Nádasdy-vár megtekintése mellett a helyi Gyógy- és Wellnessfürdőbe is ellátogatnak majd. A verseny fő szervezője és szakmai anyagának összeállítója Fekete Tamás történész, a litéri Települési Értéktár Bizottság elnöke volt, munkáját a technikai lebonyolítás tekintetében a Litéri Református Általános Iskola pedagógusai segítették.

A verseny végeredménye a következőképpen alakult:

I. helyezett – BBPZs (7. o.) 211 pont. A csapat tagjai: Zavada Bianka, Pintér Zsombor, Tornyos Péter és Frank Bence.
II. helyezett – 8. osztályoSOK (8. o.) 181 pont. A csapat tagjai: Eősze Laura, Gardó Levente, Supán Szilveszter és Wolher Armandó.
III. helyezett – Dabelő Egyszarvúk Egyesülete (6. o.) 151 pont. A csapat tagjai: Zsámbok Hanna, Paizs Vivien, Keresztes Kata és Pénzes Dorka.
IV. helyezett – Névtelenek (5. o.) 113 pont. A csapat tagjai: Petrik András, Szarapka Noémi, Mós Anna és Hanthy Szabolcs.
V. helyezett – Történészek (5. o.) 109 pont. A csapat tagjai: Békési Bianka, Fertig Fanni, Hanthy Bianka és Tóbiás Barnabás.

Simon Tibor képei megtekinthetőek az alábbi linken: kattints ide!