Jubileumi tanórák a Litéri Református Általános Iskolában a Pénz7 alkalmából

A 2023/2024-es tanévben iskolánk először csatlakozott a pénzügyi és vállalkozói témahét, a PÉNZ7 programsorozatához, amely az European Money Week és a Global Money Week nemzetközi programokhoz is kapcsolódik.

2024. március második hetében a 3. A, 3. B és 4. osztályosoknak, valamint a felső tagozatos (5-8. osztályok) diákoknak Sámpár- Simon Veronika független banki tanácsadó előadást tartott, aki elmondta, hogy Magyarországon már tizedik alkalommal vehettek részt az iskolák a PÉNZ7 kezdeményezésben. Rövid bemutatkozás után beszélt arról is, hogy a programsorozat célja az, hogy a diákok minél korábban megismerjék a pénzügyek világát.

A 3- 4. osztályokban Pénzügyi életleckék keretében, játékos formában foglalkoztak a pénzzel, beszélgettek róla és csoportokban dolgozva, érdekes feladatokat oldottak meg. Beszélgettek arról, hogy honnan van pénzük a felnőtteknek, a gyerekeknek, milyen céljaik vannak, amire gyűjtenek, arról, hogy régen árukat cseréltek, aztán később arannyal, ezüsttel fizettek az emberek, és mivel fizethetünk manapság.

A téma feldolgozását segítette az MNB kiadásában megjelent „Mesés gazdagság” című mesekönyvben található „A megszolgált pénz” című mese, és a hozzá kapcsolódó feladatlap. Ehhez 4-5 fős csoportokban dolgoztak a tanulók, majd megbeszélték, hogy szinte minden pénzbe kerül, a pénzért meg kell dolgozni, és azt be kell osztani. Céljaink megvalósításához fontos megtervezni, hogy mit és mikor kell megtennünk, hogy elérhessük azt. Továbbá szó volt arról, hogy mindig azt az elért célt becsüljük meg leginkább, amelyikért mi magunk is megdolgozunk.

A banki szakértő felhívta a diákok figyelmét arra, hogy fontos, hogy takarékoskodjanak egyrészt, hogy elérjék a kitűzött céljaikat, másrészt, hogy váratlan helyzetekben legyen tartalékuk.

Köszönjük Sámpár- Simon Veronika független banki tanácsadónak a rendkívüli tanórákat, azt hogy megbízható forrásból származó, a hétköznapi életben is hasznosítható ismeretekhez juthattak diákjaink.

Köszönjük iskolánk vezetésének a szervezést!

Faust Zita