Népviselet Napja 2023 – iskolánkban is!

2015-ben felvetődött az az ötlet, hogy legyen napja a viseleteknek is. Ehhez a kezdeményezéshez az elmúlt évek alatt egyre többen csatlakoztak.

A népviselet a magyar hagyományokban nagyon sokat elmondott. Ránézésre meg lehetett állapítani a tulajdonosáról, hogy melyik tájegységből való, mi a vallása, házas-e, van-e gyermeke, hány éves, ünnepre vagy táncra vette fel, és hogy milyen a vagyoni helyzete. Ezt a tudást ma már kevesen ismerik. Mégis csodálatosak ezek a ruhadarabok. Fontos, hogy megőrizzük ezeket, még ha nem is eredeti formájában, hanem tovább örökítve a mai kor embere számára a mindennapi életünkben.

A litéri iskolások az idei évben csatlakoztak a felhíváshoz. Előkerültek a szekrényből a kalapok, újból színes szalag díszlett a kislányok gondosan befont haját. Néhányan felvették a néptánchoz kapott viseletüket, vagy annak egy-egy ruhadarabját. Kora délután megtelt a kastély előtti tér. A Zöldág Táncegyüttes Levelecske csoportja előadta Szabó Csaba: Hurrá, szünet! című koreográfiáját, amiben bemutatták a régi iskolai élet fontos színterének, a szünetnek játékait, a Bakony tájegység gyermekek által is szeretett táncait. Ezután Nagy Zsuzsanna, iskolánk volt tanulója, közös játékokat vezetett, táncra hívta a vállalkozó kedvű gyerekeket.

A szemerkélő eső ellenére vidám perceket töltöttünk együtt. Remélem jövőre még többen öltöznek viseletbe ezen a napon!

Pintér Katalin igazgatóhelyettes