Szentendrén jártak alsósaink

Október 13-án 46 alsó tagozatos kisdiákkal a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban töltöttünk egy tanulságos és vidám napot.

Gondolatban és tettekben is kicsit visszautaztunk az időben. Az 1-2. osztályosok a „Mindennapi kenyerünk…” elnevezésű program keretében megtudhatták, miből és hogyan készült a kenyér az évszázadok folyamán, miért az egyik legmegbecsültebb táplálékunk. A gyerekek a foglalkozás során lisztet szitáltak, dagasztottak, a tésztából cipókat formáztak, a megkelt tésztát szakajtókba tették, kelesztették, majd kisütötték az általuk befűtött kemencében. Így megtanulhatták, hogyan, miből süthetnek kenyeret otthon a sütőben is. A tészta kelesztése közben mondókákat tanultak. Amíg sültek a cipók, megnéztük a szomszédos szélmalmot. Ez után mindenki megkapta a frissen kisült, illatos cipóját.

A 3-4. osztályosok a házban és a ház körül végezhető őszi munkákkal ismerkedtek. A csoport szinte egy hagyományos nagycsaláddá alakult át az együtt töltött idő alatt, így lakták be a skanzen egyik portáját. A szobában, a konyhában vagy az istállóban a ház lakóiként a diákok nemcsak megnézhették, de használhatták is a tárgyakat és szerszámokat a gazda és a gazdasszony irányítása alatt. A lányok ágyat vetettek, agyagpadlót locsoltak vizesnyolcassal, majd vajat köpültek és a ház körüli munkákban megfáradt fiúkat az általuk készített vajas kenyérrel várták. A fiúk fát fűrészeltek, kukoricát morzsoltak, daráltak, az állatoknak füvet kaszáltak, azt összegereblyézték és hazatalicskázták.

A foglakozások végeztével sétát tettünk a szabadtéri múzeum területén. Megfigyeltük Magyarország jellegzetes tájainak népi építészetét. Láttunk régi iskola épületet, szárazmalmot is. Az otthonról magunkkal hozott költőpénzt egy régi szatócsboltban, többek közt korabeli játékokra, szíjcukorra és mézeskalácsra költhettük.

A hosszú, közel 3 órás utazás ellenére úgy tervezzük, őszi kirándulásaink során újra ellátogatunk e helyre.

Az 1-2. osztályosok képeiért katt ide.

A 3-4. osztályosok képeiért katt ide.

Kertészné Kárpáti Katalin

Alsó tagozatos munkaközösség-vezető