Tanulmányi-és osztálykirándulások a felső tagozaton (5., 7. és 8. osztályok) beszámolói

5. osztály: 2021. június 11-12.

Szigetköz – Ásványráró

Az idei tanévzáró kirándulásunkat a Szigetközbe terveztük, az Árvai-zárás közelében elhelyezkedő campingben. Eredeti terveink szerint a camping faházaiban lettünk volna elszállásolva, de egy kis malőr miatt ugyan arra az időpontra két csoportot is rögzített szállásadónk. Mivel mi voltunk a később regisztrálók ezért választanunk kellett, megyünk más feltételekkel vagy maradunk. A más feltétel igazi campinges érzést, sátrazást jelentett. Szállásadónk tájékoztatott, hogy az idei évi Vízi Vándortábor sátrait éppen aznap állítják fel és mi vehetjük birtokba először. Egy ofő órán közöltem a gyerekekkel a fennálló helyzetet és nagy öröm fogadta a sátrazást. Pár nappal később ugyan kiderült, hogy páran egy kicsit elbizonytalanodtak a sátrazást illetően, de leültünk és mindenki mesélt olyan élményről, amikor sátorban töltött el néhány napot, vagy hetet. A beszámolókat követően mindenki megnyugodott és izgalommal várta a kirándulást.Osztályunkat Rózsás Anita tisztelte meg kísérőtanárként, így a fegyelem és a rend biztos pont volt a tábor ideje alatt 😊.

Péntek reggel indultunk vonattal Győrbe és aki ismeri a Veszprém-Győr vasútvonalat az tudja, hogy látványokban gazdag útvonalon jártunk, nem unatkoztunk. Volt kártyázás, egy kis telefonozás (leginkább fotózás), gyönyörködés a tájban, megmutattam diákjaimnak szülőfalumat és persze jókat ettünk útközben. Győrben egy rövid séta után felszálltunk egy helyi járatú autóbuszra, ami a célállomásra vitt bennünket. Nagyon szép településeken mentünk keresztül, mire odaértünk Ásványráróra, amely egy zsákfalú, így nagy volt a nyugalom. A buszfordulótól kb. 1,5 km sétára volt a camping, amit a nagy gurulós bőrönddel érkezők nem felejtenek el egyhamar, mert a kavicsos úton igazi küzdelem volt a cipekedés. A szállásra érkezvén, Gábor bácsi a szállásadónk nagy örömmel fogadott minket, majd elvezette a csapatot a táborhelyre és elmondta a legfőbb szabályokat, amiket a camping területén be kell tartani. Amint meglátták a diákok a sátrakat teljes extázisba kerültek és azonnal birtokba akarták azokat venni, nehezen bírták kivárni a jelet, ami a szállás elfogalást jelentette. Már a vonaton kialakult a sátorbeosztás. Lányok 10-en egy sátorban, a fiúk pedig 2 sátorba kuckóztak be. Nagyon tetszett nekik a helyszín, a sátor és a szuper tábori ágyak. Miután elfoglaltuk a szállást egy kis szabadidő következett, majd lementünk a közeli ágba egyet csobbanni. Nagyon friss volt a víz, de sokan érezték magukat bátornak és jöttek be pancsolni. Két pancsolás között egy kis napozással, beszélgetéssel telt az idő. Visszasétáltunk a campingbe, majd egy közös focimeccs vette kezdetét. Két lány- és két fiúcsapat játszott egymással 10 perces váltásokban. A nagy melegben igazi kihívás volt a játék, de mindenki nagyon élvezte és kellően elfárad és megéhezett a végére. Vacsora előtt még szusszantunk egyet, majd beburkoltuk a finom és bőséges vacsorát. Estefelé még kimentünk a gátra egy nagyot sétálni, majd néhány fiúval készültünk az esti tűzrakásra. Vágtunk, aprítottunk serényen. Az esti tábortüzet mindenki megtisztelte jelenlétével, volt egy kis pirózás, beszélgetés, majd folyamatosan mentek diákjaink a fürdőbe és készülődtek az esti takarodóra. 22 óra magasságában mindenkit a sátrába küldtünk, ahol még nagyban folyat a beszélgetés, nevetgélés, éreztük, hogy a gyerekek jól érzik magukat a táborban.

Másnap reggel jómagam nem éppen kipihenten és fitten ébredtem. Vélhetően előző napon felforrt a fejem és komoly napszúrást kaptam. Rázott a hideg, nem volt étvágyam és nagyon rosszul érzetem magam. Sajnos az aznapi fő programon sem tudtam részt venni, így a sárkányhajózásból kimaradtam. Viktor bácsi is megtisztelte táborunkat és Ábellel eljöttek az evezésre. Visszaérkezvén a diákok, felnőttek egyaránt arról számoltak be, hogy gyönyörű helyeken eveztek és láttak szebbnél-szebb holtágakat, csatornákat. Az evezés végén Viktor bácsival egy nagyot fürödtek és azt követően jöttek vissza a szállásra. A programot követően várt ránk egy finom ebéd, majd az indulásig szabad program. Sajnos jómagam még mindig rosszul voltam, így ezekből az élményekből kimaradtam, de kollégáim Anita néni és Viktor bácsi engem- és a gyerekeket is figyelték, terelgették, köszönet nekik érte!

Fél négy magasságában el kellett búcsúznunk a helytől és Gábor bácsitól – aki remek házigazdánk volt a két nap alatt – és hazafelé vettük az útirányt. Este negyed kilencre futott be a vonatunk Veszprémbe, ahol a szülők már nagyon vártak bennünket.

Köszönöm minden résztvevőnek a fegyelmezett viselkedést és a lelkesedést, kollégáimnak a segítséget, jó volt látni a sok boldog tekintetet!

Spengler András, osztályfőnök

7. osztály: 2021. június 11.

Révfülöp-Balatonboglár

Hetedik osztályosaink idei osztálykirándulásának úticélja Balatonboglár volt. Reggel 8:20-kor találkoztunk Balatonalmádiban, ahonnan vonattal érkeztünk meg Révfülöpre, innen pedig hajóval indultunk tovább Balatonboglárra. Révfülöpön a hajó indulásáig a kikötő melletti parkban sétával, fagyizással, játszóterezéssel töltöttük el az időnket, a bátrabbak pedig lábukat a Balatonba lógatva hűsítették magukat. Hajóutunk során megcsodáltuk a gyönyörűen csillogó vizet és a tájat, élveztük a nap melegét. Boglárra érkezve kb. 2 km sétaút várt ránk, amit egy kis vásárlással szakítottunk meg. A gyerekek apró ajándéktárgyakkal lepték meg magukat, élvezettel válogattak a csecsebecsék között. Végül felértünk a gömbkilátóhoz, ahol csodás látvány fogadott minket. A kilátó tövében lévő zöld parkban előkerültek a szendvicsek és üdítők, majd fotózkodtunk, aztán elindult a várva várt kalandparki élménygyűjtés. Nagy sikere volt a bobnak, melyen a kicsit izgulósok is bátorságot gyűjtve többször is lecsúsztak. A bob mellett óriástrambulinban fárasztották magukat a gyerekek, néhányan pedig kipróbálták a 16 méter magas falmászást. Délután fél 5-kor indult vissza a hajónk Révfülöpre, ahol a vonat indulásáig közös hamburgerezéssel pótoltuk a fogyóban lévő erőnket. A vonaton vidám beszélgetésekkel és játékokkal gyorsan elszaladt az egy órás menetidő. Este fél 8-ra érkeztünk vissza Balatonalmádiba, ahol a szülők már várták csemetéiket. Úgy gondolom mindenki szép élményekkel gazdagodott, miközben közösségünk is épült. Büszke vagyok a csapatra, mert nagyon fegyelmezetten tudtuk eltölteni ezt a közös napot. Kísérőimnek pedig köszönöm a gyerekek terelgetésében való fáradozásukat!

Éliásné Biró Lilla osztályfőnök 

8. osztály: 2021. június 14-15.

Balaton-felvidéki erdei iskola, Balatoncsicsó

Az idén június 14-15-én tartottuk meg a 8. osztály kirándulását. Úti célunk a balatoncsicsói erdészház volt, ahová szülők segítségével jutottunk el. A nehéz tanév, a felvételi és a vizsgák izgalmai után mindannyiunknak jólesett a kétnapos kikapcsolódás a csendes, erdei környezetben, a természet lágy ölén.

 Programjaink között szerepelt focizás, pingpongozás, délután pedig íjászkodás, amelynek keretében a tartalmas és érdekes bemutató után ki is próbálhattuk ezt a sportot. Több született tehetség van osztályunkban, őket hatalmas tapssal jutalmaztuk a sikeres célba lövés után. Az esti szalonnasütésre már Viktor bácsi is megérkezett, és természetesen nem hiányozhatott a gitár Andris kezéből. Énekszóval ültük körbe utolsó közös tábortüzünket, pengett a gitár, zengett a dal. Sötétedés után komoly megmérettetés várta a csapatot, ugyanis éjszakai bátorságpróbára indultunk az erdőbe. A vaksötétben kellett végig haladnia a bátor végzősöknek a kijelölt útvonalon, a lányok párosával, a fiúk azonban egyedül vágtak neki a kalandnak. Közben persze élvezhettük az erdő rejtelmes, éjszakai neszeit , és egy-egy bokor vagy fa mögött „félelmetes” meglepetés várta a gyanútlan diákokat. Szuper élmény volt!

Másnap reggeli után túrázni indultunk, az Öreg bükk tanösvényt jártuk végig, s közben megismerkedtünk a jellegzetes növényfajtákkal, az erdő élővilágával, hallgattuk a madarak vidám énekét. A finom és kiadós ebéd után még napoztunk és beszélgettünk egy kicsit, majd élményekkel tele hazaindultunk az utolsó közös kirándulásunkról, amely méltó lezárása volt nemcsak a tanévnek, hanem az általános iskolai tanulmányainknak is.

Szeretnénk köszönetet mondani a szüleinknek a szállításért, valamint Anita néninek és Viktor bácsinak a segítségéért és a tartalmas együttlétért!

Farkas Csabáné, Csilla, osztályfőnök