Töriszakköröseink időutazása a római korba

Történelem szakköröseink hétfőn délután gondolatban a római korba utaztak vissza. A „Házhoz megy a villa” program keretein belül a gyerekek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson és egy tárgyalkotó kézműves foglalkozáson vehettek részt. Villa Romana Baláca néven ismert egy Közép-Európában páratlan villagazdaság romterülete. A feltárás során római kori mozaikok, falmaradványok, használati tárgyak kerültek elő. Vélhetően egy légiós katona volt a terület egykori birtokosa.

A lelkes fiúcsapat magára ölthette a korabeli római katona viseletét. Majd megismerkedhettek tisztálkodási szokásokkal, különböző használati eszközökkel, beleszippanthattunk különböző borsok illatába és az ettől kellemesebb, akkori recept alapján készült parfümbe is. Végezetül egy korabeli vacsorához is beöltöztek a diákok. A kétórás foglalkozás során kézműves tevékenységre is sor került. Mindenki elkészítette saját amulettjét.

Élményekkel teli időutazás volt! A gyerekek új ismereteket szerezhettek és testközelbe került hozzájuk a történelem egy szelete.

Éliásné Biró Lilla

Történelem tanár