4. osztály – erdei iskola – Ajka-Csinger

Április 18-20-ig három csodás napot tölthettünk a Bakony szívében.

Az időjárás nem igazán fogadott kegyeibe bennünket. Kedd reggel zuhogó esőben indult izgatott kis csapatunk. Miután megérkeztünk, azonnal útra keltünk az első napi gyaloglásunkra.  A Kab-hegyre vezető túrán azonban hamar megfeledkeztünk a zavaró körülményekről. Sok új érdekességet hallhattunk Viktor bácsitól a Molnár Gábor kilátóhoz vezető úton, amit megmászva csodás panoráma tárult a szemünk elé.

A finom ebédet követően, elfoglaltuk a szállást, majd estig tartó hatalmas, közös játék vette kezdetét.  Az izgatottság miatt későn csendesedett el a társaság. Bár volt, aki az „esti mesét” követően el is aludt, a többség azonban éjfél körül tudott csak álomba merülni.

Szerda délelőtt kevésbé esős, ám annál hidegebb időben túráztunk Gyuri bácsival a Cservári-erdőben, aki a lombhullató és örökzöld erdőkről bővítette a környezetórákon megszerzett ismereteinket. Ő 5 csapatra osztotta az osztályt, akik egymással versenyezve mérettettek meg, izgalmas perceket okozva mindnyájunknak.

Délutánra már kedvezőbben alakult az időjárás, így estébe nyúlóan a szabadban tölthettük el az időt. A sok-sok csapatos játék mellett testközelből, játékosan szemlélhettük a Bakony növény- és állatvilágát. Volt itt minden: tyúkok, vadkacsák, rovarok megfigyelése, giliszta-etetés, vaddisznók és rókák „beetetése”, hogy este meglátogassanak bennünket… ami meg is történt… J Este a közös filmnézés után hamarabb elpilledt mindenki.

Csütörtökön délelőtt kicsit rövidebb túrával értük el az erdei fitneszpályát, ahol minden izomcsoport megmozgatására alkalmas eszközöket próbáltunk ki. Ekkor a fáradtságot már nem csak a lábunkban éreztük… Ebéd után, a pakolást követően megnéztük a tábor területén található Fekete István Diorámát, mely a Bakonyra jellemző vadfaj 58 egyedét mutatja be teljes alakban, eredeti élőhelyük megjelenítésével.

A tartalmas 3 nap sajnos hamar véget ért. Mindnyájan úgy éreztük, jó lenne még maradni, azért az otthon is hiányzott – mindekinek… Fáradtan, de élményekkel gazdagon érkeztünk haza – gyönyörű, napsütéses, meleg időben.

Viktor bácsi induláskor azzal vígasztalt minket, a jó „bulik” esőben kezdődnek és napsütésben végződnek. Igaza lett! J

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a szülőknek, akik anyagilag lehetővé tették ezt a programot és az utazásban is segítettek, iskolánknak, az önkormányzatnak, a tánccsoportnak az utaztatásban nyújtott segítségért.

És végül álljon itt néhány fogalmazás részlete, amely a negyedikesek szemszögéből mutatja meg, milyen is volt ez a 3 nap:

„Nekem az tetszett a legjobban, mikor az erdőben fogócskáztunk, beszélgettünk és hülyéskedtünk. Ebben az volt a legjobb, hogy mindezt együtt tehettük meg. … Összességében az egész erdei iskolának minden pillanata élmény volt, ezért örökké emlékezni fogok rá.” (Nagy Mátyás)

„Nekem az első nap tetszett a legjobban. … A Kab-hegy felé vettük az irányt, ahol megcsodáltuk a Molnár Gábor Kilátót, ami a gyönyörű kilátást tette lehetővé.” (Molnár Kitti)

„Az is tetszett, hogy este az osztálytársaimmal viccelődtünk és egy szobában aludtunk.” (Szabó Máté)

„Minden nap pingpongoztunk. Nekem ez tetszett a legjobban.” (Szakács Noel)

„Gyuri bácsi a kiránduláson érdekes dolgokat mondott. Megtanultam, mi a pettyegetett tüdőfű és a lednek. A fiúkkal elkapósat játszottunk. A srácok szórtak ki a vaddisznóknak ételmaradékot, amit éjszaka el is vittek.” (Iványi Borka)

„ Az volt a legjobb az erdei iskolában, hogy elmentünk a játszótérre. Mellette volt egy tornapálya, ahol sokat edzettünk. Utána a fiúkkal felelsz vagy merszet játszottunk.” (Csikós-Nagy Csepke)

„Nekem a legjobban az tetszett, hogy kint voltunk a természetben. Láttunk szép tavat, gyönyörű fákat, girbe-gurba ösvényeket. Nagyon jó volt együtt játszani az osztálytársaimmal, tanárainkkal.” (Pápai Zoé)

„ A legjobban az tetszett, amikor zseblámpával felszerelve állatokat kerestünk a kerítésen keresztül. Sajnos állatot nem láttam, de a kaját, amit kitettünk, azt megette. A másik, ami tetszett, hogy minden jól alakult.” (Osváth Zalán)

„Nekem a játékok tetszettek a legjobban, például a tollaslabda és a pingpong. A tollaslabdában Zalánnal megdöntöttük a rekordunkat, 12 helyett 21 lett. Emellett nagyon tetszett a vaddisznóles is. Örülnék, ha többször is odamehetnénk az osztállyal. A legjobb hely!” (Neuburger Ármin)