6. osztályosaink tanulmányi kirándulása a Velencei-tónál

2022.06.07-08.

Az idei évi osztálykirándulást is vízközelbe terveztem. Kísérőnk Rózsás Anita tanárnő volt az osztály kérésére, aki örömmel tartott velünk. Tavaly a Szigetköz, az idén a Velncei-tó volt az úticél. Nyárról lévén szó, a lehetőséget egy jó strandolásra, evezésre vagy éppen tekerésre érdemes szem előtt tartani. A helyszín Agárd, ahol a Pákász Tanya nevezetű szálláshelyet választottuk, ami már nem ismeretlen számomra. A szállás kulturált, szép környezetben van, finom, kiadós az étel, és egy lépésre van a strand.

Az utazást és szállást időben leegyeztetve, a programok is véglegessé váltak az indulás előtti napokban. Mindannyian nagyon vártuk az indulás napját, a hosszú hétvégét követően.

A balatonfűzfői vasútállomásról indultunk és Székesfehérváron átszállva jutottunk el a célállomásra. A vonat nagyon pontosan tartotta a menetidőket, 9:00 órára már Agárdon voltunk, ahonnan egy bő 15 perces sétával jutottunk el a szálláshelyre. A vendéglátónk kedvesen fogadott minket és elmondta a legfontosabb játékszabályokat, majd megmutatta hova tudjuk lepakolni a cuccainkat a szállásátvételéig, ami 14:00 órától volt esedékes.

A lepakolást követően tartottam egy eligazítást és ismertettem a részletes programtervet, mely a következő volt (megvalósulás alapján):

Első nap:

  • Gárdonyi Géza emlékház megtekintése vezetéssel
  • gárdonyi rönkvár megtekintése
  • strandolás
  • közös sportolás
  • vacsora
  • tábortűz, közös éneklés, mályvacukor sütés

Második nap:

  • reggeli
  • a tó körbetekerése à pákozdi Emlékhely megtekintése
  • ebéd
  • hazautazás

A cuccok lepakolását követően egy nagy séta várt ránk a Gárdonyi emlékházig, ahol fantasztikus tárlatvezetésben volt részünk, diákjaink feszült érdeklődéssel hallgatták, és vettek részt aktívan a vezetésben. A csoport egy közös fotót is készített az emlékház előtti életnagyságú szoborral. Az Egri Csillagokban szereplő vár kicsinyített mását építették meg az emlékház mellett, de sajnos egy diákcsoportnak programja volt, így nem tudtunk bemenni, csak kívülről csodálhattuk meg. Ezt követően visszasétáltunk a táborhelyre, de közben megálltunk egy boltban vásárolni, sokan a nagy melegben elcsábultak és fagyival jöttek kifelé.

Pont jókor érkeztünk vissza és azonnal elfoglalhattuk a szállást, ami az eredti terv szerint a faház lett volna, de megkaptuk a kőházat, mely nagyon jól felszerelt és újabb is volt a faháznál, senki sem bánkódott. Kiosztottam a szobákat, mindenki birtokba vette, majd készülődést fújtam a strandoláshoz. Mindenki nagyon várta, hogy a szikrázó napsütésben mielőbb vízbe mehessen. Sokan szajkózták, hogy nem jönnek be a vízbe, de a végére csak egy tanuló volt, aki megúszta fürdés nélkül. A többieket több óra múlva is alig lehetett kitessékelni a vízből. Féltem, hogy nagyon sekély és nagyon iszapos lesz a tó vize, de a hely, ahol voltunk tökéletesen alkalmas volt a fürdésre minden tekintetben.

Öt óra magasságában jöttünk be a strandról és egy bő óra szabad foglalkozást kapott az osztály. Páran pihiztek, de sokan álltak neki sportolni (ping-pong, röplabda, stb.) és vacsoráig jól kimozogták magukat. A vacsora gyros volt, amit mi választottunk és jól is laktunk a kapott adagokkal. Az este hátralévő részében beszélgettünk a tábortűz mellett és két gitárosunk játszott a csapatnak és a közös énekléssel is megpróbálkoztunk több-kevesebb sikerrel.

23:00 órakor takarodót fújtunk Anita nénivel és kb. éjfélre minden szoba el is csendesedett.

Másnap korán keltünk, összepakoltuk a szobákat – ezzel volt küzdelem néhány szoba esetében – majd elmentünk reggelizni. A reggelit követően a tó körbetekerése várt ránk. A kerékpáros túrával kapcsolatban a szervező tájékoztatott tartott a csapatnak, melyben szó volt a kerékpár használatáról, közlekedési szabályokról és a csoportos bicajozás nehézségeiről. Ezt követően mindenki átvette a kétkerekűt és elindultunk.

Az idő kissé borongós volt a reggel, de ez kedvezett a kerékpározásnak, mindenki szépen haladt a csapatban. Sukoró magasságában volt egy-két kisebb emelkedő, de azok is könnyen teljesítették, akik nem szoktak rendszeresen tekerni. Pákozd közelében meglátogattuk az 1848-49-es szabadságharc fontos helyszínét, ahol számos látnivaló várt minket. Innen meg sem álltunk Velencéig, ahol egy hosszabb pihenőt követően tettük meg az utolsó szakaszt és fél egyre visszaértünk a szálláshelyre. Mindenki teljesítette a távot és nem voltak komolyabb problémák útközben. Az ebédre még egy kicsit várni kellett, melyet mindenki jóízűen elfogyasztott, miközben még volt egy kisebb zápor is.

Az ebédet követően felvettük csomagjainkat és elbattyogtunk az állomásra és hazafelé vettük az irányt. Szerintem jó kis két napot töltöttünk együtt, kikapcsolódtunk, élveztük a közösen eltöltött időt! Köszönjük Anita néni társaságát és köszönöm, hogy a diákjaink nagyon jól viselkedtek a táborozás ideje alatt!

Spengler András osztályfőnök