A 3.b osztály kirándulása a Kerteskői-szurdokban

2023. október 14-én, egy gyönyörű napsütéses őszi napon a 3.b osztállyal kirándulni indultunk Bakonybélbe. Reggel 8 óra 15 perckor találkoztunk a még kissé álmos társasággal a veszprémi buszpályaudvaron. Itt buszra szálltunk és helyközi járattal indultunk Bakonybélbe. Az egy órás buszút gyorsan elröpült és izgatottan vágtunk neki a túránknak. A Borostyán-kútnál elfogyasztottuk a tízórait, s egy meredek hegyoldal megmászásával megkezdtük utunkat a Kerteskői-szurdok felé. A túraútvonal jelzéseit követve, szakaszonként újabb és újabb lelkes vezetőt választva róttuk a kilométereket. Sétánk során magunkba szívtuk az őszi erdő friss illatát, szemügyre vettük a fák kérgét, a fatörzsön lévő odúkat, a földből kibukkanó gombákat, megcsodáltuk az őszi erdő gyönyörű színeit.

A piros + és zöld sáv jelzéseket követve, kb. 4 kilométeres sétával elértük a Kerteskői-szurdok bejáratát, mely a Bakony egyik gyöngyszeme. A szurdokot a Gerence patak vájta a Bakony mészkőszikláiba. A 300 méter hosszú, helyenként 400 méter magas sziklafalakkal szegélyezett szorosban egy elvarázsolt világba csöppentünk. A patakvölgyben igazán izgalmas és kalandos utunk volt: hatalmas köveken lépkedve, kidőlt fák alatt bujkálva tettük meg ezt a szakaszt.

A szurdokot elhagyva, a zöld háromszög turistajelzést követve a Borsó-kút irányában folytattuk utunkat. Az erdőből kiérve, a rét szélén álló magaslesből kinézve megcsodáltuk a tisztást körülölelő erdőket és jutott idő önfeledt játékra is. Itt elfogyasztottuk az ebédre hozott elemózsiát és az árnyas fák alatt, a patak mentén haladva kb. 1,5 kilométer megtételével elértük a Somhegyen álló buszmegállót. A 20 perces várakozás jó hangulatban telt, hiszen a szép idő előcsalogatta a motorosokat, akik lelkesen integettek vissza a jókedvű csapatnak.

A vidám, mosolygós, élményekkel teli, de kissé elfáradt gyerekekkel fél négykor érkeztünk vissza a veszprémi buszpályaudvarra. Szuper kirándulás volt. Megbeszéltük, hogy tavasszal folytatjuk.

Köszönjük Szabó Anitának, hogy velünk tartott ezen a szép őszi napon.

Noszlopy Szilvia és Nagy Anita osztályfőnökök