A tanév első kerékpártúrája

Az idei tanév első kerékpározására a mai napsütéses, kora őszi napon került sor. Egy körtúrát terveztem a közelbe 35 km hosszan. Reméltem, hogy az első rövidebb túra és a szép idő sok gyereket elcsábít, de sokan megijedtek a távtól és nem mertek belevágni. Remélem a beszámoló és a képek láttán felbátorodnak és legközelebb velünk tartanak!

Összesen 7 fiatalember jött el, de a túrát végigcsinálva mindannyian úgy éreztük, hogy egy remek kerékpározás volt a mai. A csapat nagyon sportosan tekert, ami külön élmény volt a változatos terepen. A bicikliút mellet haladtunk erdős részeken és földúton egyaránt.

Az útvonal Litér-Szentkirályszabadja-Káptalanfüred-Balatonalmádi-Balatonfűzfő-Litér volt.

Megálltunk Litér határában, ahol a nyolcadikos diákok megmutatták az erdőben kialakított táborhelyüket, melyen már több hónapja dolgoznak. Nagyon jó kis pihenőhelyet hoztak létre!

A Litéri emelkedőket megmászva túl is voltunk a túra egyik fárasztóbb szakaszán. Szentkirályszabadján a falú szélén megálltunk vizet vételezni, majd hosszas lejtőn értük el Almádit. Az új kerékpárúton haladva elértünk a régi Veszprém-Alsóőrs vasútvonalnak emléket állító gőzmozdonyhoz. A fiúk megmászták a monstrumot és valaki a vezetőfülképbe is besurrant. Meséltem a fiúknak, hogy gyerekkoromban én még utaztam gőzös szerelvényen a Veszprém-Győr vonalon.

Innen Káptalanfüred irányába mentünk tovább, nagyon szép vidéken, majd elértük a település határban a Balaton körüli kerékpárutat. Visszafelé véve az irányt Almádiba tekertünk és meg sem álltunk a központban található fagyizóig. Mindenki elnyalt egy két gombócos fagyit, de volt egy valaki, aki 4 gombócot és még egy jégkását is bedobott. Én biztosan rosszul lettem volna 😊

A fagyizást követően ittunk a biciklis pihenőnél jó hideg vizet, majd eltekertünk Tobrukba, ahol kigurultunk a kerékpárút melletti fastégre és megcsodáltuk a fűzfői öblöt. Élményekkel feltöltekezve vágtunk neki az utolsó etapnak és könnyedén megmászva a Litéri emelkedőt már vissza is értünk az iskolához.

Köszönöm a mai délutánt a résztvevőknek, nagyon jó kis tekerés volt!

Spengler András

Képek:

https://photos.app.goo.gl/wm3zvnvJshEoBfa39