Állatok világnapja – felelős állattartásra nevelés II.

2023. október 5-én az állatok világnapjához, valamint a biológia tananyaghoz kapcsolódva ellátogattunk a 7. osztályos tanulókkal Budapestre, a Fővárosi Állat-és Növénykertbe.

Reggel 7. 10-kor gyülekeztünk a balatonfűzfői vasútállomáson, majd vonatra szálltunk, és nekivágtunk egy érdekességekkel, kalandokkal, vidámsággal teli napnak. A Déli pályaudvarra érkezve metróra szálltunk, így jutottunk el a Hősök teréig, ahonnét egy rövid séta után elértük úti célunkat. Az állatkertben már várt bennünket a vezetőnk, Áron bácsi, akivel megkezdtük az állatkert egy kis részének felfedezését. Rengeteg információt, érdekességet megtudtunk az állatvédelemről, az állatkertek közti együttműködésről, az állatok szabadon bocsátásának nehézségeiről. Láttunk kihalóban lévő állatfajokat, valamint olyan állatfajt is, amellyel sajnos már csak állatkertekben találkozhatunk. A szabadon élő madarak, kisemlősök mentésébe is betekinthettünk, megtudtuk, hogyan célszerű a menhelyre szállítani a bajba került állatokat, s ott mi minden történik velük. Az előadást egy látványos fókashow zárta, amelyet nagy érdeklődéssel követtünk, megcsodáltuk a labdazsonglőr fókákat, akik Sárát is bevonták a játékba. Testnevelésből ötöst szavaztunk az okos fókapárnak, bár ők jobban örültek a gondozóiktól kapott jutalomfalatoknak. Ezután csoportokra osztva egy feladatlap segítségével fedezték fel a gyerekek az állatkertet. A ragyogó napsütésben mindannyian nagyon élveztük a sétát a növényeket és állatokat csodálva.

Az állatkert bejárása után átsétáltunk a Városligetbe, elidőztünk egy szuper játszótéren, ahol mindenki talált magának szórakozási lehetőséget. A gyerkőcök megfogalmazták óhajukat, hogy Litérre is elkelne egy ilyen klassz játszótér. 🙂

Ezután újra metróra szálltunk, és a Déli pályaudvaron megkerestük a vonatunkat. Hazafelé egy 13+1 kérdésből álló totót töltöttek ki a gyerekek. Igazán nagy öröm volt azt látni, hogy mennyi mindenre emlékeztek, milyen sok mindent megtanultak diákjaink. Kissé fáradtan, de vidáman érkeztünk haza egy csodálatos nap után. Igazi felejthetetlen élmény volt mindannyiunknak!

Nagyon szépen köszönjük András bácsinak a szervezést, Helga néninek pedig a kísérést, a rengeteg segítséget!

Farkas Csilla of.