Az iskolaépítés rövid története sok-sok adattal, kisfilmekkel

A december 1-jén átadott épület első terveit 2017 márciusában készítette el Ferenczi Csaba építész, amelyet egy 2016 decemberében megjelent EFOP pályázatra szerettünk volna beadni. A pályázati anyagunk el is készült, határidőre beadtuk, az mind formailag, mind tartalmilag megfelelt, de forráshiány miatt elutasításra került. Ezt követően több, kisebb költségvetésű tervet is készítettünk, hiszen láttuk, hogy a gyermeklétszám örvendetes és folyamatos emelkedése miatt az intézmény bővítése elengedhetetlen, és egyre sürgetőbb. 2021-ben kormányzati támogatásból elkészülhettek a végleges kiviteli tervek, és megindulhatott volna az építkezés, de sajnos nem így történt. Egy év kényszerszünet, és több száz milliós anyagi veszteség (az emberi és pszichés oldalról, amely ellenünk irányult most szándékosan nem teszek említést), ami következett, míg végül 2022 szeptemberében végre elindult a tényleges munka, amely a korábbi étkezőépület bontási munkálataival kezdődött.

2022 októberében tettük le az új épületünk alapkövét, és innentől kezdve felgyorsultak az események. Aki szeretné, az alábbi linkeken megtekintheti az építkezés folyamatáról készült videókat:

2023. október 20-án megtörtént a műszaki átadás. Álljon itt egy-két érdekesség az épületről:

A két szint együttes területe 1208 négyzetméter.

Szerkezetépítéshez felhasználva:

– 520 m3 beton

– 45 t betonacél

Építőmesteri munka:

– 1270 m2 falazóanyag

– 133 db homlokzati nyílászáró

– 10,2 m3 ragasztott fatartóból és 26,2 m3 hagyományos faszerkezetből készitett tetőszerkezet és kapuzat

– 992 m2 nemesvakolattal ellátott homlokzat hőszigetelés

Épületgépészet:

– 1200 m2 padlófűtés rendszer

– 2800 fm vízellátási, szennyvízelvezetési, fűtési cső

– 3 blokkos hőszívattyús fűtési rendszer (3*200 Amper)

Épületvillamos:

– 4700 fm elektromos kábel

– 430 db szerelvény

– 280 db lámpatest

Közlekedés munkarész:

– 1070 m2 térköves belső út-parkoló

– 475 m2 térköves külső parkoló

Napelem-rendszer (30 KW)

A fentieken túl a területen új gázvezeték és mérőóra került kialakításra, új, földalatti vezetéken kapjuk az áramot, központi mérőóraszekrényt alakítottunk ki, és új, optikai földkábelen fut az internet is, valamint egységes wifi hálózatot alakítottunk ki minden épületünkben (mikrotik rendszerrel).

A tervezési költségek: előzetes tervek 2,4 millió Forint (az intézmény saját forrásából fizetve) + 33 millió Forint a komplex engedélyes és kiviteli tervek.

Építési költségek: 1 milliárd 375 millió Forint.

Az épület teljes berendezése, informatika, konyhatechnológia, járulékos költségek (ügyvédi díjak, közbeszerzési eljárás költségei, konténerbérlet több, mint 2 éven keresztül): 125 millió Forint.

A projekt megvalósítása során sem a fenntartó, sem az iskola képviselője, vezetője, munkatársai egyetlen Forintot sem vettek fel, számoltak el munkadíjként, járulékos költségként. Minden kapott Forintot közvetlenül az iskolára költöttünk.

Istennek legyen hála és dicsőség!

Gyenes Viktor igazgató, projektmenedzser