Átadtuk iskolánk új épületszárnyát!

2023. december 1-jén ünnepélyes keretek között került átadásra a Litéri Református Általános Iskola új épületszárnya.

Iskolánk apraja-nagyja hetek óta lelkesen készült, hogy a nagy napra minden rendben legyen. Ünnepélyünk 14 órakor vette kezdetét, közel 120 meghívott vendéggel, a fellépő diákjainkkal, kollégáinkkal és munkatársainkkal. Összesen 150-en voltunk együtt.

Iskolánk igazgatója, Gyenes Viktor tanár Úr köszöntötte a résztvevőket, majd a Himnusz közös eléneklése után felkérte Főtiszteletű Steinbach József püspök Urat, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökét az áhítat megtartására. Imádságot Főtiszteletű Máté László egyházkerületi főjegyző Úr mondott, majd S.e.r. Dr. Udvardy György érsek-metropolita, veszprémi érsek atya áldó imádsága következett.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszédében megemlékezett az 1732-es évről, amikor is Litér újra benépesült, és megalapították a protestáns iskolát. Elhangzott, hogy aki „iskolát épít, az a jövőnek épít!”

Miniszter Úr beszédét követően a 134-es zsoltárt hallgathattuk meg furulya duett formájában Putz Abigél és Márta Emese 7. osztályos tanulóink előadásában. Felkészítő tanáruk Demény István tanár Úr.

Nagytiszteletű Szabó János Róbert esperes-lelkipásztor, az iskolát fenntartó Litéri Református Egyházközség lelkipásztora, iskolánk lelki vezetője köszöntötte a résztvevőket, és egy 5 perces kisfilmben mutatta be az építkezés folyamatát, amely igazán megható lett.

Íme a kisfilm:

Nagytiszteletű Úr köszöntése után sor került a kerámia plakettek kiosztására azon vendégeinknek, akik valamilyen formában hozzájárultak új iskolaépületünk „megszületéséhez”. A plaketteket Bencze Éva presbiter Asszony, Szabó J. Róbert lelkipásztor és Gyenes Viktor igazgató adták át. A plakettek átadását követően Gyenes Viktor összegezte a legfontosabb építőipari tudnivalókat az új iskolaépületről. A kerámiát iskolánk kerámia tanszaki tanára, Kató Balázs tanár Úr készítette. Ezúton is hálásan köszönjük!

A plakettek átadása után iskolánk egykori diákjai, alakuló nevükön az 5N csapata lépett fel: Tóbiás Barnabás, Petrik András Péter, Pintér Zétény és Kondics Márk. Halott Pénz egy népszerű dalának feldolgozását hallgathattuk meg tőlük, és bizton állítom, hogy egyértelmű sikert arattak a fiúk a közönség soraiban is! 🙂 KÖSZÖNJÜK!

Az ünnepi köszöntések folytatásaként Osváth Örs, Litér Község polgármestere következett, aki megválasztása óta támogatja új iskolaépületünk megvalósítását. Köszönjük polgármester Úr!

Márta Bendegúz 5. osztályos tanulónk szavalta Reményik Sándor: Amit az élettől akarok című versét. Felkészítő pedagógus: Kertészné Kárpáti Katalin.

A köszöntések sorát Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő Úr zárta, amelyet az ünnepélyes szalagátvágás követett.

Ünnepélyünket iskolánk kórusa zárta Varga Áron tanár Úr vezetésével, a 127. genfi zsoltár válogatott verseit hallhattuk.

A ünnepélyt követően iskolabejárás következett és állófogadás. Megtekinthették vendégeink a diákjaink által készített szebbnél szebb rajzokat, amelyek az „Így épült az új iskolánk” pályázatra érkeztek.

Együtt örültünk, és adtunk hálát ezért a csodálatos épületért!

Gyenes Viktor igazgató, projektmenedzser

Fényképek: Halmy Fanni

Hangosítás: Moldován László

Catering: Allegro Café

Dekor: Pintér Blanka – Balnzs Műhely