BringásVándor Tábor 2022 – életreszóló élmények kétkeréken :)

  1. nap: augusztus 4.

Elindult a BringásVándor Tábor!

A mai napon Balatonfűzfőről vonattal utaztunk Budapesten át hatvani átszállással a Nógrád megyei Somoskőújfaluig. A vonatút is sok izgalmat tartogatott, főleg úgy, hogy hazánk egyik szociálisan legelmaradottabb vidékére érkeztünk. Somoskőújfalun Zoli bácsi, a túravezetőnk várt minket. A szálláshely elfoglalását követően bicajokkal indultunk a Salgó vár felfedezésére. A 625 méter magas várból csodás körpanoráma nyílik a Karancs és Medves dombságra, valamint Salgótarjánra is. Visszatekerve finom vacsora következett, majd Karcsi bácsi vezetésével megismerkedtünk Somoskőújfalu és környékének történelmi múltjával, nevezetességeivel. Este beszélgetés, pakolás és alvás. Már az első nap is élménydús volt, sok tapasztalattal! Jó éjt, holnap újra jelentkezünk!

2. nap: augusztus 5.

Egy igazán forró nap emlékére

Reggeli után rendőri felvezetéssel tekertünk Somoskőújfaluból Salgótarjánba. Megcsodálva az egykor szebb időket megélt egykori iparváros egyre rozsdásodó épületeit, a Baglyas Városrész felé hagytuk el Salgótarjánt. A Baglyasvár maradványait megtekintve, a Bükki Nemzeti Park madárvédelmi állomásán ismerkedtünk a sérült madarakkal, ellátásukkal.

Megkerülve a Karancs vonulatát, a Karancsalja-Karancslapújtő-Karancskeszi-Mihálygerge-Litke útvonalon érkeztünk Ipolytarnócra. Szállásunk az erdő közepén található, térerő alig akad!

4D mozi, ősmaradványok, lombkoronaösvény és finom vacsora: ezek következtek.

A mai nap is aktívan telt, élményekkel tele. Mindenki jól van, nagyon jó fejek a gyerekek!

3.nap: augusztus 6.

Reggel Ipolytarnócról indultunk a finom és bőséges reggelit követően. Első állomásunk a Palóc Grand kanyonban volt (Páris-patak szurdokvölgye). Csodálatos szurdokvölgyet jártunk be, szeretettel ajánljuk mindenkinek. Utunkat az Ipoly folyó mentén folytattuk, és hamarosan Szécsény városába érkeztünk, ahol pihenő és fagyizás következett. Hollókő felé tekertünk tovább a Cserhát szelíd lankáin, szikrázó napsütésben. Hollókőn bodzaszörpöt ittunk, és pihenés közben helytörténeti előadást hallgattunk. Ezt követően végigsétáltunk Hollókő nevezetes ófaluján, majd a várból csodáltuk meg a páratlan panorámát, és jártuk be a szépen felújított várat. Búcsút vettünk ettől a páratlan palóc falutól, és 5 kilométert tekerve érkeztünk Felsőtoldra, ahol a szálláshelyünkön finom töltött káposzta várt minket. A vacsora után még 4 kilométer gyalogtúra következett az „Isten tenyere” kilátóhoz. Azt hiszem, nehéz szavakkal leírni a kilátó hangulatát és a tájat, amely elénk tárult. A mai napon 46 kilométer tekerés és a gyalogtúra után kellemesen elfáradva térünk nyugovóra, hogy holnap folytathassuk utunkat a Cserhátban!

4. nap: augusztus 7.

Reggel Felsőtoldról indultunk a Cserhát lankáin keresztül Cserhátszentiván-Herencsény-Magyarnándor-Kétbodony-Romhány-Bánk útvonalon, összesen 45 kilométert tekerve. Bánkon a helyi tóban mártóztunk, és játszottak a gyerekek. A mai nap a tekerésről szólt, mindenki becsülettel teljesítette a távot. Holnap már a Dunakanyarba érkezünk, amelyet izgalommal várunk!

5. nap: augusztus 8.

A reggelit követően Bánkról folytattuk utunkat a Cserhátban. Nőtincsen fagyizás és rövid pihenő következett, majd rendőri támogatással átkeltünk a 2-es főúton, amely egyúttal azt is jelentette, hogy átléptünk a Börzsöny-hegységbe! Első állomásunk Nógrádon volt, ahol meglátogattuk a várat, és Viktor bácsi megtartotta a szokásos interaktív „földrajzóráját”. Utunk Királyrétre vezetett, ahol a kilátó megmászása után (újabb föcióra) égi áldást kaptunk eső formájában, így hosszabb pihenőt tartottunk a helyi büfé aktív közreműködésével. Királyrétről Szokolya érintésével érkeztünk Verőcére, ahol a Csattogó-völgyi ifjúsági szálláshelyen kaptunk bőséges és finom, kétfogás vacsorát. Szerintem jól fogunk aludni a mai 40 kilométer tekerés, a kisebb gyalogtúrák és az elázás után. Holnap már a Dunakanyarban folytatjuk utunkat Esztergomig.

6. nap: augusztus 9.

BringásVándor Tábor utolsó napja…

Verőcéről a Dunakanyar festői tájában gyönyörködve kerekeztünk Nagymarosig, ahol megcsodáltuk a Visegrádi fellegvára, és Andris rögtönzött történelem és földrajzórát tartott nekünk, amely igen remek volt!

Tovább tekertünk a kerékpárúton Zebegény érintésével Szobig, ahol fagyizás, rétesezés és játszóterezés következett. Magyarország területét a helembai hídon léptük át, és immáron Felvidéken folytattuk utunkat. Első megállink az Ipoly és a Duna folyó torkolatánál volt, ahol a bátrabbak fürödtek is egyet. A felvidéki Helemba és Garamkövesd községek érintésével érkeztünk Párkányba. Átkelve a Mária Valéria hídon, pár perc alatt Esztergomba érkeztünk, ahol a kempingben medencézés következett. Közben Viktor bácsi apósa egy kosárnyi palacsintát is hozott a csapatnak. Köszönjük szépen Erzsi néninek! A vacsora után pedig városnézés következett Esztergomban.

A mai nap is igen tartalmas, élményekkel teli volt!

Holnap már csak a hazautazás vár ránk!

Ezzel a képpel búcsúzunk Esztergomtól, és az idei BringásVándor Tábortól! Hála és köszönet illeti András bácsit, aki a program szíve és lelke iskolánkban! Köszönjük Stremnitzer Zoltán túravezetőnk lelkiismeretes munkáját, türelmét, lelkesedését! Köszönjük Viktor bácsinak, hogy idén is velünk tartott!

Végül, de nem utolsó sorban: gratulálunk minden résztvevő diákunknak a becsületes és embert próbáló teljesítményhez!

Jövőre? TALÁLKOZUNK!

Spengler András és Gyenes Viktor táborvezetők