Egy különleges koncert margójára…

Nem mindennapi koncertnek lehettünk részesei 2023. október 4- én, ugyanis amikor beléptünk iskolánk tornatermébe, nem egy szokványos látvány tárult a szemünk elé: a „színpad” koncert hangszerei inkább lehettek volna egy hulladékudvar kellékei, mintsem egy koncertet adó zenekar eszköztára. Éppen ezért kíváncsian vártuk a fejleményeket!

Az alkalmat Gyenes Viktor, a Litéri Református Általános Iskola intézményvezetője nyitotta meg, emlékeztetve, hogy a Zene világnapjára most egy szokatlan, de rendkívüli koncerttel emlékezünk, majd köszöntötte a Bélaműhely Sound Art tagjait.

Iskolánk 3-8. évfolyamos diákjai feszült figyelemmel és érdeklődéssel követték a művészeti vezető által bemutatott hangeszközöket, melyek nem a megszokott hangzásvilággal rendelkeznek. Egyik ámulatból a másikba estünk nemcsak a gyerekek, hanem mi magunk is, miközben bemutatta az ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból: papírdobozokból, hordókból, régi filmes dobozból, felniből, bicikli és számítógép alkatrészekből, vízvezeték csövekből, közlekedést terelő bolyából, andezit lábazati kőből, konzervdobozokból, bonyhádi fazékból, teknőből, serpenyőkből stb. készített hangkeltő eszközöket. Beszélt a süketszobáról, a hangokhoz és a csendhez való viszonyunkról, arról, hogy az egészséges emberi testben nincs teljes csend.

Az interaktív koncert végén több vállalkozó szellemű diákunk kipróbálhatta magát karmesterként.

A koncert után Rimóczi Istvánnal, a Bélaműhely Sound Art alapítójával és művészeti vezetőjével rövid beszélgetés vette kezdetét, ugyanis este hat órától már Budapesten koncerteztek.  Elmondta, hogy kezdetben színészkedéssel foglalkozott, és 2007-től kezdett el foglalkozni hangszerkészítéssel és hangkutatással. A hangok vizuális kivetüléseit, a hangkeltésre szolgáló mozgás minőségeit, az emberek hangokhoz való viszonyát és az improvizációs attitűdöket kutatja. Nemcsak országon belül, hanem külföldön is számos koncertet adnak. Workshopokat tartanak minden korosztálynak: gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ahol zenei gyakorlatok és játékok mellett elbeszélgetnek a hangok keletkezéséről, fajtáiról. Munkájában fontos a hangokhoz való viszonyunk újraértelemzése és a kísérletezés.

A művészeti vezető saját, alternatív zenei élménypedagógiai módszereket fejlesztett ki, melyeket elmondása szerint jó lenne bevinni az oktatásba.

Így emlékeztünk a Zene világnapjára a Bélaműhely Sound Art jóvoltából, miközben fakutyát, papírkutyát, hordonkát, hangburgereket, kisbubit, slagszaxot, dzsimitit, teknóteknőt és még sorolhatnám, hogy hány kreatív hangszer újszerű  hangját hallgathattuk!   

Köszönjük a Bélaműhely Sound Art művészeinek, hogy egyedi hangzásvilágba kalauzolt bennünket, az Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtár művelődésszervezőjének, Lugossy Zsuzsának a több éves szervező munkáját! Régi álma valósult meg Zsuzsának, hiszen  elmondása  szerint közel öt éves munka eredménye, hogy ezt a koncertet elhozhatták Litérre. Ez az alkalom a Pajta Program eseményei a Veszprém- Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósulhatott meg.

Faust Zita