„Első bakancslistás kirándulásom Erdélyben!” Határtalanul! 2023.05.14-19.

HAT-KP-1-2022/1-000181 sz. pályázati szakmai beszámoló

Első napra tervezett Tordai sóbánya látogatásunk, idegenvezetéssel valósult meg. Megismerhettük a só feldolgozásának folyamatát, megcsodálhattuk a sóbánya hatalmasságát, mélyeket szippantottunk a gyógyító levegőből. A szálláshely felé megálltunk még Farkaslakán, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron síremlékét és a Trianon emlékműnél felelevenítettük a történelmi „ország szétszakadást”.

Második napon traktorral utaztunk a Vargyas-szoroshoz, ahol örök emlékként égett belénk a himnusz egy emberként való szavalása, a traktor kiszabadítása a patakból, a függőhidakon átjutás a patak túloldalára. Felmásztunk a denevérekkel teli Orbán Balázs barlangba és megcsodálhattunk a fantasztikus kilátást. A visszaúton megkoszorúztuk a székelyudvarhelyi szoborparkban található Wass Albert szobrát és Korondon betekintést nyerhettünk a parajdi sóbányából származó só feldolgozásának folyamatába, és a bazársoron sétálva csodáltuk meg az erdélyi fazekas mesterség remekeit.

Harmadik napon utunkat a Hargita felé vettük. (Itt két napot fel kellett cserélni az időjárás miatt.) Ott várt ránk idegenvezetőnk, akinek segítségével megismerhettük a környék növény és állatvilágát. A Hargitán mesélt a kopjafák díszítéseinek jelentéséről és elkalauzolt bennünket a csodálatos Szökő vízeséshez. Örök emlék marad mindenki számára, hogy gyönyörű napsütésben térdig érő hóban sétálhattunk és hógolyócsatázhattunk. A szálláshely felé tartva megálltunk Szejkefürdőn, a díszes székelykapuk alatt sétáltunk Orbán Balázs sírjához, ahol szintén elhelyeztük az emlékezés koszorúját.

A negyedik napot Csíksomlyón a kegytemplom látogatásával kezdtük, majd felsétáltunk a nyeregbe a zarándokhelyre. Ezután utunkat Csíkszereda felé vettük, ahol egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedtünk a székelyek ősi mesterségeivel, életével és ruházatával. Utunk folytatásaként Sepsibükszádra indultunk, az ottani iskolásokkal egy focimérkőzés keretében mértük össze tudásunkat. Ajándékkal leptünk meg minden iskolást, ők pedig zsíroskenyérrel és teával vendégeltek meg bennünket. A napot a Szent Anna tó körüli sétával zártuk.

Ötödik napunk úticélja a Gyilkos-tó és a Békás-szoros volt. Felmásztunk a tó melletti kilátóra, ismerkedtünk a tó keletkezésének legendájával valamint növény és állatvilágával. Sétáltunk a Békás-szoros kanyargós útvesztőin. Gyönyörű időben csodálhattuk a hatalmas sziklákat és a bő vízű Békás-patak félelmetes hangját. Vacsora után a Boróka táncegyüttes vezényletével hagyományőrző táncházban vettek részt a tanulók.

A hatodik napon útban hazafelé megálltunk Gyulafehárváron, ahol bakancslistás programként megkoszorúztuk Hunyadi János sírját, megcsodáltuk a székesegyházat és sétáltunk a történelmi városközpontban.