Erdei nyári tábor Ajka-Csingerben

Ebben az évben 11. alkalommal tölthettünk egy élményekkel teli hetet Ajka-Csingervölgyben, a Hubertus Erdei Iskolában.

Június 24-én reggel 25 izgatott kisdiákkal indult el buszunk, hogy együtt fedezhessük fel és ismerhessük meg a Bakony élővilágát. A csoport közel fele, már ismerősként vett részt a táborban. Megérkezés után, ők segítettek társaiknak az eligazodásban. Brigi néni, az ottani vezető is örömmel üdvözölt bennünket. A szállás elfoglalása után a gyerekek hamar birtokukba vették a játszóteret. Rövid játék után az erdei tornapálya kihívásait teljesítettük, ami után jól esett az ebéd. Délután izgalmas, interaktív előadáson a denevérek életével ismerkedtünk meg. Sok érdekességet tudtunk meg a repülő emlősről. Aki eddig tartott tőle, még ő is szívesen simogatta meg Bélát, a hét éves denevért, akiről megtudtuk, gazdája hűtőjében, egy tejfölös dobozban éli mindennapjait. Este közös játékkal zártuk a napot. A szokásos „rutin” sem maradhatott el: „kullancsvizit”,zuhanyozás, esti mese, „jó éjt puszi”. Azért ezzel együtt sem volt egyszerű az elalvás az új helyen az először táborozóknak.

Minden délelőttre túrát terveztünk a gyerekeknek. Kedden a Sárcsi-kút volt az úticél. A fülledt, meleg időben is hősiesen bírták a kisgyerekek a több kilóméteres gyaloglást. Szerdán a Pokollik-barlangot kerestük fel, ahova kb. 300 lépcsőfok megmászásával juthattunk el. Ezen a napon Melinda néni volt a vezetőnk, aki eddig ismeretlen helyekre is elvezette csoportunkat és sok új ismeretet is hallhattunk tőle az erdőgazdálkodásról. A csütörtök délelőtti kirándulás a hatalmas esőzés miatt elmaradt. Pénteken pedig az erdő szélén található fitnesz- és játszóteret kerestük fel, ahol a maradék energiánkat vezethettük le a délutáni hazaindulás előtt.

A túrázás mellett, délutánonként kézműves foglalkozásokon vászon pénztárcát/tolltartót díszített magának mindenki, amibe másnap decoupage technikával kulcstartót készítettek. A csütörtöki, esős időjárást kihasználva, csodás gyöngy ékszerekkel gyarapodott mindenki ”kincsestára”. Szabadidőben nagyon jó volt látni, ahogy a különböző osztályokba járó gyerekek együtt játszottak. Voltak, akik, fociztak, voltak, akik „bunkit” építettek, de nagyon népszerű volt a tollasozás is.

Elmaradhatatlan program a szerda esti filmnézés. Az igazi mozihangulatot a pizsiben megtekintett film, a frissen pattogatott kukorica és cola elfogyasztása csak fokozta. Csütörtökön napközben többször is esett az eső, délutánra azonban megnyugodott az idő és így az esti tábortüzet is megtarthattuk, ahol a vacsortát a gyerekek saját ízlésüknek megfelelően megsüthették. Az esti beszélgetésen mindenki megosztotta velünk, mi tetszett a legjobban a táborban. Örömet okozott nekünk, hogy legtöbb kisgyerek azt mondta: minden tetszett, jövőre is jövök! Így legyen!

Ahhoz, hogy ez a tábor létrejöhetett, sokak segítségét köszönjük: köszönjük az iskolánknak, hogy biztosította az odautazásunkat, köszönjük a Litéri Iskoláért Alapítványnak, hogy 1000 Ft/fővel támogatta táborunkat, köszönjük Papczun Réka egykori diákunknak, hogy minden táborban velünk tart és segíti munkánkat, és nem utolsó sorban köszönjük a Szülőknek, hogy elengedték gyermekeiket velünk erre a hétre… Jövőre – folytatjuk!

Noszlopy Szilvia és Kárpáti Katalin