A „Menő Menza Litéren” pályázati program keretein belül hirdettük meg az őszi szünet előtt a Finom Falatkák Futamát. Olyan édes és sós falatkák elkészítését vártuk a nevező csapatoktól, amelyek egészségesek, újszerűek és mégis vonzóak a gyerekek számára. Az volt még a célunk, hogy tanulóink segítségével készüljenek el a finomságok. Kértük, hogy a csapatok egy-egy tálcányi falatkát készítsenek, tálaljanak, hogy minél könnyebben meg tudjuk belőle kínálni a kíváncsi gyereksereget. Mindenképpen olyan versenyt szerettünk volna hirdetni, ahol mindenki nyertes: nyer a család, amikor közös erőfeszítéssel alkot, és nyer a befogadó tanulóközösség, amelyik teszteli az elkészült harapnivalókat.
A meghirdetett ételkészítési versenyre összesen 18 pályamunka érkezett be, amelyet négytagú zsűri értékelt. A zsűri tagjai – Heffler Gáborné cukrász, önkormányzati képviselő, a Csivitelő Óvoda és Bölcsőde konyhájának dolgozója, Újvári Attiláné védőnő, Egyedné Kamondi Tünde technikatanár és Szalay Tímea, a Menő Menza projektvezetője – bizony nem voltak könnyű helyzetben, mert nagyon változatos ételek születtek. Népszerű volt a készítők körében a zabkeksz és a kekszgolyó, de nem volt köztük két egyforma, sem ízvilágában, fűszerezésében, sem megjelenésében. A pályamunkák legtöbbje egészséges alapanyagokból, kevés hozzáadott cukorral, kevés finomított liszttel készült. Az alapanyagok között olajos magvak, kuszkusz, teljes kiőrlésű liszt, zabpehely, kókuszolaj és még sok hasonló értékes összetevő szerepelt. Természetesen klasszikus ételféleségekkel is találkoztunk: pizzás csiga, pogácsa, linzer is volt a pályaművek között. Ezekre is lehet számítani egy-egy alkalommal, hogy a reggeli, délelőtti étkezések változatosak legyenek, és a hagyományosnak mondható szalámis-vajas zsemle kiváltói lehessenek olykor-olykor. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gyerekek iskolai teljesítménye szempontjából mekkora jelentősége van a rendszeres, változatos reggelinek, amelyben a finomított élelmiszereket egyre gyakrabban váltjuk ki rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokkal és fehérjékkel készült reggelikkel, tízóraikkal. Mivel az esetek többségében az anyukák készítik a reggeli finomságokat, óriási jelentősége van az anyukák bevásárlási szokásainak.
[slideshow_deploy id=’5009′]
Érdekes, hogy az édes falatkák készítését többen vállalták, de a sósak között is találkozhattunk igazán népszerű, tetszetős megoldásokkal. Vizsgáltuk az ízek harmóniáját, a tálalást, az egészségünk megőrzése szempontjából hasznos összetevőket. Végül a zsűri úgy döntött, hogy nem helyezéseket állapít meg, hanem a készítők oklevelén kiemeli azokat az értékes jellemzőket, ami miatt jó döntés egy ilyen étellel bővíteni a reggeli és tízórai választékot. Minden induló csapat egységesen gyümölcscsomagot kapott ajándékba, amelyben egzotikus ananász, banán, és hazai kedvencünk, a körte is helyet kapott. A versenyző gyerekek örömmel fogadták a gyümölcsöket.
Az eredményhirdetést követően megkóstolhatták iskolánk tanulói az elkészített finom falatkákat. A legnépszerűbbek az ismert formájú, ízű falatok voltak, aztán óvatosan el kezdték a többi finomságot is megízlelni, próbálgatni. Őszinte örömmel tapasztaltam, hogy nyitottak a gyerekek az új ízekre is, ezért bátorítom a kedves anyukákat, nagymamákat, hogy merjenek a konyhában nyitni az egészségesebb ropogtatnivalók, nasikák felé. Merjék a gyerekeket is bevonni az ételek elkészítésébe, mert a legtöbb gyerek nagyon szeretne ebben segíteni. Támogassák őket abban, hogy fiatal felnőttként egészségesen tudjanak főzni, sütni, merjenek önállóan is boldogulni ezen a területen.
A beérkezett ételek fotóit, receptjeit hamarosan iskolánk honlapján is közkinccsé tesszük, a gyerekek biztosan be fogják tudni azonosítani a kedvenceiket. Reméljük, hogy ezek alapján otthon önök is elkészítik ezeket a finomságokat.
Reméljük, hogy ezután is figyelemmel kísérik menő menzás programjainkat, s ha tetszett, akkor megszervezzük Önöknek, Önökért a következő tanévben is a családi főzőversenyt.
Egyedné Kamondi Tünde

A „Menő Menza Litéren” pályázati program keretein belül hirdettük meg az őszi szünet előtt a Finom Falatkák Futamát. Olyan édes és sós falatkák elkészítését vártuk a nevező csapatoktól, amelyek egészségesek, újszerűek és mégis vonzóak a gyerekek számára. Az volt még a célunk, hogy tanulóink segítségével készüljenek el a finomságok. Kértük, hogy a csapatok egy-egy tálcányi falatkát készítsenek, tálaljanak, hogy minél könnyebben meg tudjuk belőle kínálni a kíváncsi gyereksereget. Mindenképpen olyan versenyt szerettünk volna hirdetni, ahol mindenki nyertes: nyer a család, amikor közös erőfeszítéssel alkot, és nyer a befogadó tanulóközösség, amelyik teszteli az elkészült harapnivalókat.
A meghirdetett ételkészítési versenyre összesen 18 pályamunka érkezett be, amelyet négytagú zsűri értékelt. A zsűri tagjai – Heffler Gáborné cukrász, önkormányzati képviselő, a Csivitelő Óvoda és Bölcsőde konyhájának dolgozója, Újvári Attiláné védőnő, Egyedné Kamondi Tünde technikatanár és Szalay Tímea, a Menő Menza projektvezetője – bizony nem voltak könnyű helyzetben, mert nagyon változatos ételek születtek. Népszerű volt a készítők körében a zabkeksz és a kekszgolyó, de nem volt köztük két egyforma, sem ízvilágában, fűszerezésében, sem megjelenésében. A pályamunkák legtöbbje egészséges alapanyagokból, kevés hozzáadott cukorral, kevés finomított liszttel készült. Az alapanyagok között olajos magvak, kuszkusz, teljes kiőrlésű liszt, zabpehely, kókuszolaj és még sok hasonló értékes összetevő szerepelt. Természetesen klasszikus ételféleségekkel is találkoztunk: pizzás csiga, pogácsa, linzer is volt a pályaművek között. Ezekre is lehet számítani egy-egy alkalommal, hogy a reggeli, délelőtti étkezések változatosak legyenek, és a hagyományosnak mondható szalámis-vajas zsemle kiváltói lehessenek olykor-olykor. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gyerekek iskolai teljesítménye szempontjából mekkora jelentősége van a rendszeres, változatos reggelinek, amelyben a finomított élelmiszereket egyre gyakrabban váltjuk ki rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokkal és fehérjékkel készült reggelikkel, tízóraikkal. Mivel az esetek többségében az anyukák készítik a reggeli finomságokat, óriási jelentősége van az anyukák bevásárlási szokásainak.
Érdekes, hogy az édes falatkák készítését többen vállalták, de a sósak között is találkozhattunk igazán népszerű, tetszetős megoldásokkal. Vizsgáltuk az ízek harmóniáját, a tálalást, az egészségünk megőrzése szempontjából hasznos összetevőket. Végül a zsűri úgy döntött, hogy nem helyezéseket állapít meg, hanem a készítők oklevelén kiemeli azokat az értékes jellemzőket, ami miatt jó döntés egy ilyen étellel bővíteni a reggeli és tízórai választékot. Minden induló csapat egységesen gyümölcscsomagot kapott ajándékba, amelyben egzotikus ananász, banán, és hazai kedvencünk, a körte is helyet kapott. A versenyző gyerekek örömmel fogadták a gyümölcsöket.
Az eredményhirdetést követően megkóstolhatták iskolánk tanulói az elkészített finom falatkákat. A legnépszerűbbek az ismert formájú, ízű falatok voltak, aztán óvatosan el kezdték a többi finomságot is megízlelni, próbálgatni. Őszinte örömmel tapasztaltam, hogy nyitottak a gyerekek az új ízekre is, ezért bátorítom a kedves anyukákat, nagymamákat, hogy merjenek a konyhában nyitni az egészségesebb ropogtatnivalók, nasikák felé. Merjék a gyerekeket is bevonni az ételek elkészítésébe, mert a legtöbb gyerek nagyon szeretne ebben segíteni. Támogassák őket abban, hogy fiatal felnőttként egészségesen tudjanak főzni, sütni, merjenek önállóan is boldogulni ezen a területen.
A beérkezett ételek fotóit, receptjeit hamarosan iskolánk honlapján is közkinccsé tesszük, a gyerekek biztosan be fogják tudni azonosítani a kedvenceiket. Reméljük, hogy ezek alapján otthon önök is elkészítik ezeket a finomságokat.
Reméljük, hogy ezután is figyelemmel kísérik menő menzás programjainkat, s ha tetszett, akkor megszervezzük Önöknek, Önökért a következő tanévben is a családi főzőversenyt.
Egyedné Kamondi Tünde