Finom Falatkák Futama – 2022

Ebben a tanévben is megrendeztük a kis cukrászok, szakácsok megmérettetését: a Finom Falatkák Futamát. 17 csapat indult 22 diákunkkal az idei futamon. Szeptember 26-án a tervezett kiránduláson kóstolhatták volna meg a finomságokat tanítványaink, ezért piknikezésre is alkalmas, könnyen szállítható és húsmentes falatkákat kértünk a csapatoktól. Édes, sós és mentes falatkákkal nevezhettek a gyerekek, amelyet otthon kellett elkészíteni.

Sajnos a szabadtéri programot elmosta az eső, de a finom falatkák így is eljutottak a gyerekekhez a nyolcadikos diákok segítségével. Kicsik és nagyok örömmel kóstolgatták meg az induló csapatok finomságait.

Jó volt látni a leleményes csomagolási megoldásokat, a gusztusosan tálalt ételeket. De engem mégis az nyűgöz le minden évben, amikor látom a fotókon a kis szakácsokat munkálkodni a konyhában vagy a gyerekkézzel írott recepteket. Amikor látom, milyen örömmel és büszkén mutatják osztálytársaiknak, hogy melyik falatkát készítették ők.

Azért szeretem ezt a versenyt, mert minden produktum egyedi, igazán össze sem mérhető ez a sokféle ízbomba. Így a zsűri elsősorban azt nézi, miben volt igazán jó az adott falatka vagy miben volt ügyes annak készítője. Itt mindenki nyertes! Az alkotó diák, hiszen értékes időt töltött együtt anyukájával, miközben ügyesedett, nőtt az életbátorsága. Az anyuka, aki jobban megismerhette csemetéjét. Az iskola tanulói, mert finomságokat ehettek, új ízeket fedezhettek fel, tanulhatnak meg egymástól. Én is nyertem, mert látom a csillogó szemekből, hogy van értelme ennek a kezdeményezésnek.

Reméljük, hogy a tavaszi kiránduláson sikerül megrendezni a második futamot is ebben az tanévben. Lehet készülni, gyakorolni addig is, versenyen kívül is, hiszen együtt lenni, s együtt enni jó!

Egyedné Kamondi Tünde, szervező tanár