Fizika-show a Gördülő Energia Program keretében

2024. február 28-án a Litéri Református Általános Iskolában rendhagyó fizika órára került sor a délutáni órákban.

Gyenes Viktor, iskolánk igazgatója köszöntötte Tóth Pál matematika- fizika szakos tanár urat, aki nem először járt iskolánkban. Megtudtuk tőle, hogy az MVM támogatásával járja az országot, és eddig több százezer diákot ért el az előadásaival. Célja nemcsak megszerettetni a diákokkal a természettudományokat, hanem felhívni a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára. Aznap mi voltunk a harmadik iskola, ahol tiszteletét tette.

Ez alkalommal Gördülő Energia címmel tartott ingyenes előadást számunkra. Zsúfolásig megtelt a tornaterem alsós és felsős diákokkal, tanítókkal és tanárokkal. A tanár úr hasznos információkkal és jó tanácsokkal látta el a gyerekeket, ami az energiatakarékosság, a környezetvédelem és a saját testi épségük megóvásával kapcsolatos.

Az interaktív előadás során számos izgalmas és látványos kísérletet mutatott be. Új fogalmakkal, nevekkel ismerkedhettek diákjaink a fizika tudományterületéről, megtekinthették a Tesla transzformátor működését, de sok érdekességet mondott például a folyékony nitrogénről, mely egyik kísérleti elem volt a délután során.

A diákok aktívak voltak, mertek kérdezni, a vállalkozó szelleműek közül többen segédkeztek. Érdekes volt, amikor rákötötte az elektromos gitárt a frekvenciát változtató vezérlődobozra, így a Tesla transzformátor gitárerősítőként funkcionált.

Az utolsó kísérlet igazi show műsor volt, amely elnyerte mindannyiunk tetszését: a folyékony nitrogén és a forró víz által generált felhőképződés.

Köszönjük Kruppáné Kerekes Brigittának és iskolánk vezetésének a szervezést, az MVM-nek a támogatást, Tóth Pál fizika tanár úrnak pedig a látványos előadást, azt, hogy sok érdekes információval és jó tanáccsal látott el bennünket!

Reméljük, hogy használható tudássá tudjuk alakítani az előadáson hallottakat és látottakat!

Faust Zita