4. osztályosaink is a DTK-ban jártak

2024. március 1-én a 4. osztály ellátogatott Veszprémbe, a Digitális Tudásközpontba.  A gyerekek véletlenszerű sorsolás után 3, illetve 2 fős csapatokban dolgoztak.

A foglalkozás célja az volt, hogy egy LEGO robotot építsenek a csapatok.

Az első feladatrészben a csapat egyik tagja volt a „tégla”, aki megfigyelte az építendő robotot, és rövid, érthető információkkal elmondta a „hírvivőnek” az építés folyamatát lépésenként. A hírvivő továbbadta a hallottakat a „mérnöknek, aki a halott információ alapján kellett, hogy megépítse a robotot. A 2 fős csapatokban a hírnök és a mérnök szerepét egy gyermek töltötte be.   A gyerekek aktívak voltak, futottak, hozták-vitték az információkat. A feladat ezen részében nagyon fontos volt az együttműködés, hogy egymásra figyelve dolgozzanak.  Miután lejárt az építésre szánt idő, a segítőkkel együtt javították az esetleges hibákat.

 A második feladatrészben a szabadulószobában meg kellett fejteni a táblagép feloldó kódját egy összetett feladatban.

A sikeres kódfejtés után a gyerekek segítséget kaptak, amiket le kellett jegyzetelni, és ezeknek a használatával be kellet programozni a robotokat.

 A foglalkozást a robotok versenye zárta.

A legtöbb pontot elért csapat tagjai ajándékot kaptak.   

Nagyon érdekes, és izgalmas 1,5 óra volt.

Köszönjük szépen Gyenes – Kotra Mónikának a szervezést, az utazásba nyújtott segítséget a Zöldágnak, Gyenes Viktor igazgató úrnak, Litér Község Önkormányzatának, Kiss László falugondnoknak.

Kruppáné Kerekes Brigitta