HATÁRTALANUL! 2018 – Erdélyben jártunk (HAT-18-01-0199)

2018. május 26-30. között a HATÁRTALANUL! 2018 pályázatnak köszönhetően ismét Erdélyben tölthettek 7. osztályosaink 5 napot. A programhoz tavaly csatlakozott iskolánk, így az idei már a második utunk volt. Ezúttal a veszprémi Báthory István Általános Iskola 7. osztályos tanulóival együtt utaztunk annak érdekében, hogy a költségeket minimalizálni tudjuk. Az utazást közös találkozás és felkészítő programok előzték meg, míg végül május 26-án hajnalban elindultunk Erdély felé…Utazásunk első napján Nagyváradon megnéztük a székesegyházat es a püspöki palota díszkertjében sétáltunk, majd ezt követően A Királyhágón tartottunk pihenőt. A Tordai hasadék mellett elhaladva érkeztünk a Veszprémtől közel 800 kilométerre fekvő Nyikómalomfalvára, ahol szálláshelyünk az ERSA Panzióban volt. Kedves vendéglátóink finom és bőséges vacsorával vártak minket, amely a hosszú út után igen jólesett…

A második napon bőséges reggelit fogyasztottunk el, majd utunk először Szovátára a Medve tóhoz vezetett. Ezután a parajdi sószorosban tettünk túrát, ahol különleges sókepződményekben gyönyörködhettünk, sőt, meg is kóstoltuk a tiszta, természetes sót. A parajdi sóbánya felejthetetlen élmény marad mindenki számára! Korondon Józsa János fazekasmester műhelyét és vásárát tekintettük meg. Farkaslakán Tamási Áron sírját koszorúztuk meg. Este vacsora, majd focimeccs zárta napunkat.

A 3.nap Szejkefürdőn megkoszorúztuk a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírját, amelyhez 14 székelykapun át vezet az út. Székelyudvarhelyen a történelmi belvárost látogattuk meg, valamint a szoborparkban sétáltunk. Ezt követően traktorokkal felutaztunk a Madarasi Hargitára, ahol az 1801 m-es csúcsot is meghódítottuk, végül a Hargita vízeséshez túraztunk. Életreszóló élmennyel lettünk gazdagabbak, s a bátrabbak bementek a vízesésbe is. A vacsora után a Boróka együttessel táncházon vettünk részt! Fáradtan, de annál több élmennyel gazdagodtunk!

A 4. napon reggel ellátogattunk a Felsősófalvi Általános Iskolába, ahol kedves zenés műsorral fogadtak bennünket az ott tanuló diákok. Átadtuk a két iskola ajándékait: sportszereket és a mesekönyveket. Ezután a nap fő programjaként a Gyilkos tóhoz kirándultunk, majd gyalog ereszkedtünk le a Békás szorosba. Fantasztikus élmennyel lettünk gazdagabbak! Hazafelé a zetelaki víztározóban gyönyörködtünk. Jól esett volna csobbanni egyet! Hazaérkezésünk után a szokásos bőséges vacsorával vártak minket. Este focimeccsel és discoval búcsúztunk Nyikómalomfalvától.

A bőséges és finom reggeli után útunk Ispánkútra vezetett, ahol megkoszorúztuk a Petőfi halálának helyszínén állított emlékművet. Ezután Segesváron az UNESCO Világörökség részévé választott történelmi belvárosban tettünk egy sétát. Drakula gróf háza előtt kicsit megborzongtunk. Kissé szomorkodtunk, hogy ez a csodás város már nem Magyarország része. Útközben Déván rövid kitérőt tettünk, hogy megcsodálhassuk magos Déva várát, fantasztikus épület!

A hosszú utunkat szerencsésen, este 7 órakor fejeztük be.
Köszönet a sofőrünknek, hogy biztonságosan hazahozott bennünket, kísérő pedagógusainknak, akik vigyáztak ránk!
Csodás élményekkel lettünk gazdagabbak!

Köszönjük az együttműködést, és a pályázati lehetőséget!