HATÁRTALANUL! 2022 – „Bakancslistás tanulmányi kirándulás Erdélyben” 2022.05.29 – 06.03.

1.nap

Hajnalban izgatottan indultunk a várva várt erdélyi útunkra. A sok-sok kilométert magunk mögött hagyva délután 14 órára érkeztünk meg Tordára, ahol a sóbányába látogattunk el. A világ 25 leghihetetlenebb és Erdély egyben egyik legérdekesebb látványossága fogadott minket a sóbányába lépve. A mennyezetről lefolyó sókristályok zuhataga mindenki lélegzetét elállította. A magasságtól viszolygók is ügyesen legyőzték félelmeiket. Élményeinkkel ültünk újra buszra és érkeztünk meg Farkaslakára, ahol Tamási Áron síremlékénél és a Trianon emlékműnél is elhelyeztük koszorúinkat majd egy kis történelmi megemlékezést tartottunk. Következő állomásunk már a szállásunk volt Nyikómalomfalván. Szállásadóink nagy szeretettel és finom vacsorával várták csoportunkat. Kis ajándékkal kedveskedve köszöntöttük a panzió tulajdonosait és szintén köszönetünket fejeztük ki két remek sofőrünknek, akik nagy rutinnal juttattak el erre a mesés helyre.

2.nap

Reggel svédasztalos reggeli várt minket, aminek az elfogyasztása után útra keltünk. Első állomásunk Csíksomlyón volt, a Kárpát -medence legismertebb zarándokhelyén, ahol a kegytemplomba látogattunk el és a csíksomlyói búcsú helyszínére is elsétáltunk. Utunk ezután a sepsibükszádi Mikes Ármin általános iskolához vezetett, ahol hallhattunk az egykori üveggyár történetéről és egy közös focimeccsel pecsételtük meg a két iskola közötti régi, szoros kapcsolatot. Vendéglátóink helyben sütött kenyérből készült zsíros kenyérrel és teával vártak, ők pedig örömmel fogadták a mi ajándékba vitt sporteszközeinket. Utolsó állomásunk a Szent Anna tóhoz vezetett, ahol festői látvány fogadott minket. Minden programunkon hasznos tudnivalókat hallhattunk a gyerekek tolmácsolásában. Este 7 órára érkeztünk vissza szállásunkra, ahol ismét finom és bőséges vacsora fogadott bennünket. A sok – sok ételt  a helyi gyerekekkel közösen játszott focival dolgozták le a fiúk, a lányok pedig kiváló szurkolók voltak.

3.nap

Harmadik napunkat reggel 8 órakor kiadós reggelivel indítottuk. Kellett is az energia, mert nagy túra állt előttünk. A Vargyas szoroshoz látogattunk el vadregényes tájakon keresztül, félelmünket legyőzve jutottunk át a Vargyas patakot átívelő lengőhídakon, sokszor pedig egymást támogatva, segítve győztük le a természet elénk gördítő akadályait. Másfél óra séta után elértünk az Orbán Balázs barlanghoz, ahová 11 bátor gyermek felnőtt kísérővel természetesen fel is mászott. A Vargyas szoroshoz oda és visszavezető útját is traktorhoz kapcsolt pótkocsin tettük meg, ahol az Edda, Neoton, Bikini slágereit hangosan énekeltük. Természetesen a magyar Himnusz is elhangzott, amit felállva énekeltünk miközben a traktor haladt velünk. Nagyon jó hangulatban töltöttük el ezt a programunkat is. A fiúk még a vízben „elakadt” traktor segítségére is siettek. Túránk végén egy órás buszozás következett Korondra, ami egy iparművészeti gyöngyszem itt Erdélyben. Csodás cserépedényeket és kézműves termékeket láthattunk és mindenki kedvére vásárolhatott egy kis apróságot emlékbe. A buszra visszaszállva mindenki fáradtan és élményekkel tért vissza a szállásra, ahol gulyásleves, csirke- és gombapaprikás, sütemény is várt minket. A vacsora után a gyerekek szabadidőt kaptak, aminek kifejezetten örültek.

4.nap

A negyedik nap első állomása Szejkefürdőn volt, ahol a 15 székelykapun keresztül sétáltunk fel Orbán Balázs sírjához és elhelyeztük a koszorúnkat. Sétánk során megcsodáltuk a gyönyörűen faragott és díszített kapukat.

Ezután buszra szálltunk és meg sem álltunk Ivóig, ahol traktorral folytattuk utunkat. Gyönyörű égbe nyúló fenyvesek között, csordogáló patak mellett vezetett fel 1650 méter magasba az út, ahol leszálltunk és gyalog indultunk tovább a Madarasi Hargita 1801 méter magasban lévő csúcsáig. Utunk során idegenvezetőnktől sok hasznos információt hallhattunk a tájról annak állat – és növényvilágáról. A csúcsot elérve csodálatos látvány fogadott minket és éreztük a hely varázsát. Gyalogtúránk ezután a Hargita vízeséshez vezetett, ami szintén egyedülálló természeti szépséget tartogatott számunkra. Ez a programunk öt órát vett igénybe, ezalatt kellően bemelegedett minden izmunk. Kissé elfáradva ültünk vissza a buszra, s érkeztünk utolsó állomásunkra, Székelyudvarhelyre, ahol a város történelmi emlékparkjában elhelyeztük koszorúnkat s megnéztük a történelmi személyek és írók szobrait. Vacsora után táncház kezdődött, ahol a litéri táncosok nagyon ügyesen mutatták meg tánctudásukat. Büszkék lehetünk rájuk!

5. nap

Csütörtök reggelünk két órás buszozással kezdődött, gyönyörű tájakon haladtunk végig. A Gyilkos – tóhoz érve leszálltunk a buszról és megcsodáltuk a tó vizét és környezetét. Hallhattuk a tó keletkezésének legendáját is. Ezután fél óra szabadidőt kaptak a gyerekek miközben nézelődhettek a helyi árusok portékái között. Majd útnak indultunk és nagyon fegyelmezetten haladtunk le a Békás -szoros égbe törő sziklafalai között. Aznap is megvolt a több mint 20.000 lépésszámunk. Vacsora előtt egy kvíz vetélkedővel készültünk a gyerekeknek, melynek témája a hét programjai köré szerveződött. A legügyesebbek hűtőmágnessel gazdagodtak. A vetélkedő után felköszöntöttük Anita nénit névnapja alkalmából, majd Gábor bácsi szervezésének is köszönhetően a gyerekek megajándékoztak minket pedagógusnap alkalmából. Vasárnap, indulásunk napján mi is köszöntöttük a gyerekeket gyereknapon. Esti programként ismét táncolhattak a fiatalok és vendéglátóink emlékezetes székely énekkel búcsúztattak bennünket.

6.nap

Elérkezett kirándulásunk utolsó napja. Korán ébredtünk, s már reggel 7 órakor útra keltünk. Az első órák pihenéssel és alvással teltek, majd miután felfrissítettük magunkat egy pihenőhelyen rögtönzött töri órát hallhattak a gyerekek pár percben, melyben Erdély történelmét, s annak Bethlen Gábor fejedelemsége idején élt virágkoráról is szó esett. Sajnos a marosillyei programunkat nem sikerült megvalósítani, mert a Bethlen Gábor szülőházának üzemeltetője előző este „piaci” elfoglaltsága miatt lemondta a rendhagyó történelem órát, annak ellenére, hogy 3 hónapon belül kétszer is egyeztettük a látogatásunk időpontjáról. A haza fele úton zenét hallgatva és énekelve róttuk a kilométereket. A határt 13 órakor léptük át. Az első benzinkútnál rövid pihenőt tartottunk majd a buszra visszaszállva Zalánt köszöntöttük szülinapja alkalmából.

Dicséretet érdemelnek a gyerekek, mindenki jól viselkedett és jól bírta a hosszú utazást. Külön köszönjük két sofőrünk munkáját, akik profi vezetési tapasztalatuknak köszönhetően biztosították a biztonságos utazást.

Szeretnénk köszönetet mondani a pályázatot kiíróknak, valamint Igazgató Úrnak és mindenkinek, akik részt vettek a pályázat írásában, s ezzel hozzájuttatták a gyerekeket, azokhoz a csodálatos élményekhez, melyekkel a Határtalanul keretében megélhettek!

Köszönjük szépen!!!