Meghódítottuk Sümeget!

Tanulmányi kiránduláson járt az 5. osztály

2022. június 7-én iskolánk ötödikesei Melinda nénivel, Farkas Csaba bácsival és osztályfőnökükkel együtt felkerekedtek Sümeg városának „meghódítására”.

Korán reggel gyülekeztünk a veszprémi vasútállomáson, ahol vonatra ültünk, majd egy átszállással eljutottunk úticélunkhoz. Először a Várhegy tetején magasodó festői szépségű várba túráztunk fel, ahol korhű jelmezbe öltözött idegenvezetőnk ismertette a vár történetét, bepillantottunk a vár kápolnájába, a lovagterembe, a püspöki lakosztályba, sőt még a félelmetes kínzókamrát is megnézhettük. Közben számos érdekes információt tudtunk meg, valamint több izgalmas monda is elhangzott a várkútról, várkapitányok életéről. Az idegenvezetés után egy kis szabad játék, állatsimogatás következett. Természetesen nem hagytuk ki a messze földön híres „Souvenír” mester csodaműhelyét sem, ahol a lányok karkötőket, nyakláncokat, a fiúk pedig pajzsot, kardokat, íjakat vásároltak. Miután beszereztük a szükséges fegyverzetet, már készen is álltunk a vár alatt rendezett lovagi tornára.

A lovagi tornán magyar és mongol (tatár) daliák mutattak nekünk „emberségről példát, vitézségről formát”. Ügyességüket több versenyszámban is összemérték, megcsodáltuk fantasztikus lovastudományukat. Egy-egy ügyességi próba után a győztes lovagok virágot adtak át egy általuk választott hölgynek a nézőtérről. Igazán büszke vagyok arra, hogy két litéri úrhölgy, Homolya Alíz és Paksa Anna is elnyerte az ifjú lovagok szívét és illatos szegfűjét. A küzdelem végül döntetlenül zárult, s bár a mongol vitézek lenyűgöztek bennünket tudásukkal, azért a többség mégis a magyar lovagoknak szurkolt.

A lovagi torna után a Püspöki Palotába vonultunk, ahol egy interaktív tárlat segítségével megismerkedtük az építtető, Padányi Bíró Márton veszprémi püspök életével, valamint a leghíresebb európai freskófestő, Franz Anton Maulbertsch történetével, akinek egyik színpompás munkája Sümegen látható. A Püspöki Palota után egy rövid sétát tettünk a hatezer fős kisváros macskaköves belvárosi utcáin, elhaladtunk Kisfaludy Sándor szülőháza mellett, majd egy fagyizónál kötöttünk ki, ahol ízletes hűsítő édességet fogyasztottunk. A megérdemelt fagylalt után a Sümegi Afrikáriumba mentünk, ahol egy vadászati és trófeagyűjtemény várt ránk. Láttunk oroszlánokat, kafferbivalyokat, elefántagyarat, krokodilt és egyéb egzotikus állatokat, de a hazai erdők élővilágából is kaptunk egy kis ízelítőt rókával, borzzal, aranysakállal, vaddisznóval és őzekkel fűszerezve, miközben vezetőink rengeteg érdekességet meséltek el az állatokról.

 Mivel ez volt kirándulásunk utolsó állomása, ezért ezután a vasútállomásra vonultunk, vonatra ülünk és szerencsésen hazaérkeztünk szép élményekkel a szívünkben és sok vidámsággal, jókedvvel emlékeinkben. 

Hálásan köszönöm segítőim, Melinda néni és Csaba bácsi munkáját, valamit a szülők segítségét a gyermekek szállításában!

Farkas Csilla osztályfőnök