Úszásoktatás a 2/A és a 2/B osztályokban

A 2/A és 2/B osztály az idei évben kezdték meg az iskolai úszásoktatást. Az oktatás 5 alkalomból állt, ami a teljesen kezdőknél arra elegendő, hogy megbarátkozzanak a vízzel és az úszás alapjait jelentő egyszerűbb gyakorlatokban jártasságot szerezzenek.

Az első alkalommal mindkét osztály diákjaival elvégeztük azokat a gyakorlatokat, ami alapján kettő, közel azonos szintű csoportot tudtunk létrehozni. Akiken látszott, hogy már korábban is foglalkoztak az úszással és a hátúszás alapgyakorlatiban magabiztosak voltak Laci bácsival kezdtek és a nagymedencében végezték az edzéseket. Nálam maradtak a teljesen kezdők és a vízzel már jó barátságban lévő, de az alapgyakorlatokban még hiányosságot mutató diákok.

Minden alkalommal jól megfigyelhető volt a változás a tanulókon, jó volt látni, hogy mindenki a maga induló szintjéhez képest szépen fejlődött, haladt előre. Előfordult, hogy a két csoport tagjai között volt átjárás, ezzel is elősegítve a hatékonyságot. Mindkét csoport a fő hangsúlyt a hát- és gyorsúszás alapjaira helyezte. Nálam elsősorban a láb- és karmunka helyes technikai végrehajtása, míg Laci bácsinál már a kar- és lábmunka összhangja is előtérbe került. Az én csoportjaimban volt egy-két tanuló, akik félve kezdték meg úszásleckéiket, de a 3-4. alkalommal már kevésbé féltek és sok gyakorlatban sikerélményük volt. A haladóbb csoportban már 20-25 m-es távokat tettek meg a gyerekek és kezd formálódni náluk az egyes úszásnemek versenyszerű technikája. 

A sok gyakorlás mellett jutott idő minden alkalommal a játékra is, ahol diákjaink próbálgatták a tanultakat és tesztelték bátorságukat, növelve ezzel a vízbiztonságot! 

Öröm volt a közös munka, a jövő tanévben továbblépünk és szerintem mindenki eljut a nagymedencés gyakorlatokhoz!

Mindkét osztály tanulótól úgy váltunk el, hogy a nyáron megmutatják szüleiknek a tanultakat és gyakorolnak a vízparti nyaralások alkalmával!

Csak így tovább!

Spengler András edző, testnevelő tanár

2/A osztály beszámolója és fényképek

A 2022/2023-as tanévben május és június hónapokban a 2/A osztály öt alkalommal vett részt úszásoktatásban.  A gyerekek nagy izgalommal várták az alkalmakat. Kezdetben néhányan féltek, de egyre bátrabbak és ügyesebbek voltak. Rózsa László, Spengler András és Gyenes Viktor vezetésével játékosan tanulták az alapokat, először is, hogy élvezzék a vizet, majd a síklást, a lebegést hason, háton. Lábtempóztak először a parton, majd úszódeszkával siklottak a vízen.

Néhányan már a mély vízben is ügyesen gyakorolták az úszást.

Kisérők voltak: László Lilla tanító, Lampertné Hesz Georgina pedagógiai asszisztens.

Köszönjük a szervezést az iskola vezetésének!

Faust Zita

2/B osztály beszámolója és fényképek

A 2022/2023. tanév második félévében, április végétől 5 alkalommal, alkalmanként 2×45 perces úszásoktatáson vettünk részt a balatonfűzfői uszodában. Edzőink Spengler András tanár úr, Rózsa László gyógytestnevelő, úszóedző, egy alkalommal pedig Gyenes Viktor igazgató úr voltak. Az idei év úszásoktatásának célja elsősorban a vízbiztonság megszerzése és a félelemérzés leküzdése volt. Munkájuknak köszönhetően valamennyi kisdiákunk szert tett a vízben való alapvető jártasságra, megismerkedett a különböző úszásnemekkel, s mindez remek hangulatban és fegyelmezetten történt. Utolsó alkalommal András bácsi és Laci bácsi meglepetéssel készültek: névre szóló oklevelet és csokit kapott minden kisgyermek. 

Köszönjük az edzők munkáját, valamint a szülők és iskolánk anyagi hozzájárulását!

Noszlopy Szilvia