XV. Fekete István nyomában természetismereti, életrajzi terepi verseny a Zselicben

2023. október 10-én, az Erdők Hete keretében kettő csapattal utaztunk Fekete István szeretett vidékére, a Zselicbe, ahol gazdatiszti pályafutását kezdte, és ismerte meg későbbi feleségét, Editet is. A 6.30-as indulás kissé álmos csapatképet festett, de Siófok után már egészen felébredtek a gyerekek. Dombóváron pihentünk meg, majd Sásdot elhagyva, immáron Baranya megyében haladtunk Tormás-Alsókövesd felé, ahonnan a verseny indult. Alsókövesden lakott Fekete István, amíg a Majláth uradalomban teljesített szolgálatot.

A versenyre ezúttal 14 csapat nevezett, mi érkeztünk a legmesszebbről. 🙂 5 percenként indították a csapatokat, akik egy kb. 6 kilométeres erdei séta során, a Fekete István ösvényen haladva oldották meg a feladatokat. A túra célja Nagymátén volt, a Fekete István füvészkertben. Itt gyakorlati fajismeret következett: fásszárú növények és madarak meghatározása voltak a zárófeladatok.

A 8. osztályosaink alkotta egyik csapat a 6. helyen végzett. Tagjai: Kondás Zsófia, Varga Kornél és Lampért Zétény. A másik csapatunk pedig a 7. helyen, tagjai: Spengler Csenge, Feil Milla és Tóbiás Lilien. Mindkettő csapatunk becsülettel teljesítette a feladatokat, ebben a gyakorlati versenyben az erős középmezőny szép eredmény, gratulálok!

14.30 körül indultunk hazafelé, és az ismerd meg hazádat! mozgalomhoz csatlakozva ezúttal Kaposvár-Balatonlelle-Litér útvonalon terveztük az utat, de az útfelújítások és egy útépítés közben talált robbanószer miatt többször kerülnünk kellett, így délután 5 óra körül, kellően fáradtan gurultunk be az iskola elé…

Jövőre folytatjuk! 🙂

Gyenes Viktor felkészítő tanár