A veszprémi Digitális Tudásközpontba látogatott a 3.a osztályunk

2024. február 16-án, pénteken a 3. A osztályos tanulókkal és László Lilla kolléganővel buszra szálltunk, és Veszprémbe utaztunk a Digitális Tudásközpontba.

Megérkezésünk után, három csoportban, a gyerekek életkorát és érdeklődését figyelembe véve, változatos foglalkozásszervezési formákkal találkozhattak diákjaink. Csendben, fegyelmezetten, betartva a szabályokat kíváncsisággal várták a rájuk váró kihívásokat.

Az első csoportban lévő tíz fő a programozás alapjait gyakorolhatta. Párban dolgoztak: egy Kódtáblázatból színkódok segítségével Ozobot kisrobotoknak színes filctollakkal pályát rajzoltak, majd tesztelték is azt. Izgalommal figyelték, ahogy a robot érzékelőkkel követi a vonalakat, és leolvassa a színkódokat.  A Gyorsulás, Irányadás, Forgás néhány olyan programozás a szuper trükkök közül, melyeket a kis robotok teljesítettek diákjaink örömére.

A második csoportban a diákok fantáziája és kreativitása nem ismert határokat, ugyanis Sumo Robotot építettek legóból, majd életre keltették azokat, hogy összemérjék erejüket. Hangosan drukkolt mindenki a sajátjának, még akkor is, ha ezek nem voltak hangvezéreltek.

A harmadik csoportban Gömbrobotok rejtőzködtek egy-egy műanyag pohár alatt. A foglalkozásvezető utasítására tablettel mindenkinek a saját robotját kellett irányítania, miközben matematikai és anyanyelvi feladatokat oldottak meg.

A tanulás mellett természetesen a szórakozás is garantált volt! Minden gyerek kipróbálhatta magát mindenik területen. A foglalkozásvezetőktől sok dicséretet kaptak tanulóink, látható volt, hogy sikerült az érdeklődésüket felkelteni a korszerű technológia iránt.

A buszra várva, a gyerekek elfogyasztották a tízórait, majd a közeli játszótéren ugrálhattak, hintáztak, a délutáni foglalkozáson pedig sokat beszéltünk a robotokról, azok hasznáról, a mérnöki pályáról. A digitális kompetencia fejlesztésén túl, fejlődhetett diákjaink problémamegoldása, együttműködése, alkotókészsége és kreativitása.

Köszönjük Gyenes-Kotra Mónika néninek a szervezést, a Digitális Tudásközpont dolgozóinak a profi foglalkozásokat, az élményszerű tanulást, azt hogy betekinthettünk a digitális technológia világába!

Faust Zita