Győrben kirándultak hatodikosaink

6. osztályunk Farkas Csilla osztályfőnök és Spengler András igazgatóhelyettes úr valamint Farkas Csaba önkéntes segítő kíséretében 2023.05.30-án Győrbe indult osztálykirándulásra.
A vonaton megtett út alatt a vonal melletti táj, a távolból is könnyen kivehető több nevezetesség és a Bakony megelevenedő élővilága csalogatta a gyerekek figyelmét. Az utazás alatt jutott idő bohóckodásra, beszélgetésre, nevetésre.
Győr városa először ipartelepeivel emelkedett ki a látóhatáron, majd a vasútállomás peronját elhagyva a Dunántúl egyik legszebb óvárosába csöppentünk. Cirka negyed órás sétát követően a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál tartottunk pihenőt egy jól kiépített, nagyobb gyerekek számára is izgalmas játszótéren. Ha lett volna rá idő, talán több órát is szívesen eltöltött volna itt a kiránduló csapat, de már vártak minket 11.00-ra a Szent László Látogatóközpontban. Két csoportra oszlottunk András bácsi illetve a Farkas házaspár vezetésével. Az egyik csapat Apor Vilmos kiállítással kezdett, a másik az Ereklye kiállítást tekinthette meg, illetve a római erődalapra épített toronykilátóra lépcsőzhetett fel. A panoráma megérte a fáradtságot. Kb. 50 perc elteltével cseréltek a csoportok. Az Apor Vilmos kiállítás várakozáson felül kiemelkedően jó rálátást adott a II. világháború győri eseményeire, a zsidóüldözés és a szovjet embertelenség, nőgyalázás elleni bátor kiállásra a püspök részéről. A jól megkomponált helyszínekkel és fény és hanghatásokkal rendelkező kiállítás lekötötte a gyerekeket, ami nagy szó a jelen kor társadalmára jellemző általános érdektelenséggel szemben. Ez a kirándulás célpont a kedvencekbe került Csilla néninél a jövő osztályaira nézve, s kollégáinak is szeretettel ajánlja majd.
A múzeum után gyorsmenetben kellett a Mobilis Interaktív Élményközpontba sietni, de Spengler tanár úr a kellő ütemben diktálta tempót és helyismerete is segített. Az élményközpontban a következő évfolyamokban belépő természettudományos tantárgyak közül a fizikához köthető kedvcsináló „fény” előadás és laborgyakorlat volt a program, de előtte még az interaktív kiállítóparkban lazulhattak bő háromnegyed órát a gyerekek. Az infravörös fény tulajdonságairól szóló előadás és bemutató maradandó emlékekkel gazdagította a csapatot, a laborgyakorlat szigorú viselkedési szabályai pedig ízelítőt adtak a tudomány komolyságáról, a felelősségteljes viselkedés fontosságáról egy kísérlet alatt. Maga a kísérletsorozat veszélytelen volt, hisz a fény tulajdonságait vizsgálhatták meg néhány példán keresztül a gyerekek és a veszélyes lézer kísérlet lehetőségére csak egy fizikus diploma célkitűzésének teljesítését követően kerülhet majd sor. Ez az ösztönző felhívás a fizikus előadó bácsi torkából hangzott el, nem kevés komolysággal, de nagyon barátságosan.
A Mobilis Élményközpont után még egy rövid fagyizásra maradt idő, „mert a vonat nem vár…” s 16.13 kor indult is hazafelé Veszprémbe. A vonaton immár a tapasztalatok fokozta izgalom került előtérbe némi pihenés után, s néha Csilla néninek le kellett tekernie néhány lurkónál a hangerőt. Fáradtan, de élményekkel gazdagon térhetett haza mindenki a veszprémi vasútállomáson véget ért osztálykirándulás után.

Farkas Csilla osztályfőnök