Pályaorientációs nap a felső tagozaton

Iskolánkban november 13-án pályaorientációs napot tartottunk a felső tagozatos diákjaink számára. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél több információt gyűjthessenek össze, és azok birtokában tudatosabban készüljenek a pályaválasztásra. Már ötödik osztálytól kezdve különböző lehetőségekkel kínáljuk meg a tanulókat a továbbtanulást illetően, hogy mire ténylegesen a pályaválasztás elé kerülnek, elegendő ismerettel rendelkezzenek.

Öt előadót hívtunk meg, akik közül négyen saját szakmájukat mutatták be a gyerekeknek, egy vendégünk pedig interaktív foglalkozás és előadás keretében tartott tájékoztatót. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az önismeret, a pályák, foglalkozások ismerete, ahhoz, hogy jól tudjuk dönteni a továbbtanuláskor. Szó esett azokról a szempontokról is, melyek döntéshozatalunkat befolyásolják. Ezenkívül hallhattunk a különböző képzési lehetőségekről.

A diákok a nap további részében olyan szakmabemutatókat hallhattak és láthattak, melyek esetleg számukra a ritkább, kevésbé ismert, de ugyanakkor érdekes foglalkozások. Találkozhattak gépészmérnökkel, élelmiszeripari mérnökkel, ügyvéddel és hajós, géphajókormányossal is. A tanulók érdeklődve figyelték a bemutatókat és kérdéseket is megfogalmaztak az adott szakmát illetően. Minden bemutató tartogatott hasznos, érdekes információt.

A gyerekek kitekinthettek olyan területek felé, melyek többségük számára eddig ismeretlen volt, bővült ismeretük, látóterük a vendégeknek köszönhetően.

Minden meghívott előadó felkészülten, színvonalas prezentációval érkezett iskolánkban, amit ezúton is köszönünk szépen, hiszen ezáltal tanulóink bepillantást nyerhettek egy-egy szakma szépségeibe, nehézségeibe. Megtudhatták, hogy az adott szakember, hogyan kezdte el szakmáját gyakorolni, hol tanult, és miért ezt a szakmát választotta. A szakma elsajátításához, milyen ismeretek, képességek, készségek, tantárgyak, tulajdonságok voltak szükségesek. Milyen a munkavégzés helye és körülménye. Melyek a szakmán belüli elhelyezkedési, vállalkozási, fejlődési lehetőségek.

Köszönjük vendégeinknek a részvételt: Ildikónak, Laurának, Alexandrának, Tamásnak és Gábornak!

Éliásné Biró Lilla szervező tanár