Rendhagyó balesetmegelőzési előadások a felső tagozaton

2024. január 23-án, kedden délelőtt felső tagozatos diákjaink rendhagyó balesetmegelőzési előadáson vettek rész. Az előadó a Veszprém Vármegyei Rendőrfőkapitányság Veszprémi Rendőrkapitányság balesethelyszínelő kollégája, Pintér József főtörzszászlós Úr volt. József több, mint 30 éve szolgál, sokat látott és tapasztalt rendőr, aki már több mint 800 előadást tartott ebben a témában minden korosztály számára. Ez a nagy szám is mutatja, hogy a közlekedés nem játék, és már gyermekkorban tudatosan nevelnünk kell a fiatalságot a felelősségteljes magatartásra, ami elengedhetetlen a közlekedésben, hiszen egy pillanat alatt megtörténhet a baj. Sajnos az élet produkálja az újabb és újabb eseteket, melyek tanulságul szolgálhatnak.

A gyalogos, a kerékpáros, a motoros és az autós balesetek okairól, elkerülési lehetőségeiről, következményeiről is hasznos információkat hallhattak a gyerekek. Ha a BALESET szót betűire bontjuk, kirajzolódik a közlekedési balesetek bekövetkezésének okai, úgy mint:

B: biztonsági öv hiánya

A: alkoholfogyasztás

L: linkség

E: elalvás

S: sebesség

E: előzés

T: telefonhasználat

Az előzőeket egyenként végig vizsgálva láthatták a gyerekek, hogy milyen komoly következménye lehet, akár csak egynek is a közlekedésben. A diákok ismerkedhettek közlekedési táblákkal, a bukósisak helyes használatával és fontosságával, a holttér fogalmával. Az előadás interaktív volt, így a gyerekek is ötletelhettek, véleményt formálhattak és közre is működhettek egyes szituációkban.

Az előadás során olyan hasznos ismeretekkel gazdagodhattunk, melyek segíthetnek reálisan felmérni egy – egy közlekedési szituációt. Ha egy éles helyzetben eszükbe jut a diákoknak Józsi bácsi intő szavai s ezáltal elkerülhetik a balesetet már örülhetünk, hogy célba ért az előadás üzenete!

A gyerekek egyedül még leginkább gyalog közlekednek, ezért nagyon fontos, hogy felkészítsük őket arra, ha gyalogátkelőn kelnek át mi a helyes magatartás!

Ha el tudom olvasni az autó rendszámát, akkor már közel van az autó, ha már azt is látom, hogy nő vagy férfi vezeti azt, akkor már nagyon közel van, s csak ha belenéztem a sofőr szemébe és jelzi, hogy átenged, akkor lehet lelépni a járdáról. Hiszen elsőbbségünk csak akkor van, ha azt meg is adják számunkra!

Közlekedjünk óvatosan, figyelve másokra, mert itt nem hibázhatunk!

Éliásné Biró Lilla