Tanulmányi kirándulás a Body Worlds Kiállításon, Budapesten

Nyolcadikos diákjaink az idei évben ismerkednek behatóbban az emberi test felépítésével, működésével. November elején kaptam elektronikus levelet igazgató úrtól, melyben az emberi test anatómiáját bemutató kiállítást hirdettek, diákcsoportok részére kedvezményes lehetőséget kínálva.

A biológia éves tananyagához szorosan köthető és hasznos kiállítás jó lehetőség arra, hogy a tanultakat látva, – elhelyezve az emberi szervezetben – elmélyítsék diákjaink a tanultakat, és új ismeretekkel bővítsék azokat. December 2.-ára szerveztem meg a tanulmányi kirándulást összekötve egy kis „plázázással”, ami ugyancsak motiváló tényezőnek számított a nyolcadik osztályban. Vonattal utaztunk oda-vissza. A kiállítás az Etele Plázában került kialakításra, amelyhez tárlatvezetést is kértünk.

Megérkezvén a helyszínre volt egy kis szabadidő, mindenki bóklászott egy kicsit a plázában, majd délben kezdődött a program. A csapatunkat egy negyedéves orvostanhallgató srác vezette, aki nagyon jól megtalálta a közös hangot a csapattal, jól érhetően, számos érdekességet megosztva tartotta a tárlatvezetést. A kiállításon az emberi szemeket leszámítva minden halott emberi testből került preparálásra. A preparátumok élethűek voltak, amit egy különleges eljárással értek el – a sejtekbe műanyagszerű anyagot juttatnak, ami konzerválja a szöveteket.

A kiállítás tematikusan, szervrendszerek szerint került bemutatásra. Végigjártuk a mozgás, -idegrendszer, – keringés, – légzés, – kiválasztás, – szaporító szervrendszert, és hallottunk sok érdekességet, és láttuk a szerveket a rendeltetési helyükön, és anatómiai felépítésüket ismertetve is. Számos betegségről is szó esett, láthattuk az érintett szervek egészséges és beteg példányát is.

A tárlatvezetés végére egy biztossá vált mindenki számára: az emberi test eszméletlenül összetett, bonyolult rendszer, amely képes harmonikusan, hiba nélkül működni, DE VIGYÁZNUNK KELL RÁ!

A kiállítást követően, amely esetenként lehetett nyomasztó, felkavaró, jól esett egy kis lazítás, amihez a pláza úgy tűnik, remek hely volt az osztály számára 😊

Jó kis napot töltöttünk, melyben volt tanulás, szórakozás egyaránt! Köszönöm az iskola és a szülők támogatását a program megvalósításához!

Spengler András szervező tanár és Rózsás Anita osztályfőnök